Assadayut, 38, on drag queen, joka syntyi ruumisarkkujen keskelle: ”Hautajaisteni pitää olla hyvä show”

Assadayut Khunviseadpong on supersuositun Drag Race -tv-sarjan Thaimaan ensimmäisen kauden voittaja. Hän suunnittelee väitöskirjaa ja aikoo poliitikoksi.

Assadayut Khunviseadpong, roolinimeltään Natalia Pliacamin, voitti keväällä 2018 Thaimaan ensimmäisen Drag Race -tuotantokauden kilpailun. Ensimmäisen drag-palkintonsa hän voitti vuonna 2006 Miss Universum -kisoja parodioivassa Miss ACDC -kisassa.

25.1.2019 10:00

Bangkokin Chinatownin pienillä kujilla jalankulkija saa varoa kujilla suhahtelevia takseja, riksoja ja moottoripyöriä. Jalkakäytävillä tilaa vievät myymälöiden mainokset ja katseenvangitsijoiksi asetetut myyntituotteet. Assadayut Khunviseadpong seisoo värikkään hindujumalan patsaan vieressä ja toivottaa tervetulleeksi peremmälle.

Pieni kauppa on kuin satukirjan hämyinen aarrekammio, jonka on täynnä hindulaisia ja buddhalaisia jumalpatsaita sekä sekalaista aasialaista, lähinnä kiinalaista antiikkia. Kakkoskerroksessa myydään ruumisarkkuja. Ylimmät kerrokset ovat perheen asuintiloja.

– Synnyin tänne ruumisarkkujen ja antiikin keskelle. Kuolema on aina ollut minulle luonnollinen asia, mutta elämä on paljon tärkeämpää kuin kuolema, Khunviseadpong, 38, sanoo.

Perheyrityksen myynnistä ja markkinoinnista vastaavalla Khunviseadpongilla on viime aikoina ollut monta rautaa tulessa. Hän voitti keväällä 2018 Thaimaan ensimmäisen Drag Race -tuotantokauden kilpailun.

– Voitto tuntuu hyvältä erityisesti siksi, että sen tuoman julkisuuden myötä saan lisää vaikutusvaltaa, poliitikonkin urasta haaveileva mies sanoo.

Drag queen -rooli on Khunviseadpongille enemmän harrastus kuin ammatti. Päätyönään hän opiskelee liiketaloutta ylipistossa ja työskentelee perheensä omistamassa ruumisarkku - ja antiikkikaupassa.

Khunviseadpong sävähdytti niin vanhempiaan kuin opettajiaan ja luokkatovereitaan jo poikakouluvuosinaan pukeutumalla välillä koulun juhliin ja tempauksiin tytöksi.

– Tykkäsin olla aktiivinen ja osallistua kaikkeen mahdolliseen. Sanaa ”drag” ei silloin vielä edes Thaimaassa tunnettu.

Khunviseadpong voitti ensimmäisen drag-palkintonsa vuonna 2006 Miss Universum -kisoja parodioivassa Miss ACDC -kisassa. Hänen drag-hahmonsa Natalia Pliacam syntyi vuotta aikaisemmin.

– Natalia on bling blingiä rakastava ”rich bitch” (rikas ”narttu”), mutta haluan hänen kauttaan välittää mallia siitä, että isokokoinenkin voi nauttia elämästä ja olla suosittu, Khunviseadpong sanoo.

Hänen sydäntään lähellä ovat vammaiset ihmiset ja etenkin seksuaalivähemmistöihin kuuluvat vammaiset.

– Olen kouluttanut kuuroja huutosakin johtajia myös Thaimaan ulkopuolella. Haluan auttaa niitä, joilla on vähän ihmisiä puolellaan.

Drag on Khunviseadpongille vain yksi osa arkea. Tv-sarjan voiton myötä hän on useammin saanut kutsuja tilaisuuksiin ja esiintymään Nataliana, mutta päätyö on edelleen perheyrityksessä sekä liiketalouden maisterinopinnoissa.

