Espanjassa kaivoon pudonneen 2-vuotiaan Julenin etsinnöissä on alkamassa vaarallisin vaihe: ”Ihmishenkiä voi olla vaarassa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Espanjassa kaivoon pudonneen 2-vuotiaan Julenin etsinnöissä on alkamassa vaarallisin vaihe: ”Ihmishenkiä voi olla vaarassa”

Pelastajat aloittivat lauantaina iltapäivällä poraamaan kahta tunnelia, joiden kautta lapsen olinpaikkaan toivottiin päästävän. Vaakasuoran tunnelin poraaminen on osoittautunut vaikeaksi ja vaaralliseksi tehtäväksi.

21.1.2019 20:51

Espanjassa seurataan yhä kuumeisesti 100 metriä syvään ja halkaisijaltaan vain noin 25-senttiseen porauskaivoon Malagan lähellä Totalánissa pudonneen 2-vuotiaan Julenin pelastusyrityksiä.

Karkkipussia kantanut lapsi putosi kaivoon viikko sitten sunnuntaina. Mittavat pelastustyöt ovat jatkuneet siitä lähtien, mutta pienokaisesta ei ole saatu elonmerkkejä.

Vielä viikonloppuna pelastajien lähtökohtana oli kuitenkin se, että poika on vielä hengissä.

Pelastajat aloittivat lauantaina iltapäivällä poraamaan kahta tunnelia, joiden kautta lapsen olinpaikkaan toivottiin päästävän. Tuolloin alustava arvio oli, että poraustyöt kestänevät noin 15 tuntia.

 

Pelastajat toivovat saavansa valmiiksi kaksi tunnelia, joiden avulla poikaan päästäisiin käsiksi. Yksi kulkee rinnakkain porakaivon suuntaisesti ylhäältä alas ja toinen kaivetaan vaakatasossa rinteeltä.

Työ kuitenkin hidastui ja vaikeutui sunnuntaina, kun viranomaiset katsoivat, että romahdusvaara on kasvanut vaakasuoraan porattavassa tunnelissa.

Pelastustiimiin kuuluva insinööri sanoi, että pelastustöissä oli maanantaina alkamassa kaikkein vaarallisin vaihe.

– Vaarallisin ja vaativin vaihe on silti tekemättä, kaivosinsinööri Juan Lopez Escobar sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan paikalliselle Canal Surille.

– Se on monimutkainen homma, jossa ihmishenkiä voi olla vaarassa. Sitä on kuitenkin harjoiteltu ja he ovat parhaita, hän sanoi viitaten pelastustehtävissä oleviin työntekijöihin.

Pelastajat havaitsivat, että kaivoon, johon pieni Julen putosi, joutui samalla myös hiekkaa ja kiveä, jotka tukkivat kaivon. Tämä nosti esiin pelot siitä, että lapsi on hautautunut kaivoon pudonneeseen maa-ainekseen.

– Olemme 53 metrissä ja vain seitsemän metrin päässä siitä kohdasta, jossa seuraava tehtävämme on alkaa luoda uutta kammiota, johtava insinööri Angel Vidal on kertonut lehdistölle pelastustöiden etenemisestä.

Ponnistukset pojan pelastamiseksi ovat jatkuneet ja yli viikon.­

Espanjalaisten kaivosmiesten ja insinöörien apuna on myös ruotsalaisia työntekijöitä, jotka auttoivat paikallistamaan 33 chileläistä kaivosmiestä, jotka pelastettiin reilut seitsemän vuotta sitten maan alta heidän oltuaan jumissa 69 päivää.

Uutistoimisto Reutersin mukaan paikalliset ovat ilmaisseet tukensa pojan perheelle muun muassa sytyttämällä kynttilöitä.

Espanjalaislehti El Pais kertoo, että pojan perhe kärsi edellisestä tragediasta vuonna 2017, kun perheen kolmevuotias poika kuoli äkillisesti, kun tämän sydän pysähtyi pojan käveltyä rannalla.

Paikalliset perheet ja lapset ovat ilmaisseet tukensa kaivoon pudonneen Julenin perheelle.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?