Kiinan viranomaiset: Toinenkin nainen odottaa geenimanipuloitua vauvaa – poliisi selvittää kohututkijan toimia

Julkaistu:

Geenitutkija He Jiankuin tunteva yhdysvaltalainen tutkija arvioi, että toinen geenimanipuloitu raskaus on edennyt mahdollisesti 12.–14. viikolle.
Kiinalainen geenitutkija He Jiankui järisytti tiedemaailmaa marraskuussa ilmoituksellaan. Hän kertoi onnistuneensa muokkaamaan tuolloin syntyneiden kaksoistyttöjen perimää pysyvästi niin, että nämä ovat immuuneja HI-virukselle.

Sadat kiinalaiset ja kansainväliset tutkijat tuomitsivat Hen toimet epäeettisinä ja mahdollisesti vaarallisina. Häntä on syytetty muun muassa eettisten rajojen rikkomisesta maineen ja rahan vuoksi.

Reutersin mukaan Shenzhenissä sijaitseva tieteen ja teknologian yliopisto SUSTech kertoi maanantaina erottaneensa Hen palveluksestaan. Kiinan valtion media puolestaan uutisoi samana päivänä, että tutkijan toimista käynnistetään poliisitutkinta.

Samalla valtion mediassa vahvistettiin, että alustavissa tutkimuksissa oli käynyt ilmi, että myös toinen nainen on raskaana ja odottaa mahdollisesti geenimanipuloitua vauvaa.

”Hän ei kuulostanut ihmiseltä, joka pelkäisi tai olisi stressaantunut”

Hen kahden vuoden ajan tuntenut ja häneen säännöllisesti kontaktissa ollut Stanfordin yliopiston bioetiikan tutkija ja lääkäri William Hurlbut kertoi AFP:lle, että toisen naisen raskaus on tällä hetkellä 12–14 viikolla. He mainitsi toisen raskauden jo marraskuun lopulla Hongkongissa järjestetyssä konferenssissa, mutta tietoa ei oltu tähän mennessä vahvistettu.

– Käsitykseni mukaan sikiö oli melko nuori konferenssin aikaan. Raskaus pystyttiin tuossa vaiheessa varmistamaan vain kemiallisesti, ei kliinisesti. Joten se ei voinut olla silloin pidemmällä kuin kuudennella viikolla. Näin ollen se voisi olla nyt edennyt 12.–14. viikolle, Hurlbut.

Joulukuun alussa Hen kerrottiin kadonneen. Hänen huhuttiin joutuneen kotiarestiin tai pidätetyksi, mutta yliopisto kiisti huhut tuolloin.

AFP:n mukaan He on oleskellut yliopiston asunnossa Shenzhenissä, ja hänen perheensä on Hurlbutin mukaan päässyt tapaamaan häntä päivisin. Yhdysvaltalaistutkijan mukaan He on asetettu ”turvallisuusihmisten suojelukseen”.

Hän on ollut yhteydessä Hehen sähköpostitse ja puhelimitse, mutta ei ole kuullut kiinalaiskollegastaan nyt viikkoon.

– Hän ei kuulostanut ihmiseltä, joka pelkäisi tai olisi stressaantunut. Hän kertoi olevansa vapaa menemään ulos ja liikkumaan kampuksella, Hurlbut sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt