Ulkomaat

Theresa May esitteli ”suunnitelma B:n” brexitistä – parlamentissa kytee radikaali esitys, joka voi muuttaa koko brexit-kuvion

Julkaistu: , Päivitetty:

Britannia
Brittikansanedustajat suunnittelevat hallituksen syrjäyttämistä brexitin läpiviemisessä.
Britannian pääministerin Theresa Mayn on esiteltävä maanantaina parlamentille vaihtoehtoinen suunnitelma maan EU-erosta. Samaan aikaan brittiparlamentissa kytee ”kapina” hallitusta vastaan.

Siinä lyhykäisyydessään asetelmat ennen pääministeri Mayn puhetta parlamentille maanantaina iltapäivällä.
  • ISTV esitti parlamentin keskustelun ja Mayn puheen suorana lähetyksenä.
Parlamentti hylkäsi historiallisen murskaavin luvuin Mayn hallituksen ja EU:n neuvotteleman suunnitelman EU-erosta viime tiistaina. Tämä käynnisti prosessin, jossa Maylla on maanantaihin asti aikaa esittää niin sanottu suunnitelma B.

Mayn on tiistain tappiosta huolimatta kerrottu pitävän yhä kiinni neuvotellusta suunnitelmasta, mutta hakevan siihen muutoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

BBC: May keskittyy perälautaan

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan pääministeri May aikoo varasuunnitelmassaan keskittyä niin sanottua perälautaa koskeviin erimielisyyksiin.

Perälauta (backstop) on EU:n kanssa neuvoteltuun sopimukseen sisältyvä ”vakuutusjärjestely”, jonka avulla Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille ei muodostu kovaa rajaa siinä tapauksessa, että Britannia ja EU eivät saa solmittua kattavaa kauppasopimusta. Monet konservatiivit ja Pohjois-Irlannin tasavaltalaiset eivät hyväksy perälautaa, mikä oli osasyy sopimuksen kaatumiseen.


Perälautakysymyksen ruuvaamisella May yrittää siis taivuttaa oman puolueensa änkyröitä sopimuksen taakse, jolloin siitä voitaisiin äänestää myöhemmin uudelleen.
BBC:n mukaan Mayn taktiikka on pyrkiä osoittamaan EU:lle, että erosopimus voi mennä läpi brittiparlamentissa, jos EU tulee vastaan perälautakysymyksessä. Se voisi tarkoittaa, että koko vakuutusjärjestelystä luovuttaisiin.

Mayn edustaja vahvisti myöhemmin maanantaina, että pääministeri aikoo keskittyä backstopia koskeviin muutoksiin neuvotteluissaan EU:n kanssa.

On erittäin epävarmaa, että EU suostuisi tällaiseen. Irlannin varapääministeri Simon Coveney twiittasi sunnuntaina, että perälaudan on oltava mukana sopimuksessa. Samaa ovat toistaneet muut EU-johtajat.

Mikäli erimielisyyksiä ei ratkota, Britannia saattaa erota EU:sta 29. maaliskuuta ilman minkäänlaista sopimusta. Siksi asialla on jo tulenpalava kiire.


Parlamentti ”kaappaa” keskustelun?

Keskeinen syy sekavaan tilanteeseen on se, että brittiparlamentissa vaikuttaa useita eri vaihtoehtoja tukevia ryhmittymiä. Hajanaisuuden vuoksi hallituksen on vaikea saada enemmistöä minkään ehdotuksen taakse.

Normaalisti parlamentti työskentelee hallituksen esitysten pohjalta. Nyt parlamentissa kuitenkin kytee ”kapina”, mikä tarkoittaa sitä, että eri ryhmittymät pyrkivät ottamaan itselleen aloitteen keskustelussa ja sysäämään hallituksen sivuraiteelle.

– Parlamentilla ei ole oikeutta kaapata brexit-prosessia, jyrähti brexitiä kannattava ulkomaankauppaministeri Liam Fox sunnuntaina kapinoitsijoille.

Yksi ehdotuksista tulee Mayn oman puolueen riveistä. Sen mukaan kansanedustajat voisivat keskustella brexitiä koskevista aiheista ja äänestää niistä oman tahtonsa mukaan.

– Pyrkimykseni ei ole estää brexitiä. Haluan vain pakottaa hallituksen kuuntelemaan, mikä parlamentin enemmistön mielipide on, konservatiiviedustaja Dominic Grieve perusteli BBC:n mukaan.

Hänen brexitiä kannattavien puoluetoveriensa mukaan suunnitelmalla ei ole mahdollisuuksia mennä läpi parlamentissa.

Parlamentti estää eron?

Radikaalein ”kapinaehdotus” on saanut brittiparlamentissa kannatusta yli puoluerajojen. Sitä tukevat vaikutusvaltainen työväenpuolueen kansanedustaja, sisäasiainkomitean puheenjohtaja Yvette Cooper, konservatiiviedustaja, entinen opetusministeri Nicky Morgan sekä liberaalidemokraattiedustaja Norman Lamb.


Esitys käytännössä estäisi Britannian sopimuksettoman eron EU:sta. Sen mukaan hallituksen pitäisi hakea lykkäystä EU-eroa määrittävän artikla 50:n toimeenpanoon, jos parlamentti ei hyväksy jonkinlaista erosopimusta maaliskuun 7. päivään mennessä. Tarkoitus on näin hankkia lisäaikaa neuvotteluille.

