Ulkomaat

Tiedustelujohtaja varoittaa Ruotsia uhkaavista vakavista vaaroista – ”Meidän täytyy pysyä ajan tasalla tilanteesta lähialueillamme”

Julkaistu:

Ruotsi
Gunnar Karlsonin mukaan sotilaallinen valmius voimistuu maailmalla. Uhkana ovat lisäksi kyberhyökkäykset, joilla voidaan saada aikaan tuhoa myös fyysisessä maailmassa.
Ruotsin armeijan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun MUST:in päällikkö Gunnar Karlson on varoitellut uutistoimisto TT:n haastattelussa vakavista uhista, jotka kohdistuvat Ruotsiin tulevina vuosina.

– Meidän täytyy pysyä ajan tasalla tilanteesta lähialueillamme. Venäjän laiton miehitys Krimillä ja sen osallisuus Itä-Ukrainan tapahtumiin ovat haastaneet pohjimmiltaan turvallisuusjärjestelmän Euroopassa, Karlson sanoi TT:n haastattelun julkaisseen Dagens Industri -lehden mukaan.

Samaan aikaan Kiina on Karlsonin mukaan siirtynyt eteenpäin aiemmista asemistaan monella saralla, ja myös terrorismin uhka on edelleen läsnä.

– Sotilaallinen valmius on vahvistunut ympäröivässä maailmassa, ja näin tapahtuu, koska toimijat saattavat ajatella myös käyttävänsä sitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karlsonin mukaan tavoitteita yritetään usein kuitenkin saavuttaa muilla keinoilla, koska sotiminen on sekä kallista että riskialtista. Tällaisiin keinoihin kuuluvat myös verkkohyökkäykset.

– Kyberareenalla voidaan saada aikaan todella suurta vahinkoa. Tämä on edelleen melko uutta meille, ja haavoittuvaisuutemme sillä alueella on edelleen hyvin suuri.

”Ruotsalaiset yritykset olleet naiiveja”

Karlson sanoi, että kaikkein helpointa on päästä käsiksi tietoihin ja varastaa niitä, ja hänen mukaansa tämä on ”valitettavasti liian helppoa”. Lisäksi ruotsalaiset yritykset ovat Karlsonin näkemyksen mukaan olleet naiiveja ulkovaltojen teollisuusvakoilun suhteen.

– Olemme nähneet myös joitakin erilaisiin it-järjestelmiin kohdistuneita palvelunestohyökkäyksiä, ja kyberhyökkäysten avulla voidaan saada aikaan hävitystä myös fyysisessä maailmassa, kuten vaikuttaa sähköhuoltoon.

Näin tapahtui joulukuussa 2016 Ukrainassa, kun maan sähköverkko hakkeroitiin ja sähköt katosivat osasta pääkaupunki Kiovaa. Karlsonin mukaan sähköverkkoja koskevat tiedot ovat arvossaan mahdollisten hyökkääjien taholla, ja Ruotsi voi olla hyvinkin tietojen kalastelun kohteena.

Dagens Industrin mukaan MUST on yksi Ruotsin salamyhkäisimmistä viranomaiselimistä, ja Karlson on ollut harvakseltaan esillä julkisuudessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt