Tania meni naimisiin tunnetun Isis-terroristin kanssa ja matkusti Syyriaan – nyt hän toivoo miehensä kuolemaa

Tania Georgelas meni naimisiin Yhdysvaltojen tunnetuimman Isis-terroristin kanssa. Nyt hän asuu Texasissa.

Tania Georgelas toivoo, ettei näe entistä miestään enää koskaan.

22.1.2019 18:16

Joulukuun puolivälissä äärijärjestö Isisin kerrottiin menettäneen viimeisenkin merkittävän tukikohtansa Syyriassa, maan itäosassa lähellä Irakin rajaa sijaitsevan Hajinin kylän.

Menneinä vuosina kalifaattinsa useiden valtioiden alueelle levittänyt ja raakuuksillaan kauhua herättänyt järjestö on lähes lyöty. Länsimaista Lähi-itään taistelemaan matkustaneet islamistit ovat joko kuolleita tai vangittu.

Tähän joukkoon lukeutuu myös John Georgelas, varakkaan amerikkalaisperheen jälkeläinen ja arvostetun amerikkalaiseverstin etuoikeutettu poika. Georgelas kääntyi teini-ikäisenä muslimiksi, alkoi kannattaa väkivaltaista jihad-liikettä ja tukea Osama Bin Ladenin Al-Qaeda-järjestöä. Isisin synnyttyä Georgelas nousi sen johtajien joukkoon ja korkea-arvoisimmaksi amerikkalaiseksi jäseneksi vastaten järjestön verkkopropagandasta.

Vuonna 2003 Georgelas tapasi Lontoossa tulevan vaimonsa Joya Choudhuryn, bangladeshilaistaustaisen muslimiperheen tyttären. Tania-etunimeä käyttänyt tyttö oli hänen tapaansa kiinnostunut ääri-islamista ja halusi terroristiksi.

Parikymppinen pariskunta meni naimisiin ja sai neljä lasta, joista oli tarkoitus kasvaa Jumalan sotureita. Vuonna 2013 perhe matkusti sekavien vaiheiden jälkeen Syyriaan toteuttamaan yhteistä unelmaansa.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan. Nykyisin 34-vuotias Tania Georgelas on eronnut miehestään ja asuu lapsineen Texasin Planossa, jonne Johnin vanhemmat heidät pelastivat.

Tania Georgelasin elämä Syyrian kurjuudessa vaihtui Texasin muotiliikkeisiin ja ravintoloihin.

Miten itsemurhapommittajan urasta unelmoinut ja Isis-taistelijan nainut nainen päätyi Syyriasta kiertelemään rikkaan texasilaislähiön muotiliikkeitä ja viinibaareja? Tania Georgelas istuu ravintolan ikkunapöytään ja lupaa kertoa tarinansa.

Lontoon luoteispuolella sijaitsevasta Harrowista lähtöisin olevan Georgelas kuvailee elämää vanhoillisessa muslimiyhteisössä kurjaksi. Vanhemmat olisivat toivoneet perheeseen poikia, eikä tyttären osa ollut helppo.

– Tehtäväni oli lähinnä siivota ja laittaa ruokaa kuin palvelija.

Uskonto oli keskeinen osa lasten ankaraa kasvatusta. Tytöt saivat syyt niskoilleen, jos miehet ahdistelivat heitä. Georgelas muuttui jo nuorena ahdistuneeksi ja itsetuhoiseksi.

Syyskuussa 2001 Tania oli 17-vuotias, kun World Trade Centerin tornit sortuivat New Yorkissa. Lapsuuden Britanniassa koettu rasismi paheni ja Tanian ulkopuolisuuden tunne ja viha vain kasvoivat.

Terrori-iskun jälkeen hän alkoi kiinnostua entistä enemmän politiikasta sekä uskonnosta, joka toi elämään järjestystä, turvallisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Perhe oli muuttanut halvempaan asuntoon Itä-Lontooseen, jossa Georgelas tutustui islamia hartaasti harjoittaviin algerialaistyttöihin. Hän ryhtyi käyttämään huntua ja puhumaan vanhoillisista arvoista.

Radikalisoituminen kiihtyi, ja elämään astuivat myös länteen liittyvät salaliittoteoriat ja jihadistien propaganda.

– Se tieto oli niin kiinnostavaa ja helposti saatavilla.

Tulevan aviomiehensä Georgelas tapasi muslimeille tarkoitetun deittisivuston kautta. Pari meni naimisiin vaatimattomin menoin kolme päivää tapaamisensa jälkeen. Georgelasin mukaan avioliitto oli ainoa tapa päästä pakoon oman perheen surkeudesta.

– Amerikkalainen John oli minulle kuin kultainen lippu pois sieltä. Kyse ei ollut mistään rakkaudesta ensi silmäyksellä vaan järjestetystä avioliitosta, jonka me järjestimme itsellemme.

Georgelasin mukaan lapset syntyivät vain tullakseen Jumalan sotureiksi.

Yhdessä pari alkoi haaveilla muutosta islamin synnyinseudulle ja suuresta perheestä, jonka kaikki jäsenet kuolisivat Jumalan puolesta. Lapset syntyisivät vain yhtä tehtävää varten: tullakseen uskonsotaa käyviksi mujahidin-sotureiksi.

Ensimmäisen lapsen synnyttyä pari muutti Yhdysvaltoihin, jossa John joutui pian vaikeuksiin. IT-teknikkona työskennellyt John auttoi pyörittämään jihadistien propagandan levittämiseen tarkoitettua verkkosivustoa. Vuonna 2006 hänet tuomittiin hakkeroinnista kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

John Georgelasin synkkä tarina on kerrottu moneen kertaan Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Kreikkalaistaustaisen ortodoksiperheen poikaa on kuvailtu iloiseksi, suosituksi ja menestyväksi, eikä hänen nuoruudestaan ole löydetty ilmeistä syytä väkivaltaiseen liikkeeseen hurahtamiseeen.

Teini-iässä pasifismia kannattanut ja Bob Marleyn musiikkia kuunnellut John kuitenkin kääntyi muslimiksi pari kuukautta syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Tässä vaiheessa John oli ryhtynyt käyttämään huumeita ja lopettanut koulunkäyntinsä. Tania Georgelasin mukaan John käytti ennen kääntymistään ainakin LSD:tä.

Hän uskoo syynä Johnin kääntymiseen olleen lähinnä voimakas tarve kapinoida vaativia ja konservatiivisia vanhempia vastaan.

– Muslimiksi kääntyminen oli pahinta, mitä hänen vanhempansa voivat kuvitella.

Johnin päästyä vankilasta pari muutti ensin Lontooseen ja sieltä Egyptiin vuonna 2011. Syyrian sisällissodan alettua vuonna 2013 John alkoi puhua Syyriaan muutosta. Parilla oli jo kolme lasta, ja Tania odotti neljättä.

– En ollut valmis siihen, että lapsistamme tulisi osa jihad-liikettä heidän ollessaan pieniä. Mutta ajattelin sen tapahtuvan ennemmin tai myöhemmin.

Egyptissä alkaneen arabikevään kuohunnan vuoksi perhe oli joutunut pakenemaan Turkkiin. Georgelas oli alkanut vastustaa yhä voimakkaammin miehensä muuttosuunnitelmaa. Tästä huolimatta elokuussa 2013 hän löysi itsensä ja perheensä bussista, joka vei heidät rajan yli Syyriaan.

– Olin paniikissa, mutta John vakuutti, ettei muutto olisi pysyvä.

Rajan tuntumassa sijaitsevassa Azazin kaupungissa olot olivat surkeat. Hylätyssä huvilassa asuneella perheellä ei ollut käytössään puhdasta vettä ja ruokaa oli vähän. Sekä äiti että lapset sairastuivat nopeasti ja alkoivat oksennella.

– Halusin heti pois sieltä.

Parin viikon kuluttua Georgelas sai suostuteltua miehensä antamaan hänelle matkapuhelimen, jolla hän soitti Johnin vanhemmille Texasiin.

– Pyysin heitä kertomaan viranomaisille mitä on tapahtunut ja hakemaan meidät pois. He vastasivat, että meidän pitää päästä ensin takaisin Turkkiin.

Ennen muuttoa Syyriaan perhe asui vuosia Egyptissä ja Turkissa.

Lopulta Georgelas ja lapset onnistuivat saamaan kyydin rajalle. Hänen omien sanojensa mukaan viimeisen osuuden perhe käveli pitkin miinakenttää.

Johnin vanhemmat hakivat heidät Turkista ja veivät mukanaan Planoon. Johnia hän ei ole tavannut sen jälkeen enää koskaan. Georgelasin entinen elämä oli ohi – ainakin hänen itsensä mukaan.

Brittimediassa ”Isisin morsiameksi” nimitetyn Georgelasin tarinan uskottavuus on puhuttanut sen jälkeen, kun hän myönsi tähtijuontaja Piers Morganin haastattelussa rakastavansa edelleen miestään. Tammikuussa 2017 tabloidilehti Daily Mail tiesi kertoa Georgelasin vierailleen miehensä ja muiden jihadistien käyttämällä sosiaalisen median sivustolla ja ”tykänneen” siellä olevasta kirjoituksesta.

Myös Tania Georgelasista kirjoittanut The Atlantic -aikakauslehden toimittaja kertoi havainneensa hänessä merkkejä jihadistien aivopesusta. Toimittajan mukaan Georgelas oli todennut Isisin ideologian mukaisesti, ettei pidä shiiamuslimeja oikeina muslimeina, ja valitellut ihmisten pommittamista vain, koska he olivat halunneet muuttaa ”kalifaattiin”.

Mutta useimmat näyttävät luottavan hänen vakuutuksiaan, joiden mukaan hän on luopunut sairaasta ideologiasta kokonaan. On silti selvää, että viranomaiset seuraavat häntä edelleen tarkasti.

Georgelasin mukaan Yhdysvalloissa hänen olisi ollut helpompi vain piiloutua, ja niin hän aluksi tekikin. Hän sanoo päättäneensä astua julkisuuteen nähtyään Lähi-itään muuttaneiden palaavan Britanniaan Isisin romahduksen jälkeen.

Ääriajattelua kannattaneet ihmiset päätyvät usein jatkamaan elämäänsä samassa yhteiskunnassa muiden kanssa. Tania Georgelas puhuu heidän ajattelunsa uudelleen ohjelmoimisesta, joka onnistui hänen omalla kohdallaan.

Aviomiehestään puhuessaan Georgelas kuitenkin muuttuu silmin nähden tunteikkaaksi.

– John oli hemmoteltu poika, joka amerikkalaisena kuvitteli syntyneensä onnistumaan.

Hän sanoo miehen olleen mestari ihmisten manipuloinnissa, jonka vaikutuksen hän koki itsekin.

– En vihaa häntä vaan pidän häntä todella häiriintyneenä ihmisenä. Luulen hänen olevan psykopaatti.

Georgelas kertoo keskustelleensa Johnin kanssa Skypen välityksellä kuluneiden vuosien aikana. Isisin kutistuessa myös kuvissa näkyvä mies muuttui hiljalleen väsyneeksi, laihaksi ja kalpeaksi, kuin haamuksi. Lapsiinsa hän ei saanut enää mitään yhteyttä.

Georgelas ei tiedä, onko John enää hengissä. Hän toivoo, ettei olisi.

– Olen kuullut huhuja että hän olisi Syyriassa kurdien vankina. Toukokuun alussa hän latasi vielä verkkoon propagandavideoita. Viranomaiset pyysivät minua vahvistamaan, kuuluuko videoilla hänen äänensä.

– Jos hän tulisi takaisin, niin varmaan yrittäisin auttaa häntä säälistä. Mutta parempi olisi, jos hän vain kuolisi sinne.

Tania Georgelas meni kesällä naimisiin IT-alalla työskentelevän poikaystävänsä Craigin kanssa. Johnin kanssa saadut lapset asuvat pysyvästi isovanhempiensa luona mutta tapaavat äitiään säännöllisesti.

Tania ja amerikkalainen Craig-puoliso menivät kesällä naimisiin.

Lapsilleen Georgelas kertoo olleensa mahdollisimman rehellinen menneisyydestään. Vanhin lapsista on nyt 13-vuotias ja kannattaa Donald Trumpia.

– Hän on hyvin pettynyt äitiinsä ja isäänsä, jotka ovat tehneet niin suuria virheitä, Georgelas sanoo.

– Lapset tietävät, mitä heidän isänsä on tehnyt. Pienemmät luulevat hänen olevan Darth Vader. He kärsivät tästä kaikesta ja haluaisivat vain normaalin isän, jonka kanssa voisi ajaa pyörällä.

Texasissa Georgelasin ei ole tarvinnut peitellä taustaansa. Myös Craig on sinut hänen menneisyytensä kanssa.

Islamin ja muslimiyhteisön Georgelas sanoo jättäneensä kokonaan. Hän kertoo olevansa ateisti vaikka käy silloin tällöin kirkossa.

– Voimakkain asia oli huomata, että voin ajatella vapaasti itse ja että ajattelulle asetettujen rajojen rikkominen ei tarkoitakaan tuhoa. Se oli uskomattoman vapauttavaa.

Georgelas on kertonut tarinaansa julkisuudessa tavoittaakseen naisia ja tyttöjä, jotka ovat vaarassa ajautua samaan kuin hän tai joutua aivopestyiksi.

– Ajattelen, että vaikka jokainen 17-vuotias ei kuuntelisikaan minua, niin ehkä joku 14–15-vuotias kuuntelee. Toivon voivan jättää heidän mieleensä edes jotain, joka voisi estää heitä pilaamasta elämäänsä.

Vanhoillisissa muslimiyhteisöissä naiset eivät välttämättä pysty kyseenalaistamaan kuulemaansa, koska pelkäävät yhteisön reaktioita.

– Minulla on lapsuudenystäviä, jotka radikalisoituivat samaan aikaan kanssani ja jotka asuvat nyt Lontoossa seitsemän lapsen kanssa. Haluan kertoa heille, että olen nyt turvallisessa paikassa eikä päälleni heitetä happoa, jos toimin määräyksiä vastaan.

Georgelas tekee yhteistyötä myös viranomaisten kanssa ja pitää samalla yhteyttä aktiivisiin jihadisteihin.

– En heidänkään kanssa peittele sitä, mitä olen nykyisin, vaan kerron heille muutoksestani siinä toivossa, että he oppisivat siitä. Haluan olla rehellinen.

Osana työtään Georgelas sanoo haluavansa päästä vierailemaan vankiloissa, joissa monen radikalisoituminen tai ääriajattelun syveneminen tapahtuu. Näin hän sanoo käyneen myös Johnin tapauksessa.

– Moni haluaisi ulos siitä yhteisöstä, mutta side vain syvenee kun heidät suljetaan yhteiskunnan ulkopuolelle.

Tammikuussa 2019 Tania Georgelas aloittaa työn radikaalia islamia vastaan toimivassa Clarion Project -kansalaisjärjestössä, joka valmistelee dokumenttielokuvaa lasten päätymisestä terroristeiksi. Hän myös valmistelee kirjaa kokemuksistaan.

– Haluan, ettei kukaan päädy samaan kuin minä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?