Ulkomaat

Ruotsin hallitus­umpi­solmu aukesi

Julkaistu:

Ruotsin hallituksen synty on vihdoin varmistumassa.
Ruotsin hallituksen synty on vihdoin varmistumassa. Vasemmistopuolue ei aio estää sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin valintaa pääministeriksi, kertoo puheenjohtaja Jonas Sjöstedt.

Vähemmistöhallitukseen tulee sosiaalidemokraattien kanssa ympäristöpuolue. Porvarileirin keskustapuolue ja liberaalit ovat sopineet tukevansa hallitusta sen ulkopuolelta.

Sjöstedt korosti tiedotustilaisuudessa, ettei Löfvenin päästäminen pääministeriksi merkitse sitä, etteikö vasemmistopuolue edelleen vastustaisi hallitusta, jos sen toimet eivät puoluetta miellytä.

– Me emme ole osa heidän (hallitus)sopimustaan, me olemme vasemmisto-oppositio, Sjöstedt tiivisti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän lupasi esittää hallitukselle epäluottamuslausetta ja yrittää syrjäyttää Löfvenin, jos hallitus tuo kiisteltyjä ehdotuksiaan työoikeudesta tai vuokrista valtiopäiville. Sjöstedt myös odottaa, että porvariopposition maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit liittyisivät tuolloin rintamaan ja lunastaisivat lupauksensa halusta kaataa hallitus.

– Me asetamme rajat sille, mitä Stefan Löfven voi tehdä, Sjöstedt uhosi.

Vaihtoehto olisi ollut ”siniruskea”

Sjöstedtin mukaan keskusteluissa Löfvenin kanssa oli muun muassa saavutettu se, että kirjaus vasemmistopuolueen pitämisestä politiikan vaikutusvallan ulkopuolella on käytännössä rauennut. Sosiaalidemokraattien ja vasemmistopuolueen neuvotteluista on myös olemassa yhteinen paperi, mutta sitä ei aiota Sjöstedtin mukaan julkistaa.

Sjöstedtin mukaan vasemmistopuolue olisi voinut vastustaa uuden punavihreän hallituksen syntyä, jos vaihtoehtona olisivat olleet uudet vaalit. Hänen mukaansa todellinen vaihtoehto ja vaara oli kuitenkin kokoomuksen johtama "siniruskea" porvarihallitus, jonka myötä ruotsidemokraatit olisi saanut sanavaltaa politiikkaan.

– Emme luota keskustapuolueeseen ja liberaaleihin, Sjöstedt perusteli.

Pääministeristä äänestetään valtiopäivillä ylihuomenna. Puhemies Andreas Norlén ilmoittaa ehdokkaansa pääministeriksi tänään iltapäivällä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt