Jopa kodin menetys uhkaa lomautettuja amerikkalaisia – Paul, 54, haukkuu maan johdon: ”Kuin itkevät pikkulapset” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jopa kodin menetys uhkaa lomautettuja amerikkalaisia – Paul, 54, haukkuu maan johdon: ”Kuin itkevät pikkulapset”

Lomautetut tai ilman palkkaa työskentelevät hallinnon työntekijät joutuvat käyttämään säästöjään tai lainaamaan rahaa sukulaisiltaan. Osa miettii jo työpaikan vaihtoa.

18.1.2019 7:44

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ja kongressin välille syntyneelle muurikiistalle ja sitä seuranneelle hallinnon sulkemiselle ei loppua näy. Noin 800 000 hallinnon työntekijää on ollut jo liki neljä viikkoa lomautettuina tai joutuu tekemään työtään ilman palkkaa.

Keskiviikkona Valkoinen talo lupasi että ennätyspitkän sulun aikana saamatta jääneet palkat tullaan korvaamaan työntekijöille. Monille tämä on kuitenkin laiha lohtu, sillä kaikilla säästöt eivät riitä menoihin ennätyspitkän sulun yli.

– Pystyin maksamaan asuntolainani lyhennyksen tammikuulta. Aion juuri soittaa pankkiin kertoakseni, etten pysty maksamaan seuraavaa, kertoo ympäristövirasto EPA:lla tarkastajana työskentelevä Edward Guster, 47.

Ympäristövirasto EPA:n lomautetut työntekijät osoittivat mieltään New Yorkissa keskiviikkona.­

Hän ja kymmenet muut New Yorkin Manhattanilla sijaitsevan virastotalon työntekijät kerääntyivät keskiviikkona työpaikkansa ulkopuolelle osoittamaan mieltään hallinnon sulkua vastaan.

Muun muassa ydinvoimaloiden tarkastuksia työkseen tekevä Guster kertoo myös serkkunsa ja laivaston oppilaitoksessa työskentelevän veljensä tekevän parhaillaan töitä ilman palkkaa. 8- ja 14-vuotiaiden lasten isä on joutunut pyytämään tilanteessa rahaa omilta vanhemmiltaan.

– Tällä kaikella on vaikutusta perheeseeni, ja lapseni ovat hyvin järkyttyneitä. Onneksi he ovat pystyneet jatkamaan harrastuksiaan, koska olen saanut sovittua maksavani niistä mistä pystyn, Guster sanoo.

– Muuri ja hallinnon sulkeminen ovat kaksi eri asiaa. Me haluamme vain takaisin töihin ja palkkamme, jotta saamme elämämme taas kuntoon.

Edward Guster joutui hankaliin talousongelmiin lomautuksen takia.­

Luottokelpoisuus vaarassa

Yhdysvalloissa pankkien asiakkaiden luottokelpoisuutta seurataan tarkasti säännöllisesti päivittyvällä lukemalla, joka kuvaa henkilön maksukykyä. Maksamatta jääneet tai viivästyneet maksut yleensä vaikuttavat lukemaan, jolloin tilanteella voi olla kauaskantoista haittaa.

– Olen 26-vuotias ja minulla on velaksi ostettu asunto Jersey Cityssä. En voi mokata sitä, naurahtaa muutaman vuoden EPA:lla työskennellyt Emmy McLeary.

Emmy McLeary pelkää menettävänsä asuntonsa.­

Virastossa tarkastajana toimiva Paul Sacker, 54, kertoi tulevansa vielä itse toimeen säästöillään, jotka kuitenkin uhkaavat loppua jo helmikuussa jos tilanne jatkuu.

– Olen enemmän huolissani esimerkiksi sihteereistä ja hallinnollisista avustajista, jotka eivät tienaa suuria summia ja elävät palkkapäivästä toiseen. Heille palkan menettäminen voi tarkoittaa kodin menettämistä. Osa heistä ei edes voinut tulla tänne paikalle, koska heillä ei ollut rahaa metrolippuun, Sacker sanoo.

Paul Sacker tuskailee toimintakyvyttömiä poliitikkoja.­

Amerikkalaismedian mukaan eri puolilla maata hallinnon työntekijät ovat jo joutuneet turvautumaan ruoka-apuun ja leipäjonoihin rahojen loppuessa. Työstään ylpeille virkamiehille- ja naisille tilanne on nöyryyttävä.

Sacker pelkää ympäristöhallinnon lamaantumisen voivan myös johtaa onnettomuuksiin.

– Työni on tarkistaa maanalaisia säiliöitä, joissa pidetään bensiiniä tai muita polttoaineita. Koska emme ole tekemässä tarkastuksia, on todennäköisempää että joku näistä tankeista vuotaa ja saastuttaa alla olevan maan tai veden.

Monet mielenosoittajat korostivat, että heille on toissijaista itse muurikeskustelu ja he haluavat vain tehdä työnsä.­

Sacker kertoo seuranneensa surullisena televisiosta, kuinka poliitikot ovat täysin kykenemättömiä edes keskustelemaan tilanteen ratkaisemiseksi.

– He seisovat omissa nurkissaan kuin itkevät pikkulapset. Turhauttavinta on ollut huomata, etteivät johtajamme välitä meistä ja ovat hylänneet meidät.

Liittovaltion sulku jatkuu pian jo viidettä viikkoa.­

Tilanteen seurauksena osa työntekijöistä on jopa päätynyt miettimään alanvaihtoa tai hakemaan uutta työpaikkaa julkisen hallinnon ulkopuolelta. Taustalla vaikuttaa myös Donald Trumpin hallinnon suhtautuminen esimerkiksi maan ympäristövirastoon. Trump on pyrkinyt vähentämään virkamiesten määrää rajusti erityisesti EPA:n kaltaisissa, oman näkemyksensä mukaan liiketoimintaa säädöksillään haittaavissa virastoissa.

– Mietin paraikaa alan vaihtamista yhtenä vaihtoehtona. Tämä tilanne on jatkoa tapahtumille jotka ovat saaneet minut kysymään, välittävätkö Yhdysvaltojen johtajat tai kansalaiset lainkaan valtion työntekijöistä, jotka suojelevat maata ja sen ympäristöä, sanoo viraston tarkastajan työstä lomautettu Alexandre Remnik, 49.

Alexandre Remnik harkitsee työpaikan vaihtoa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?