Ulkomaat

Tutkimus: Useat villit kahvilajit vaarassa kadota, uhanalaisten listalla rakastettu Arabica – ilmastonmuutoksella näppinsä pelissä

Julkaistu:

Noin 60 prosenttia luonnonvaraisista kahvilajikkeista on vaarassa ajautua sukupuuttoon, kertoo tuore tutkimus.
Iso-Britannian Kew Botanic Gardensin tutkijat varoittavat, että usean luonnonvaraisen kahvilajin, mukaan lukien suomalaisten kahvihammasta hivelevän arabican, tulevaisuus luonnonvaraisena on vaakalaudalla. Syynä on lukuisten uhkatekijöiden summa: ilmaston lämpeneminen, kuivuus, luontaisten elintilojen hupeneminen, metsien hakkaaminen, tuholaiset ja taudit.

Tutkimuksesta julkaistiin tieteellinen artikkeli vertaisarvioidussa Science Advances -julkaisussa. Kansantajuisesti asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja Usa Today sekä Phys.org.


Tutkijoiden mukaan maailman 124 tunnetusta luonnonvaraisesta kahvilajista 75, eli prosentuaalisesti miltei 60 on vaarassa ajautua sukupuuttoon.

Vaarassa olevista 75 kahvilajista kolmentoista tila luokiteltiin äärimmäisen uhanalaiseksi ja 40 uhanalaiseksi. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu myös suosittu coffea arabica.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimusta johtaneen Aaron P. Davisin aiemman tutkimuksen mukaan luonnonvarainen arabica voisi kadota jo 70 vuodessa.

Joitakin muita kahvilajeja saattaa hävitä tutkijoiden mukaan ihmisen toiminnan seurauksena jo 10–20 vuodessa.

Kaikista tunnetuista 124 kahvilajista noin 35 kasvaa alueilla, joilla ei ole suojelutoimenpiteitä kahvilajien elinympäristöille.

Davis tosin huomauttaa Phys.org:in haastattelussa, että akuuttia hätää kahvikupillisten riittävyydestä ei ole.

– Kahvinjuojana sinun ei täydy olla huolissasi lyhyellä aikavälillä.

– Mitä yritämme sanoa, on se, että mikäli emme toimi pitkällä aikavälillä, tulevaisuuden kahvinviljely ei näytä kovin lupaavalta.

Kahvinviljely ja tuotanto on iso bisnes, joka on Phys.org:in artikkelin mukaan kuitenkin riippuvainen myös niistä luonnonvaraisista villeistä kahvilajeista, joita kasvaa vain tietyillä alueilla. Tämä siksi, että luonnonvaraiset versiot auttavat muun muassa sopeutumaan muuttuvia taudinaiheuttajien tuomia uhkia vastaan.


Uhanalaisiin kahvilajeihin kuuluu arabican ohella toinen maailman yleisin kaupallinen kahvilaji robusta. Maailmassa tuotetusta kahvista valtaosa, vähintään 60 prosenttia on arabicaa, loput on robustaa eli kongonkahvia. Molempien alkuperäinen koti on Afrikassa vaikkakin niitä nykyään viljellään ympäri maapalloa. Villinä arabicaa esiintyy vain Etiopiassa ja Etelä-Sudanissa.

Mikä sitten olisi ratkaisu? Tutkijat suosittelevat uusien suojelualueiden perustamista kahvin lajirunsauden ylläpitämiseksi, sillä kahvin siemenet säilyvät luonnossa paljon paremmin kuin siemenpankeissa. Etiopiassa on hiljattain perustettu myös kolme suojelualuetta, joissa on tarkoitus saada villi arabica säilymään.

Juttua päivitetty klo 5:22: lisätty muutamaan kohtaan painotus luonnonvarainen.