Tämäkin esitys tarvitsee läpi mennäkseen yksinkertaisen enemmistön parlamentissa. On epävarmaa, tukisivatko Mayn konservatiivit moista ratkaisua, koska se voitaisiin tulkita epäluottamuslauseeksi hallitukselle.

Esitystä analysoineen Independent-lehden toimittajan John Rentoulin mukaan se voisi lopulta johtaa tilanteeseen, jossa brittiparlamentilla olisi äänestettävänään vain kaksi vaihtoehtoa: joko lykätä EU-eroa tai hyväksyä Theresa Mayn erosuunnitelma. Tällöin olisi mahdollista, että Mayn suunnitelmaa tällä hetkellä vastustavat konservatiiviedustajat olisivat lopulta pakotettuja äänestämään sen puolesta, koska vaihtoehto olisi heidän kannaltaan vielä pahempi.

Päätapahtumat

May torjui kansanäänestyksen ja brexitin lykkäämisen

Seuranta päättyy

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy. Voit kuitenkin edelleen seurata suoraa lähetystä Britannian parlamentista yllä olevalta videolta.

May torjui kansanäänestyksen ja brexitin lykkäämisen

Tilanne on siis kiteytettynä se, että pääministeri May torjuu yhä uuden kansanäänestyksen brexitistä sekä EU-eron lykkäämisen. Pääministerin mukaan neuvotteluja EU:n kanssa jatketaan.

Mayn mukaan keskusteluja EU:n kanssa jatketaan backstopista, eli perälaudasta.

Kyseessä on EU:n kanssa neuvoteltuun sopimukseen sisältyvä ”vakuutusjärjestely”, jonka avulla Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille ei muodostu kovaa rajaa siinä tapauksessa, että Britannia ja EU eivät saa solmittua kattavaa kauppasopimusta.

- Uskon, että voimme saavuttaa edistystä niin kutsutussa Irlannin perälaudassa, May sanoi parlamentille ja vakuutti, että parlamenttia konsultoidaan mahdollisista muutoksista, jotta asioista voidaan keskustella EU:n kanssa.

May vastasi Corbynille ja tarttui tämän vaatimukselle lopettaa "valheelliset keskustelut" kuittaamalla, että olisi mukavaa käydä ylipäänsä jonkinlaista keskustelua Corbynin kanssa.

Pääministeri harmitteli aiemmin, ettei Labour-johtaja ollut osallistunut brexit-keskusteluun.

May tarttui myös siihen, että Corbyn tahtoo sulkea pois vaihtoehdon, jossa EU-ero tapahtuu ilman sopimusta. Hän kuitenkin korosti itse tahtovansa keskustella parlamentin kanssa varlmistaakseen, ettei näin käy.

Corbyn vastasi Maylle

Labour-johtaja Jeremy Corbyn vastasi Mayn puheenvuoroon.

Hän sanoo, että May kiistää yhä viime viikon tappionsa laajuuden.

Corbynin mukaan puolueiden väliset neuvottelut ovat "häpeä".

Corbyn luonnehti tilanteen muistuttavan "päivää murmelina". Hänen mukaansa mikään ei ole muuttunut pääministerin ja puoluejohtajien keskustelujen jälkeen ja luonnehti brexit-keskusteluja "PR-huijaukseksi".

Mayn mukaan keskustelut perälaudasta jatkuvat vielä EU:n kanssa.

May sanoo toivovansa, että parlamentilla on enemmän sananvaltaa tulevaan Britannian ja EU:n väliseen kauppasopimukseen.

Pääministerin mukaan Belfastin sopimusta ei avata brexit-neuvottelujen yhteydessä.

Belfastin sopimuksella tarkoitetaan Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin tasavallan hallitusten välillä allekirjoitettua sopimusta, jossa sovittiin toimenpiteistä pysyvän rauhan saamiseksi Pohjois-Irlantiin vuonna 1998.

Hän sanoi myös haluavansa selvittää, mitä parlamentin edustajat tahtovat niin sanottuun perälautaan liittyen.

May sanoo, ettei usko, että enemmistö parlamentista olisi uuden brexit-kansanäänestyksen kannalla.

Pääministeri harmittelee, ettei oppositiossa olevan Labour-puolueen johtaja Jeremy Corbyn ottanut osaa brexit-keskusteluihin.

May sanoi, että brexitiin liittyviä tapaamisia on luvassa lisää alkaneella viikolla.

May aloitti tuomitsemalla Pohjois-Iralnnissa lauantaina tapahtuneen autopommi-iskun.

Mayn puheenvuoro alkaa nyt.

Pääministeri May on saapunut parlamenttiin. Puheen odotetaan alkavan pian.

Pääministeri Mayn B-suunnitelman esittelyn jälkeen kansanedustajien on tarkoitus esitellä koko joukko muutosehdotuksia.

STT:n mukaan ainakin kaksi ryhmää suunnittelee muutoksia, jotka toteutuessaan mahdollistaisivat brexitin viivästämisen ja estäisivät sen, ettei Britannia lähde EU:sta ilman sopimusta.

May on kutsunut aikeita "äärimmäisen huolestuttaviksi".

Ehdotuksista äänestetään 29. tammikuuta.

Mayn puheen odotetaan alkavan kello 17.30

Pääministeri Theresa Mayn on määrä esitellä pian parlamentille vaihtoehtoinen suunnitelma maan EU-erosta. Mayn puheen odotetaan alkavan kello 17.30 Suomen aikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt