Ulkomaat

Sukeltajien poikkeuksellinen kohtaaminen valtavan valkohain kanssa tallentui videolle – asiantuntijat kiinnittivät huomiota yhteen seikkaan

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvallat
Tutkijat tunnistivat kuvien valkohain olevan yli 40-vuotias Deep Blue. Edellisen kerran hai on nähty Meksikossa.
Sukeltajien ottamat kuvat poikkeuksellisesta kohtaamisesta valkohain kanssa ovat levinneet nopeasti ympäri maailman. Deep Blue -nimellä tunnettu valkohai nähtiin sunnuntaina Havaijiin kuuluvan Oahun saaren etelärannikon edustalla, jonne sen oli houkutellut kaskelotin ruumis.

Deep Blue kuitenkin hankasi hampaitaan sukeltajien venettä vasten.

– Se oli vain tämä kaunis, lempeä, jättiläinen, joka halusi käyttää venettämme rapsutuspaikkana. Menimme vesille aamunkoitteessa ja hän oli luonamme oikeastaan koko päivän, haita tutkiva sukeltaja Ocean Ramsey kertoi Star Advertiser -lehdelle.


Ramsey kertoi uineensa hain kanssa aiemmin Meksikossa ja tunnistaneensa sunnuntaina kohtaamansa hain samaksi eläimeksi. Sukeltajan mukaan hai vaikutti olevan raskaana, sillä se oli epätavallisen leveä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen sanaton. Se lämmitti sydäntä; se on varmasti kaikista lempein valkohai, jonka olen koskaan nähnyt.

Valkohait ovat harvinainen näky Havaijilla, jossa vesi on eläimille tavallisesti liian lämmintä. Sunnuntain jälkeen sukeltajat ovat kuitenkin tunnistaneet kolme eri valkohaita alueella.

Deep Blue on arvioitu olevan noin kuusi metriä pitkä ja painavan 2,5 tonnia. Eläintä ei kuitenkaan koskaan ole mitattu. Tutkijat arvioivat sen olevan ainakin 40-vuotias, joten se saattaa elää vielä reilu 20 vuotta. Edellisen kerran Deep Blue nähtiin vuonna 2013 Meksikossa.


Hai tunnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999 Michel Domeierin ja Nicole Nasby-Lucasin johtamassa projektissa, The Telegraph kertoo. Kaksikon mukaan valokuviin tallentunut hai vaikuttaa sen ainutlaatuisten kuvioiden perusteella olevan todella Deep Blue. Myös heidän mukaan hai on todennäköisesti raskaana.

Haitutkimusta Floridassa johtanut George Burgess totesi Mother Boardin haastattelussa, että kuvien hai on todennäköisesti raskaana oleva Deep Blue.

Kaikki asiantuntijat kiinnittivät kuvissa kuitenkin huomiota siihen, että sukeltajat ovat erittäin lähellä haita ja jopa koskevat siihen.

– Se on silti vaarallista ja en hyväksy kuvia heistä koskemassa haita. On itsestäänselvää, ettei kyse ole amatöörisukelluksesta, mutten silti suosittelisi sitä, Nasby-Lucas sanoi.

– Suurimman osan ajasta hai ei käänny ympäri ja pure sinua, Burgess sanoi.

– Kun se tekee niin, päädyt kansainvälisiä haihyökkäyksiä laskevaan tilastoon, eikä uutisotsikoissa lue ”typerä ihminen kuoli jahdatessaan kuusimetristä haita,” Burgess jyrähti.

– Vaan silloin uutisoidaan ”hai tappoi ihmisen,” ja se on huonoksi suojelutyölle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt