Lumivyöryyn hautautuneiden suomalaisten etsinnät alkoivat jälleen – kaivuutyö tehdään käsin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lumivyöryyn hautautuneiden suomalaisten etsinnät alkoivat jälleen – kaivuutyö tehdään käsin

Norjassa päästään aloittamaan lumivyöryn alle kuolleiden etsinnät.

Julkaistu: 16.1.2019 13:10

Norjassa päästään vihdoin tänään aloittamaan lumivyöryn alle kuolleiden kolmen suomalaisen ja yhden ruotsalaisen etsinnät.

Huono sää ja uusien lumivyöryjen vaara ovat tähän saakka estäneet etsintäryhmien lähettämisen maastoon.

Uusin vyöryjen vaaraa on poistettu muun muassa alueella eilen tehdyillä räjäytyksillä. Etsijät kuljetetaan tunturiin helikopterilla, mutta itse kaivamistyö tehdään käsin. Tromssan poliisin mukaan myös sää näyttää pysyvän vakaana etsintöjä silmälläpitäen.

Hiihtäjäryhmä katosi Tamokdalenin alueella kaksi viikkoa sitten. Hälytyksen teki ryhmän viides jäsen: ruotsalainen, joka kääntyi takaisin ennen muiden katoamista.

Lumen alle jäivät suomalaiset Mikael Sten, 29, Niklas Nyman, 36, ja André Stenfors, 32, ja ruotsalainen Disa Bäckström, 29.

Niklas Nyman, Mikael Sten ja André Stenfors katosivat lumivyöryssä.

Etsintäalue tiedetään varsin tarkkaan, sillä vyöryalueen yllä aiemmin lentäneestä helikopterista havaittiin uhrien lumivyörypaikantimien signaalit.

Lumivyöryn uhrien etsinnässä on käytetty myös koiria.

Uhrien lumivyörypaikantimien signaalit havaittiin aiemmin vyöryalueen yllä lentäneestä helikopterista.

Sten, Nyman, Stenfors ja Bäckström olivat olleet vuoden lopussa nelipäiväisellä kiipeilykurssilla, jonka jälkeen he päättivät lähteä vielä laskettelemaan Tamok-laaksoon.

Jääkiipeilykursseja vetäneen Henrik Aspön mukaan kaikki olivat kokeneita ja kaikilla oli varusteet kunnossa. Laskettelijat myös tiedostivat lajiin liittyvän vaaran.

Kadonneiden auto löytyi parkkeerattuna Tamokdalenissa, Pohjois-Norjassa.

Tamok-laaksoa reunustavat lumipeitteiset tunturit, joista korkeimpien huiput ovat 1 600 metriä merenpinnan yläpuolella. Laskettelijoiden kohteena ollut Blåbærfjellet kohoaa 1 442 metrin korkeuteen.

Sää oli hyvä ja selkeä kun seurue lähti matkaan, mutta heikkeni pian sen jälkeen, kun tieto onnettomuudesta saavutti pelastajat. Viimeisin tieto nelikosta saatiin 2. tammikuuta noin kello 14.

Tromssan poliisi kertoi saaneensa ilmoituksen onnettomuudesta kello 16.

Lumivyöryn uhrien ei odoteta löytyvän elossa.

 Korjaus 16.1.2019 klo 13.18: Toisin kuin jutussa kerrottiin, yksi hautatuneista oli ruotsalainen, ei norjalainen