Ulkomaat

Venezuelassa pidätettiin sotilaita, jotka kapinoivat presidentti Maduroa vastaan

Julkaistu:

Venezuela
Parlamentti on luvannut armahduksen ”vallananastaja” Maduroa vastaan kääntyville armeijan jäsenille.
Venezuelassa on pidätetty joukko sotilaita, jotka kapinoivat presidentti Nicolas Maduroa vastaan. 27 sotilaan joukko oli julkaissut sosiaalisessa mediassa videon, jossa he ilmoittivat vastustavansa Maduron hallintoa ja pyysivät itselleen tukea.

– Olemme kansalliskaartin ammattisotilaita ja vastustamme hallintoa, jonka torjumme täysin. Tarvitsemme apuanne, lähtekää kaduille, kapinallisjoukon johtajana itsensä esitellyt mies sanoi videolla.

Sotilaat hyökkäsivät toiselle armeijan vartioasemalle pääkaupunki Caracasissa, ottivat vankeja ja varastivat aseita. Heidät kuitenkin pidätettiin nopeasti, kun armeijan joukot hyökkäsivät kansalliskaartin vartioasemalle, jota kapinalliset sotilaat pitivät hallussaan.

– Pidätyksen aikana saatiin takaisin varastettuja aseita, ja kapinalliset antavat hyödyllistä tietoa tiedustelupalveluille ja sotaoikeudelle, sanoi Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän totesi, että kapinaan nousseet sotilaat joutuvat oikeuden eteen. Maduron liittolainen, kansallista edustajistoa johtava Diosdado Cabello puolestaan sanoi sotilaiden kertoneen, että heille oli luvattu huviloita ja muita palkkioita kapinoimisesta, mutta että heidät oli jätetty yksin. Cabello ei tarkentanut, kuka tällaisia lupauksia olisi tehnyt.

Opposition hallussa oleva Venezuelan parlamentti julisti viime viikolla, että Maduroa vastaan kääntyvät armeijan jäsenet saavat armahduksen. Parlamentti on myös julistanut Maduron vallananastajaksi.

Maduron liittolaisten hallussa oleva korkein oikeus puolestaan julisti parlamentin päätökset mitättömiksi.

Parlamentin puhemies tuki kapinallisia

Tässä kuussa parlamentin puhemieheksi valittu Juan Guaido ilmaisi tukensa kapinallisille sotilaille.

– Se mitä tapahtui kansalliskaartissa Cotizassa, on osoitus yleisestä tuntemuksesta, joka vallitsee armeijassa, Guaido twiittasi.

– Asevoimamme tietävät, että komentoketju rikkoontui, kun presidentin virka anastettiin.

Maduro aloitti aiemmin tässä kuussa toisen presidenttikautensa, jota parlamentti ja monet Amerikan maat eivät ole tunnustaneet. Venezuelan taloudellisesta ja poliittisesta kaaoksesta huolimatta Maduro on toistaiseksi säilyttänyt armeijan johdon tuen.

Levottomuudet saattavat jatkua Venezuelassa tällä viikolla, sillä Guaido on kehottanut ihmisiä tulemaan keskiviikkona kaduille osoittamaan mieltään Maduroa vastaan. Hallinnon tukijatkin kaavailevat omia mielenosoituksiaan. Venezuelassa ei ole nähty merkittävää katuliikehdintää sen jälkeen, kun 125 ihmistä kuoli vuonna 2017 neljä kuukautta jatkuneissa mielenosoituksissa.
Tuoreimmat
 1. Juuri nyt
 2. Temptation Island Suomi -sinkut Emma ja Jenna lupaavat hyvin kostean ja kiihkeän kauden: ”Kyllä siellä lippistä kudottiin”
  Viihde
 3. Formulalupaus Niko Kari sopimukseen F3-sarjan kärkitallin kanssa: ”Olen erittäin luottavainen”
  Formula 1
 4. Hollantiin siirtyvää Euroopan lääkevirastoa uhkaa jättilasku Lontoon tiloista – sopimus ulottuu vuoteen 2039
  Ulkomaat
 5. Keskustan varapuheenjohtaja Anne Bernerin lähdöstä: ”Kitkeryyttä olisi varmasti lieventänyt se, että ehdokkuudesta olisi kerrottu etukäteen”
  Kotimaa
 6. Kummelin sketsi päätyi FC Barcelonan julkaisuun – suurseura purki pettymystään sketsihahmon tuskalla
  Mestarien liiga
 7. Toinen vanhemmista pahoinpiteli pikkuvauvan hengenvaarallisesti – kumpikaan ei saa syytettä, koska varmuutta tekijästä ei saatu
  Kotimaa
 8. Sokkotestasimme 18 ja 239 euron kahvinkeittimessä valmistetun Juhla Mokan – toinen kahvi voitti lukemin 5–3
  Ajankohtaista
 9. Ystävä lähetti Jethro Rostedtille lomaparatiisista kuvan, joka sai kiinteistövälittäjän järkyttymään – paljastaa karun todellisuuden
  Viihde
 10. Kilpailu- ja kuluttajavirasto perää järeämpiä aseita pikavippifirmojen valvontaan: ”Keinot ovat 70-luvulta”
  Taloussanomat
 11. Tellervo Koivisto kukitti 100-vuotiaan lentopalloilijan – myös presidentti Mauno Koiviston pelipaita nostettiin kattoon
  Lentopallo
 12. Näytä lisää