Lehti: Trump ohjeisti asianajajaansa valehtelemaan kongressille liiketoimistaan Venäjällä – ”Vakavimpia väitteitä tähän mennessä”

Trumpin henkilökohtainen avustaja sai joulukuussa vankeustuomion muun muassa kongressille valehtelusta. Buzzfeedin lähteiden mukaan häntä olisi ohjeistanut valehtelemaan presidentti Donald Trump.

Michael Cohen toimi pitkään Donald Trumpin henkilökohtaisena avustajana ja ”fikserinä”. Miesten suksien mentyä ristiin Trump on kutsunut Cohenia muun muassa ”heikoksi ihmiseksi” ja ”valehtelijaksi”.

18.1.2019 18:00

Yhdysvalloissa on noussut kohu uutissivusto Buzzfeedin raportista, jonka mukaan presidentti Donald Trump olisi ohjeistanut henkilökohtaista asianajajaansa Michael Cohenia valehtelemaan kongressille neuvotteluista, jotka koskivat Moskovaan rakennettavaksi suunniteltua Trump Tower -pilvenpiirtäjää.

Asiasta ovat kertoneet Buzzfeedille nimettömänä kaksi liittovaltion rikostutkijaa, joilla on yhteyksiä Trumpin Venäjä-yhteyksiä koskevaan tutkintaan. Buzzfeedin mukaan Trump olisi ohjeistanut Cohenia kertomaan kongressille, että neuvottelut Moskovan pilvenpiirtäjän rakentamiseksi olisivat päättyneet kuukausia aiemmin kuin ne tosiasiassa päättyivät.

Trump ei ole toistaiseksi kommentoinut Buzzfeedin väitteitä. Hän on aiemmin kiistänyt ohjeistaneensa Cohenia rikkomaan lakia.

Lähteiden mukaan Trump rohkaisi Cohenia myös edistämään suunnitelmaa, jonka toteutuessa hän olisi vieraillut Venäjällä vaalikampanjansa aikana ja tavannut siellä henkilökohtaisesti presidentti Vladimir Putinin.

– Pane se tapahtumaan, Trump sanoi Cohenille lähteiden mukaan.

Trump väitti jo vaalikampanjansa aikana, ettei hänellä ollut liiketoimia Venäjällä. Buzzfeedin lähteiden mukaan Trumpin lapset Ivanka Trump ja Donald Trump Jr olisivat kuitenkin saaneet Cohenilta säännöllisesti päivityksiä pilvenpiirtäjäprojektin edistymisestä.

Tuomio kongressille valehtelusta joulukuussa

Oikeus tuomitsi Cohenin joulukuussa kolmeksi vuodeksi vankeuteen veronkierrosta, valehtelusta kongressin kuulemisessa sekä vaitiolorahan järjestämisestä kahdelle naiselle, jotta nämä vaikenisivat väitetyistä seksisuhteistaan Trumpiin ennen tämän valintaa presidentiksi. Cohen on myöntynyt yhteistyöhön Trumpin kampanjan mahdollisten Venäjä-kytkyjen tutkintaa johtavan erikoissyyttäjä Robert Muellerin kanssa.

Lähteiden mukaan Muellerin tutkijat kuulivat Trumpin ohjeistuksesta useilta Trumpin organisaatiossa sisällä olevilta todistajilta sekä yhtiön sisäisistä sähköposteista, tekstiviesteistä ja muista dokumenteista. Cohenin kerrottiin kertoneen Trumpilta saamistaan ohjeista Muellerin tutkijoiden kuulusteluissa.

Michael Cohen poistui oikeudesta New Yorkissa joulukuussa saatuaan tuomionsa.

Paljastus ei ole ensimmäinen viittaus siihen, että Trump on saattanut yrittää johtaa FBI:ta harhaan Venäjä-tutkinnassa. Buzzfeedin mukaan kyseessä on kuitenkin ensimmäinen tiedossa oleva esimerkki siitä, että Trump itse käski alaistaan valehtelemaan suoraan omista liiketoimistaan Venäjällä.

Cohen tai hänen edustajansa eivät ole kommentoineet Buzzfeedin raportin väitteitä, kuten ei myöskään Trump. Trump on kuitenkin aiemmin kiistänyt ohjeistaneensa Cohenia rikkomaan lakia.

Ivanka Trumpin asianajajan edustaja kertoi Buzzfeedille tämän olleen ”ainoastaan minimaalisesti mukana” pilvenpiirtäjäprojektissa. Trump Jr. puolestaan kertoi syyskuussa 2017 todistaessaan edustajainhuoneen oikeuskomitean edessä, että hän oli vain ”etäisesti tietoinen” projektista.

”Alaisen ohjeistaminen valehtelemaan kongressille on liittovaltion rikos”

Buzzfeedin raporttiin on reagoitu voimakkaasti Yhdysvalloissa, etenkin demokraattien keskuudessa. Edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiff kertoi komitean tutkivan väitteiden todenperäisyyden.

– Väitteet siitä, että Yhdysvaltain presidentti on voinut yllyttää valheelliseen lausuntoon komiteamme edessä pyrkimyksenään rajoittaa tutkintaa ja peitellä liiketoimiaan Venäjän kanssa, ovat vakavimpia tähän mennessä. Teemme kaiken tarpeellisen selvittääksemme, ovatko ne totta, Schiff twiittasi.

Myös edustajainhuoneen oikeuskomitea aikoo selvittää asiaa puheenjohtajansa, kongressiedustaja Jerrold Nadlerin mukaan.

– Alaisen ohjeistaminen valehtelemaan kongressille on liittovaltion rikos, Nadler totesi Twitterissä.

Buzzfeedin raportin myötä kiihtyneet ovat myös vaatimukset käynnistää virkarikossyytteeseen johtava menettely.

– Jos tämä on totta, – todisteet on tutkittava – kongressin on käynnistettävä virkarikossyytteeseen johtavat toimet ja Barrin täytyy esittää vähintään asiaankuuluvat osat materiaalista, jonka Mueller on löytänyt. Tämä voi olla mahdollinen käännekohta, twiittasi Trumpin edeltäjän Barack Obaman oikeusministerinä toiminut Eric Holder, viitaten nimitystään vielä odottavaan Trumpin oikeusministeriehdokkaaseen William Barriin.

Texasilainen kongressiedustaja ja tiedustelukomitean jäsen Joaquin Castro vaati suoraan Trumpia eroamaan, mikäli Buzzfeedin lähteiden väitteet osoittautuvat todeksi.

– Jos Buzzfeedin tarina on totta, presidentti Trumpin on erottava tai saatava virkarikossyyte, Castro twiittasi.

Trumpin useaan otteeseen ”noitavainoksi” kutsuma Venäjä-tutkinta jatkuu edelleen. Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin tutkintaa johtava Mueller esittelee sen tulokset oikeusministerille.

Tulevan oikeusministerin käsissä on päätös siitä, annetaanko Muellerin raporttia koskaan julkisuuteen.

Tähän mennessä tutkinta on johtanut muutamaa kymmentä Venäjän kansalaista vastaan nostettuihin syytteisiin. Lisäksi syytteet ovat saaneet muun muassa Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort sekä entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn, joka niin ikään on myöntynyt yhteistyöhön Muellerin tutkijoiden kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?