Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi

Donald Trumpin presidenttikausi on vasta puolivälissä, mutta siitä on ehditty julkaista jo lukuisia paljastuskirjoja. Taustalla varapresidentti Mike Pence.

Julkaistu: 22.1.2019 22:49

Trumpin entisen avustajan Cliff Simsin kirja ei hännystele presidenttiä, mutta ei myöskään vedä tätä lokaan. Sims vierittää myös omille harteilleen syytä Valkoisen talon kontrolloimattomasta ilmapiiristä.

Yhdysvalloissa julkaistaan ensi viikolla jälleen uusi paljastuskirja Valkoisen talon sisäpiiristä. Tällä kertaa asialla on presidentti Donald Trumpin entinen kampanja-avustaja ja myös Valkoisessa talossa erikoisavustajana viime toukokuuhun asti työskennellyt Cliff Sims.

Simsin on ennen lähtöään kerrottu ottaneen yhteen muiden Valkoisen talon henkilöstön edustajien kanssa, mutta hänet on kuitenkin nähty Trumpin lojaalina tukijana, jolla oli presidenttiin hyvä suhde.

Team of Vipers (Käärmeiden tiimi) -nimisen kirjan ovat saaneet etukäteen nähtäväkseen muun muassa Washington Post, New York Times ja Guardian, jotka ovat julkaisseet yksityiskohtia sen sisällöstä.

Alabamasta kotoisin oleva Cliff Sims tunnetaan myös konservatiivisen Yellowhammer News -sivuston perustajana.

Washington Postin mukaan kirja poikkeaa muista Trumpin hallinnon viranomaisten kirjoista, sillä kyseessä ei ole hännystelevä henkilökuva presidentistä, mutta ei myöskään kärkevä tilitys, jolla kirjoittaja pyrkii tasaamaan tilinsä presidentin kanssa.

Sims esittää myös kirjassaan itsensä Trumpin ja tämän agendan uskollisena tukijana, mutta kritisoi silti presidenttiä ja erityisesti hänen moraaliaan. Valkoisen talon kaoottista, toimimatonta ja vilpillistä ilmapiiriä kirjassaan kuvaileva mies vierittää syytä myös omille harteilleen.

– On mahdotonta kiistää, kuinka täysin kontrolloimatonta Valkoisen talon henkilökunta – minä jälleen mukaan lukien – oli ajoittain, myös konservatiivisena mediapersoonana tunnettu Sims kirjoittaa.

Ryöpytti republikaanijohtajaa lojaaliuden puutteesta

Sims kuvailee kirjassaan muun muassa tilannetta, jossa kongressin edustajainhuoneen puhemiehenä toiminut republikaani Paul Ryan kritisoi televisiossa Trumpin tapaa käsitellä Charlottesvillen tapahtumia elokuussa 2017. Kaupungissa järjestetty äärioikeiston mielenosoitus oli johtanut vastamielenosoittajiin kuuluneen naisen kuolemaan, ja Ryanin mukaan Trump mokasi sanoessaan, että syytä oli kummassakin osapuolessa.

Edustajainhuoneen puhemiehen Paul Ryanin (oik.) kommentit eivät ilahduttaneet Trumpia elokuussa 2017.

Simsin mukaan Trumpin raivo kasvoi sitä mukaa, kun hän seurasi Ryanin kommentointia televisiosta. Hän piteli kaukosäädintä ”kuin pistoolia” ja huusi avustajaansa hommaamaan republikaanijohtajan puhelinyhteyden päähän.

– Paul, tiedätkö, miksi demokraatit ovat potkineet sinua perseelle vuosikymmeniä? Siksi, koska he tietävät, mitä pieni sana ”lojaalius” tarkoittaa. Miksi luulet Nancyn (Pelosi) sinnitelleen näin kauan? Oletko nähnyt hänet? Hän on katastrofi. Joka kerta kun hän avaa suunsa, yksi uusi republikaani voittaa vaalit. Mutta siitä huolimatta he tukevat häntä... Miksi sinä et voi olla lojaali presidentillesi, Paul? Sims väitää Trumpin kyselleen Ryanilta.

John Kelly väistyi Valkoisen talon kansliapäällikön paikalta vuodenvaihteessa.

Kirjassa kerrotaan, että Valkoisen talon sittemmin eronnut henkilöstöpäällikkö John Kelly ilmoitti alaisilleen näkevänsä työnsä prioriteettien olevan ”maa ensin, presidentti toisena”, mitä Sims piti vihamielisenä ajatuksena Trumpin agendaan nähden. Sims muistelee tilannetta, jossa Kelly uskoutui hänelle yhtenä ärsyyntymisen hetkenä.