– Suunnittelen myös väitöskirjan tekemistä. Olisi mahtavaa jos käyntikortissani lukisi sekä tohtorinarvo että Natalia Pliacam, Khunviseadpong hihkaisee.

 Drag queen on roolihahmo, jonka tarkoitus on usein viihdyttää niin itseään kuin muitakin ihmisiä.

Drag queen eli naisellisiin vaatteisiin ja meikkiin usein esiintymis- ja viihdytystarkoituksessa pukeutuva mies on aivan eri asia kuin transsukupuolisuus tai transvestisuus. Tämän Khunviseadpong toivoisi ihmisten ymmärtävän.

– Drag queen on roolihahmo, jonka tarkoitus on usein viihdyttää niin itseään kuin muitakin ihmisiä. Hahmon takana drag-artisti on tavallinen mies, joka elää miehen elämää yhteiskunnassa.

Thaimaassa matkailijat törmäävät usein showesityksissä tai baareissa ”naispoikiin” (englanniksi ”ladyboy”, thai-kielellä ”katoey” tai ”katoi”, jotka ovat sukupuolensa naiseksi korjanneita miehiä tai naisiksi pukeutuvia miehiä.

– Ladyboyt elävät ladyboyn elämää, he ovat miehiä, jotka haluavat näyttää naisilta ja olla naisellisia muutenkin kuin vain esiintyessään. Se on aika kovaa ja ulkonäkökeskeistä kulttuuria, jossa hoikkuutta ja nuoruutta ihannoidaan. Drag queen voi leikitellä vapaasti roolissaan ja luoda itse hahmonsa.

Khunviseadpong muistuttaa, että drag-artisti voi olla seksuaaliselta suuntautuneisuudeltaan ihan mitä vain kuten kuka tahansa mies.

– Minä olen homoseksuaali ja tällä hetkellä sinkku, hän kertoo.

Näyttäviä ladyboy- ja drag queen -showesityksiä kaipaaville Khunviseadpong suosittelee Bangkokissa etenkin The Stranger Bar -baaria (114/14, Silom 4, Suriya Wong, Bang Rak) ja DJ Station Gay Pubia (11 Silom 2/1, Silom).

Assadayut Khunviseadpongilta kuluu noin kaksi tuntia Natalia Pliacamin rooliin valmistautumisessa lähinnä meikin teossa.

Kritiikkiä Khunviseadpong kertoo saaneensa siitä, että hän on haastatteluissa puhunut kuolemasta ja jopa vammaisista ihmisistä.

– Koen tärkeänä puhua siitä, mistä moni vaikenee. Haluaisin poliitikoksi, koska silloin saisin enemmän vaikutusvaltaa kuin drag-artistina.

Khunviseadpong sanoo olevansa onnellinen ja kiitollinen, että saa perheeltään täyden tuen.

– Ehkä he suhtautuisivat nihkeämmin drag queen -uraani jos keskittyisin vain tekemään rahaa. Toki raha on tarpeellista, mutta elämän ydin on siinä, että tekee hyvää muille. Kaikki hyvä tulee myös tekijälleen takaisin, se on karman laki.

Khunviseadpong on onnellinen mies. Ahdistusta hän kokee vain siitä, ettei elämä kuitenkaan riitä kaikkeen mitä haluaisi tehdä.

– Olen suunnitellut jo omia hautajaisiani. Haluan Swarovskin kristalleilla koristellun arkun, jossa on sekä Assadayutin että Natalian kuvat. Hautajaisteni pitää olla hyvä show.

Drag queen -rooli on Khunviseadpongille enemmän harrastus kuin ammatti. Päätyönään hän opiskelee liiketaloutta ylipistossa ja työskentelee perheensä omistamassa ruumisarkku - ja antiikkikaupassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?