Ulkomaat

Mayn selän takana junaillaan brexitin ”kaappausta” – pääministerin kanslia huolestui

Julkaistu:

Britanniassa pääministeri Theresa Mayn kanslia yrittää paimentaa kansanedustajia brexit-ruotuun.
Kanslia on ilmaissut huolensa näiden suunnitelmista ottaa brexit-päätökset hallitukselta omiin käsiinsä.

BBC:n mukaan joukko parlamentin jäseniä aikoo esittää huomenna lakia, joka mahdollistaisi brexitin lykkäämisen, jos parlamentti ei hyväksy erosopimusta.

Lakiesitys antaisi Theresa Maylle aikaa 26. helmikuuta asti saada parlamentin hyväksyntä erosopimukselleen. Sen jälkeen parlamentti äänestäisi brexitin lykkäämisestä.
Hankkeessa on mukana muun muassa entinen opetusministeri, konservatiivi Nicky Morgan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Morgan puolustautui Sky Newsin haastattelussa, että suunnitelman kutsuminen ”vallankaappaukseksi” on ”liioittelua”.

– Omituinen vallankaappaus, jos sen aloittaa iso joukko demokraattisesti valittuja kansanedustajia, Morgan sanoi.

Mediassa kerrotaan myös muista suunnitelmista brexitin pysäyttämiseksi. Konservatiivipuolueen Dominic Grieve on muun muassa Sunday Timesin mukaan laatimassa omaa lakiesitystään, joka estäisi sopimuksettoman eron.
Pääministerin tiedottaja muistuttaa, että kansa äänesti EU-eron puolesta ja on elintärkeää, että tämän mukaan toimitaan. Tiedottajan mukaan kaikki yritykset poistaa hallitukselta valta brexitin suhteen ovat erittäin huolestuttavia.

– Näiden uutisten pitäisi muistuttaa brexitiä kannattaville kansanedustajille, että heidän on äänestettävä sen puolesta. Muutoin on vaara, että parlamentti saattaisi pysäyttää brexitin.

Pääministeri Mayn on esiteltävä huomenna parlamentille vaihtoehtoinen suunnitelma maan EU-erosta. Mayn ja EU:n neuvottelema brexit-erosopimus kaatui tiistaina parlamentissa murskaluvuin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt