Ulkomaat

”Tyhjentäkää käytävät!” – näin Britannian parlamentin kaoottinen äänestys tapahtuu

rac

Julkaistu:

Brexit-äänestykset suoritetaan brittiparlamentin vakiintuneiden käytäntöjen mukaan kansanedustajien ryhmittymisellä eri käytäviin.
Britannian ero EU:sta saattaa tuntua loputtomalta, painajaismaiselta kiistelyltä siitä, miten ero pitäisi viedä läpi ja mihin hallitsematon brexit voi johtaa. Prosessi on kuitenkin tarjonnut myös omalaatuista viihdettä, ainakin Britannian parlamentin äänestysten seuraajille.
  • Katso ISTV:n videon äänestystuloksen julistamisesta jutun alussa
Parlamentti äänesti tiistai-iltana Suomen aikaa pääministeri Theresa Mayn hallituksen ja EU:n erosopimuksesta ja hylkäsi sen ennennäkemättömän suurin numeroin 432–202. Parlamentista välitetystä tv-kuvasta ei välttämättä selvinnyt, miten äänestys lopulta suoritettiin, joten seuraavassa opas mahdollisten tulevien äänestysnäytelmien seurantaan.


Kun parlamentti on päättänyt keskustelun esillä olevasta aiheesta, ja pääministeri sekä puolueiden edustajat ovat saaneet sanansa sanotuksi ja takapenkkiläiset välihuutonsa huudetuksi, päärooliin astuu parlamentin puheenjohtaja, speaker. Jo liki kymmenen vuotta virassa on toiminut entinen konservatiivipoliitikko John Bercow, joka pääsi tiistainakin esittelemään karheaa, kantavaa ääntään.


Puheenjohtajan yleisin sananparsi parlamentin kiihkeissä keskusteluissa on komento order, järjestys, jolla Berkow vaatii hiljaisuutta myös ennen äänestystä. Tavan mukaan kansanedustajille esitetään ensin suullinen kysymys, kuka heistä kannattaa esitystä, aye. Parlamentaarikot vastaavat kirjaimellisesti huutamalla aye. Vastaava kysymys esitetään niille, jotka vastustavat esitystä, ja nämä huutavat no.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä vaiheessa puheenjohtajan on mahdollista tehdä pelkästään huutoäänestyksen perusteella johtopäätös, että jompikumpi leiri voittaa. Jos huutoäänestys on vähänkään epäselvä tai joku vastustaa puheenjohtajan tulkintaa, tämä määrää varsinaisen äänestystapahtumaan liikkeelle komennolla division, clear the lobbies! Komennon voi lyhykäisesti suomentaa jako, tyhjentää käytävät!


Seuraavaksi tapahtuu kirjaimellisesti näin: kansanedustajat marssivat ulos salista ja jakaantuvat kahteen ryhmään. Ei-puolta kannattavat suuntaavat askelensa istuntosalin toisella sivustalla sijaitsevaan niin sanottuun ei-käytävään eli no lobbyyn , joka sitä ennen on puheenjohtajan käskyn mukaan tyhjennetty, yleensä lähinnä toimittajista. Aye-puolen kannattajat kerääntyvät aye lobbyyn.


Tämä prosessi ei tv-kuvissa näy, mutta brittikansanedustajat julkaisivat Twitterissä äänestyksestä ottamiaan kuvia. Niistä saattoi tiistaina nähdä, että ei-käytävässä oli tungosta.Tapausta kommentoi myös tv-persoona Piers Morgan, joka ihmetteli äänestääkö kukaan Mayn hallituksen esityksen puolesta.Guardian-lehti laittoi kuvan ei-käytävästä keskiviikkona etusivulleen ja kuvaili, kuinka käytävällä nähtiin sulassa sovussa niin Brexitin kannattajia kuin vastustajiakin, jotka kaikki vastustivat laadittua sopimusta.Äänestyksen suorittaminen ryhmiin jakautumisella on tullut tutuksi myös Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaaleissa, joissa joidenkin osavaltioiden vaalikokouksissa (caucus) keräännytään ryhmiin sen mukaan, ketä ehdokasta äänestäjä kannattaa.

Brittiparlamentin niin sanotut piiskurit (whip) ovat yleensä paimentamassa ja maanittelemassa puolueidensa väkeä käytäville. Äänestyksen merkiksi soitetaan kelloa mutta myös lähetetään kännykkäviestejä, jotta kaikki tietäisivät olla paikalla. Vessassa käyntiin ei juuri ole mahdollisuutta, sillä kansanedustajilla on kahdeksan minuuttia aikaa astua valitsemaansa käytävään ennen sinne johtava ovi suljetaan.

– Lukitkaa ovet, puheenjohtaja John Bercow karjaisi myös tiistaina.

Käytävän toisessa päässä toimivat ääntenlaskijat laskevat ohikulkevien kansanedustajien pääluvun ja kirjaavat ylös kaikkien nimet. Kun äänestystapahtuma etenee, istuntosali alkaa taas hiljalleen täyttyä ihmisistä.


Lopuksi on edessä ääntenlaskun tuloksen ilmoittaminen. Ääntenlaskijat astuvat puheenjohtajan eteen ja yksi heistä ilmoittaa tuloksen, joka sitten kiikutetaan peperilla puheenjohtajalle, joka vielä vahvistaa sen. Tähänkin on olemassa tietty kaava:

– The noes have it, unlock, Bercow sinetöi tuloksen tiistaina (suom. ei-puoli voittaa, avatkaa ovet).

Äänestyksen jälkeen hallituksella ja oppositiolla on vielä tilaisuutensa kommentoida tulosta ennen istunnon päättämistä.