Ulkomaat

Kaivoon pudonneen Julenin, 2, pelastus­operaatiossa läpimurto 55 tuntia kestäneiden kaivausten jälkeen – uusi takaisku odotti kulman takana

rac

Julkaistu:

Espanja
Pelastajat ovat saaneet valmiiksi tunnelin, jonka kautta poika on tarkoitus myöhemmin nostaa. Tunnelia on kuitenkin pakko laajentaa.
Espanjassa operaatio kaivoon pudonneen 2-vuotiaan Julen Rosellon pelastamiseksi jatkuu yötä päivää. Pelastajat tekivät läpimurron vihdoin maanantai-iltana, kun kaivon suuntaisesti kulkeva tunneli saatiin valmiiksi, El País kertoo.

60 metriä syvän ja noin 1,5 metriä leveän tunnelin kaivamisen oli alunperin ennakoitu kestävän vain 15 tuntia, mutta vaikeasta maaperästä johtuen operaatio kesti 55 tuntia. Pelastajat joutuivat aiemmin hylkäämään suunnitelman vinottain kulkevasta tunnelista maanvyöryjen ja romahdusvaaran takia, AFP uutisoi.


Tunneli yltää vain 25 senttimetriä leveässä kaivoksessa olevan tukoksen alle. Kun pieni Rosello putosi kuiluun, hän veti mukanaan maata, joka tukki kaivon. Pojan uskotaan olevan tukoksen alapuolella.

Tunnelin seinämät tuetaan, jotta se ei romahda. Tähän arvioitiin kuluvan kuutisen tuntia. Reuters uutisoi kuitenkin tiistaina, että insinöörien oli levennettävä tunnelia. Tunneliin asetetut metalliputkien asentamisessa on tullut vaikeuksia 40 metrin jälkeen, minkä takia putket on poistettava ja kaivauksia on jatkettava.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun tunneli saadaan valmiiksi, pelastajat jatkavat urakkaa kaivamalla käsin tunnelin pohjalta käytävän kaivoon, jossa pikkupoika on. Käytävästä tulee noin 3–4 metriä pitkä.

Insinöörien mukaan tunnelin kaivaminen on pelastusyrityksen vaarallisin vaihe. Espanjalaisten apuna on ruotsalaisfirma, joka auttoi 33 chileläisen kaivosmiehen pelastamisessa seitsemän vuotta sitten.


Maanantaina kerrottiin, että kahdeksan kaivosmiestä laskettaisiin tunnelin pohjalle aloittamaan kaivuutyöt. Muun muassa espanjalaislehti Diario Surin mukaan vain kaksi pelastajaa pääsisi kuitenkin laskeutumaan hissillä.

Tuoreimpien arvioiden mukaan kaivoon pudonneen pojan luo päästään todennäköisesti vasta keskiviikkona.

Julen Rosallo oli vanhempiensa ja muiden sukulaisten kanssa piknikillä sunnuntaina 13. tammikuuta Totalanin kaupungin lähellä eteläisessä Espanjassa.


Kello kahden maissa paikallista aikaa hätäkeskukseen soitti nainen, joka kertoi lapsen pudonneen kaivoon. Soittaja oli alueella vaeltamassa ollut nainen, joka oli kuullut lapsen perheenjäsenten hätääntyneen huudon.

Rosellon isä José on kertonut etsineensä puuta sytyttääkseen nuotion, kun poika karkasi. Sukulaisnainen huusi pojan juosseen pois ja isä syöksyi pojan perään. Kun isä oli noin 10–15 metrin etäisyydellä pojasta, taapero putosi kaivoon, englanninkielinen El País on uutisoinut.

Pojasta ei ole toissa sunnuntain jälkeen saatu elonmerkkejä.

Espanjalaismedian mukaan Rosellon perhettä oli kohdannut tragedia vuonna 2017, kun esikoislapsi Oliver kuoli sydänkohtaukseen vain 3-vuotiaana.