– Tämä on pahin työ, jota olen koskaan tehnyt. Ihmiset ilmeisesti kuvittelevat, että en välitä, kun he kirjoittavat, kuinka saatan saada potkut. Jos se tapahtuisi, kyseessä olisi paras päivä sen jälkeen, kun kävelin sisään tähän paikkaan, Sims väittää Kellyn sanoneen, kirosanoja säästelemättä.

”Tämä kaveri on hullu”

Sims kertoo Trumpin suhtautuvan omaan henkilökuntaansa syvän epäluuloisesti. Hän muistelee auttaneensa Trumpin pitkäaikaisen henkivartijan ja luotetun miehen Keith Schillerin kanssa presidenttiä kirjoittamaan tussilla listaa vihollisista.

– Hankkiudumme eroon kaikista käärmeistä, jopa alhaisimmista, Trump sanoi miehille Simsin mukaan.

Simsin kirja tulee myyntiin Yhdysvalloissa ensi viikolla.

Koska Sims työskenteli muun muassa Valkoisen talon viestintästrategian parissa, hän avusti Trumpia usein erilaisten videoviestien kuvauksissa, toimittamalla muun muassa erikoisvahvaa hiuslakkaa presidentille. Ennen yhtä näistä kuvaustilanteista Trump oli juuri twiitannut nähneensä, kuinka MSNBC-kanavan ankkuri Mika Brzezinski ”vuoti pahasti verta kasvojenkohotuksen jäljiltä”.

Trump ohjeisti Simsiä ja Valkoisen talon silloista tiedottajaa Sean Spiceriä median kysymysten varalta.

– He tulevat sanomaan, että se ei ollut presidentillistä. Mutta tiedättekö mitä? Se oli modernia presidentillisyyttä, Trump sanoi viitaten median todennäköiseen reaktioon twiittiään koskien.

Anthony Scaramuccin 11 päivää Valkoisen talon viestintäjohtajana olivat varsin vauhdikkaita.

Yksi luku kirjassa käsittelee Anthony Scaramuccia, joka ehti viettää Valkoisen talon viestintäjohtajana myrskyisät 11 päivää kesällä 2017. Scaramucci sai potkut annettuaan kiistanalaisen haastattelun, jossa hän muun muassa kutsui Valkoisen talon silloista kansliapäällikköä Reince Priebusia ”paranoidiseksi skitsofreenikoksi”.

Kirjan perusteella Scaramuccin touhut huvittivat myös jopa epäsovinnaisesta käytöksestään tunnettua presidenttiä.

– Voitteko uskoa tuota kaveria? Hän on täysin järjiltään – ikään kuin hän olisi huumeissa tai jotakin. Selvitämme asian, mutta tämä kaveri on hullu, Sims väittää Trumpin sanoneen hänelle.

Sotilaan kuolema sai Trumpin tunteikkaaksi

Kriittisestä otteesta huolimatta kirjassa ei pelkästään suomita Trumpia negatiiviseen sävyyn. Sims kuvailee muun muassa Trumpin tunteikasta reaktiota siihen, kun ensimmäinen yhdysvaltalainen sotilas kuoli hänen virkakaudellaan.

Sims kyseenalaistaa myös julkisuudessa liikkuneet käsitykset Trumpin ja hänen puolisonsa Melanian suhteesta. Hän kuvailee Melania Trumpia naiseksi, joka suhtautuu suojelevasti aviomieheensä suhteessa tämän henkilökuntaan.

Simsin mukaan Melania Trump suhtautuu aviomieheensä suojelevasti.

Ensimmäisen naisen kerrotaan muun muassa vaatineen miestään potkimaan pihalle avustajan, josta Politico oli kirjoittanut kriittiseen sävyyn.

Sims kuvailee kirjassaan Valkoisen talon henkilöstön keskinäistä selkäänpuukotusta, ja kritiikistä saavat osansa monet Trumpin entisistä ja nykyisistä alaisista. Kirjan nähneiden tiedotusvälineiden mukaan monet siinä kuvailluista tapahtumista sopivat yhteen niistä samoihin aikoihin kertoneiden uutisten kanssa.

Valkoinen talo ei ole ainakaan toistaiseksi kommentoinut Simsin kirjan sisältöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?