rac

Tokiossa järjestettiin robotti­koirien hautajaiset

Julkaistu:

Japani
Robottikoirat ovat olleet Japanissa suosittuja jo 20 vuoden ajan. Nyt niille järjestetään hautajaisia.
Japanin yleisradioyhtiö NHK:n haastattelema Yuko Matsuura kertoo hankkineensa ensimmäisen Aibo-robottikoiransa 14 vuotta sitten. Nykyään hänen kotonaan pörrää yhteensä 10 robottikoiraa.

Jokaisella niistä on omanlaisensa persoona. Yksi robottikoirista on vilkas, toinen lempeä ja kolmas taas ovela.

Matsuura kuvailee robottikoiriaan kuin oikeita lemmikkejä. Robotit ovatkin japanilaisille omistajilleen niin tärkeitä, että niille järjestetään hautajaiset.


NHK kertoo, että Japanin pääkaupungissa Tokiossa järjestettiin joulukuussa ”kuolleiden” Aibo-robottikoirien hautajaiset.

Itä-Tokiossa, Kofukuji-buddhalaistemppelissä järjestetyt hautajaiset muistuttivat kovasti ihmisten hautajaisia, sillä seremoniaan sisältyi muun muassa uskonnollisia veisuja. Vieraiksi saapuneet robottikoirien omistajat rukoilivat tilaisuudessa ”kuolleiden” lemmikkiensä puolesta.
  • Katso video jutun alusta: Aibo-robottikoira vuosimallia 2018, joka julkistettiin vuosi sitten tammikuussa.

Yli 2 000 robottikoiraa saanut hoitoa – joskus mitään ei ole enää tehtävissä

Japanilainen elektroniikan valmistaja Sony julkaisi Aibo-robottikoiran ensimmäisen version jo vuonna 1999. Robottikoirat käyttävät tekoälyä oppiakseen asioita ja seuratakseen omistajaansa.

Tuotanto keskeytyi vuonna 2006, mutta robottikoiria oli yhä mahdollista tuoda korjattavaksi vuoteen 2014 saakka. Vuonna 2018 julkaistiin kehittyneempi versio.

Aibon robottikoirien uusien versioiden osat ovat nykyään liian erilaisia, jotta niitä voitaisiin käyttää vanhempien mallien huollossa. Tästä syystä lukuisten robottikoirien omistajat ovat kääntyneet elektroniikkalaitteita korjaavan A・FUN -yrityksen johtajan Nobuyuki Norimatsun puoleen.


Norimatsu on jo onnistunut ”parantamaan” yli 2 000 robottikoiraa.

Joskus mitään ei kuitenkaan ole enää tehtävissä. Robottien korjaamiseen vaadittavat osat ovat välillä liian kalliita tai niitä ei enää ole saatavilla. Tästä syystä robottikoiria on purettava osiin.

Tämä voi olla omistajille sydäntäsärkevä kokemus, sillä heillä on ”lemmikkeihinsä” usein syvä kiintymyssuhde.

Norimatsut järjestämät hautajaiset ovat kuitenkin mahdollisuus sanoa hyvästit rakkaalle lemmikille. Hautajaisia on tähän mennessä järjestetty 500 Aibolle viimeisten vuosien aikana.

Yleistyvätkö robottien hautajaiset tulevaisuudessa?

NHK:n haastattelema pappi Hidenori Ukai on päässyt työssään perehtymään japanilaisten rukoilemistapoihin.

Ukai kertoo, että Japanista voi löytyy muistomerkkejä lähes kaikelle – eläimille, kasveille ja jopa paperinukeille.

– Japanilaiset ovat pitkään uskoneet, että kaikilla asioilla, jotka liittyvät ihmisiin on sielu.

Tästä syystä japanilaiset haluavat rukoilla myös robottilemmikkiensä puolesta.

Tulevaisuudessa robottien uskotaan ymmärtävän tekoälyn ansiosta yhä paremmin ihmisten ajatuksia ja tunteita. Tästä syystä ihmisien ja robottien välillä voi syntyä vieläkin syvempi yhteys kuin Aibo-robottikoirien kanssa.

Humanoidirobotit ovat toistaiseksi aiheuttaneet kuitenkin myös kohuja.

Tekoälyn ja robottietiikan tutkija, Sheffieldin yliopiston professori emeritus Noel Sharkey kritisoi hiljattain viime vuonna myös Suomessa vieraillutta maailman älykkäimpiin humanoidirobotteihin kuuluvaa Sophiaa.