Norjalaisen miljonäärin vaimo yhä kateissa – VG: 4 erikoista piirrettä sieppauksesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjalaisen miljonäärin vaimo yhä kateissa – VG: 4 erikoista piirrettä sieppauksesta

Asiantuntijan mukaan Hagenin perheen kotitalo Fjellhamarissa sijaitsee paikassa, joka ei varsinaisesti ole suotuisa rikosta suunnittelevan henkilön näkökulmasta.

Julkaistu: 21.1.2019 6:02

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, 68, katosi kotoaan Oslon lähistöltä 31. lokakuuta. Hänestä ei ole sen jälkeen saatu elonmerkkejä.

Norjalaisen miljonäärin vaimo Anne-Elisabeth Falkevik Hagen katosi Fjellhamarissa, Oslon ulkopuolella sijaitsevasta kodistaan jo 31. lokakuuta, mutta turvallisuussyistä käynnissä olleesta etsintäoperaatiosta ei aluksi kerrottu julkisuudessa.

Poliisi oli jo tammikuun puoliväliin mennessä saanut katoamisesta noin 800 vihjettä, mutta ne eivät ole johtaneet toistaiseksi naisen sieppaajien jäljillä.

Median mukaan naisesta on vaadittu yhdeksän miljoonan euron lunnaita.

Anne Elisabeth Falkevik Hagenin uskotaan kadonneen kotoaan 31. lokakuuta 2018. Hänestä ei ole saatu elonmerkkejä sen jälkeen.

Norjalaislehti VG listasi perjantaina erikoisia piirteitä, joita miljonääri Tom Hagenin vaimon katoamiseen liittyy. Hagenin omaisuuden arvo on noin 1,7 miljardia kruunua eli noin 174 miljoonaa euroa.

Lehden tietojen mukaan Falkevik Hagen oli viimeisenä iltana ennen katoamistaan keskustellut puhelimessa turvallisuuspalveluja tarjoavan yrityksen kanssa uuden, modernin turvajärjestelmän hankkimisesta. Poliisi on vahvistanut tiedon VG:lle, mutta ei kommentoinut sitä, kuinka tärkeä tieto on tutkinnan kannalta.

1. Ei elonmerkkejä katoamisen jälkeen

Falkevik Hagenista tai hänen voinnistaan ei ole kuultu pihaustakaan sen jälkeen, vaikka perhe on vetosi 15. tammikuuta sieppaajiin, jotta nämä varmistuisivat siitä, että Hagen voi hyvin.

Poliisi julkisti tiedon epäillystä sieppaustapauksesta vasta tammikuussa. Anne-Elisabeth Falkevik Hagenia on etsitty ilmoituksen jälkeen myös poliisikoirien kanssa.

Perhe on asianajajansa mukaan halukas etsimään ratkaisua naisen saamiseksi kotiin, jos varmistus saadaan.

Poliisin erikoisyksikön rikostutkija John Christian Grøttum sanoo VG:lle, että hiljaisuus täytyy tulkita huolestuttavaksi merkiksi.

– Tavallisesti oletetut sieppaajat ovat antaneet merkkejä siitä, että panttivanki on elossa sen jälkeen, kun he ovat esittäneet lunnasvaatimuksen. Se on tavallisesti avainasemassa neuvotteluissa.

Katoaminen paljastui, kun Tom Hagen tuli työpäivän jälkeen tyhjään kotiin ja löysi huonolla norjankielellä viestin, jossa uhattiin tappaa hänen vaimonsa, jos poliisi sekaantuisi tapaukseen.

Myös Scotland Yardin projektissa työskennellyt Grøttum kuitenkin huomauttaa, ettei sieppaajien intressinä ole aina toimia mahdollisimman nopeasti, vaan tilanne voi vaihdella tapauskohtaisesti. Mikään ei toisaalta myöskään ole viitannut vielä siihen, että hän olisi kuollut.

2. Vähäinen kommunikaatio

Toinen norjalaislehden nostama erikoinen piirre tapauksessa liittyy myös ensimmäiseen: kommunikaatio poliisin ja sieppaajien välillä on ollut hyvin vähäistä.

Poliisi on aiemmin vahvistanut olleensa yhteydessä sieppaajiin ”digitaalisella alustalla”. Kommunikaation on kuitenkin luonnehdittu olleen ”hyvin rajoittunutta”.

Poliisi on tutkinnan yhteydessä julkaissut kuvan tuntemattomasta, Tom Hagenin työpaikan lähistöllä katoamispäivänä kulkeneesta jalankulkijasta, jota poliisi tahtoisi kuulla. Hän ei ole ilmoittautunut poliisille.

Poliisitarkastaja Tommy Brøske on lisäksi vahvistanut VG:lle, että poliisi on joutunut siirtämään sieppaajille kryptovaluuttaa joka kerta, kun heidän kanssaan on kommunikoitu digitaalisella alustalla.

Grøttum muistuttaa, ettei yhteyttä sieppaajiin ole saatu enää sen jälkeen, kun poliisi tiedotti sieppauksesta ensimmäisen kerran.

3. Lunnasvaatimus esitettiin kryptovaluutassa

Falkevik Hagenin katoaminen paljastui, kun hänen miehensä tuli työpäivän jälkeen tyhjään kotiin ja löysi huonolla norjankielellä viestin, jossa uhattiin tappaa nainen, jos poliisi sekaantuisi tapaukseen.

Sieppaajat jättivät myös kirjeen, jossa esitettiin noin yhdeksän miljoonan suuruinen lunnasvaatimus. Lunnaita vaadittiin Monero-kryptovaluutassa.

Monero perustuu muiden kryptovaluuttojen tapaan lohkoketjuteknologiaan. Bitcoinista se kuitenkin erottuu niin, että tiedot lähettäjästä, siirrettävästä summasta ja saajasta salataan lohkoketjuun.

Kryptovaluuttaan erikoistuneiden asiantuntijoiden mukaan olisi sekä hankalaa että aikaa vievää – tai jopa mahdotonta –hankkia sieppaajien vaatima määrä kyseistä kryptovaluuttaa.

Hagenin perheen asianajajan Svein Holden mukaan perhe ei aio maksaa vaadittuja lunnaita.

– Kun puhutaan aika-aspektista, voisi selitys olla, että voi kestää pitkään saada summa kasaan tässä muodossa ja sieppaajat tietävät sen, arvioi Ellen Hamremoen, joka työskentelee X-POL-nimisessä tutkivassa yrityksessä yhdessä noin 40 muun entisen poliisin kanssa.

Hagenin perheen asianajaja Svein Holden on kuitenkin aiemmin sanonut perheen päättäneen noudattaa poliisin neuvoa siitä, että lunnaita ei makseta.

4. Paikka ei suosi sieppaajaa

Hamremoen sanoo VG:lle pitävänsä erikoisena sitä, että Anne-Elisabeth Falkevik Hagen katosi Fjellhamarissa sijaitsevasta kodistaan. Hänen mukaansa perheen koti sijaitsee alueella, joka on rikoksen tekijän kannalta riskialtis.

Hagenin perheen koti sijaitsee VG:n haastatteleman asiantuntijan mukaan alueella, joka on rikoksen tekijän kannalta riskialtis.

Hamremoen perustelee näkemystään sillä, että perheen talo sijaitsee autoilijan näkökulmasta hankalassa paikassa: umpikujaan päättyvällä kadulla, jonne pääsee autolla vain yhtä reittiä. Lisäksi talon lähistöllä kulkee vilkas kävelyreitti.

– On hyvin todennäköistä, että epätavalliset tai tuntemattomat liikkujat, sekä ihmiset että ajoneuvot, huomataan, hän sanoo, mutta huomauttaa, että nämä elementit saattaisi kuitenkin pystyä kiertämään hyvällä suunnittelulla.

Poliisitarkastaja Tommy Brøske on aiemmin sanonutkin pitävänsä mahdollisena sitä, että perheenjäsenten liikkeitä oli tarkkailtu ennen epäiltyä sieppausta.

Eräs naapuri kertoikin VG:lle nähneensä koiraansa ulkoiluttaessaan mystisen auton, joka oli liikkunut alueella tavallista kovempaa vauhtia sinä aamuna, kun Falkevik Hagen katosi. Hän sanoo lehdelle kertoneensa havainnosta myös poliisille, mutta poliisi ei kommentoinut, onko naapurin vinkkiä tutkittu.

VG:n mukaan poliisitarkastaja Tommy Brøske on vahvistanut, että poliisi on joutunut siirtämään sieppaajille kryptovaluuttaa joka kerta, kun heidän kanssaan on kommunikoitu digitaalisella alustalla.

Naapurin havainnon mukaan auto oli ajanut ruohikon kautta Hagenien talolle. Hänen muistinsa mukaan hopeanharmaa auto oli Norjan rekisterikilvissä ja muistutti malliltaan lähinnä Volkswagen Amarokia tai BMW X3:a.

Naapuri ei kuitenkaan nähnyt auton kuljettajaa tai pystynyt sanomaan, oliko autossa enemmän ihmisiä. Tilanne tapahtui hänen mukaansa kello 8.30–10.30 välillä. Poliisi on vahvistanut, että viimeinen elonmerkki Falkevik Hagenista on samalta aamulta kello 9.14 soitetun puhelun perusteella.

Toinen naapuri kuitenkin sanoi lehdelle, että jos joku olisi ajanut kyseisestä kohdasta ruohikon poikki, siihen olisivat varmasti kiinnittäneet huomiota myös muut naapurit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?