Edustajainhuoneen puhemies vaati Trumpia lykkäämään tärkeää puhettaan turvallisuushuolien vuoksi – vaihtoehtona vähemmän arvovaltaiset olosuhteet

Julkaistu:

Nancy Pelosin mukaan salainen palvelu ei pysty turvaamaan puhetilaisuutta täysin, koska sen rahoitus on katkolla liittovaltion hallinnon osittaisen sulun johdosta.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vaati keskiviikkona presidentti Donald Trumpia lykkäämään tammikuun 29. päivälle suunniteltua State of Union -puhettaan.

Kongressille suunnattu, liittovaltion tilaa koskeva State of the Union -puhe järjestetään vuosittain, ja se on istuvalle presidentille aina tärkeä tilaisuus korostaa kuluneen vuoden onnistumisiaan ja hahmotella tulevan vuoden poliittisia suuntaviivoja.

Reutersin mukaan Pelosi esitti vaatimuksensa Trumpille osoittamassaan kirjeessä. Hän perusteli lykkäämisen tarvetta turvallisuutta koskevilla huolilla, sillä puhetilaisuuden turvallisuudesta vastaavan salaisen palvelun rahoitus on ollut katkolla maan hallinnon osittaisen sulkemisen vuoksi.


Hallinnon osittainen sulku jatkui keskiviikkona 26. päivää. Sulku on seurausta Trumpin ja kongressin välisestä kiistasta, joka koskee Meksikon vastaiselle rajalle rakennettavan muurin rahoitusta.

Pelosin vaatimuksen taustalla on arveltu olevan myös pyrkimys estää Trumpia käyttämästä puheen arvovaltaisuutta demokraattien höykyttämiseen sekä heidän syyttämiseensä pattitilanteesta heidän ”omalla maaperällään” kongressissa.


Hallinnon osittaisen sulun vuoksi suuri määrä liittovaltion työntekijöitä on joutunut elämään lähes kuukauden ilman palkkaa. Trump on syyttänyt demokraatteja useaan otteeseen tilanteesta, vaikkakin hän on ottanut siitä jonkin verran vastuuta myös itselleen.

Pelosilla oli kuitenkin myös toinen vaihtoehto tarjottavanaan Trumpille. Hän ehdotti toimittajille puhuessaan, että jos Trump ei halua siirtää puhettaan hallinnon sulun päättymisen yli, tämä voisi pitää sen työhuoneestaan käsin.

Tämä vaihtoehto kuitenkin rapauttaisi State of Unioniin tyypillisesti liitettyä arvovaltaisuutta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt