Ulkomaat

Perheeltään karannut saudinainen astui julkisuuteen uudessa kotimaassaan: ”Tiedän, että on naisia, jotka ovat kadonneet yritettyään ensin paeta”

rac

Julkaistu:

Rahaf Mohammad aikoo elää kuin tavallinen kanadalaisnainen uudessa kotimaassaan.
Kotoaan paennut nuori saudinainen Rahaf Mohammad, 18, on pitänyt ensimmäisen lehdistötilaisuutensa uudessa kotimaassaan Kanadassa, joka myönsi hänelle turvapaikan.

Rahaf nousi kansainväliseen kuuluisuuteen, kun hänen pakomatkansa Kuwaitista Australiaan tyssäsi saudidiplomaattien vuoksi Thaimaassa Bangkokin lentokentällä, jossa hänen piti vaihtaa konetta.

Lehdistötilaisuudessa hän luonnehti itseään onnekkaaksi verrattuna moniin muihin nuoriin saudinaisiin.

– Olen yksi onnekkaista. Tiedän, että on myös epäonnisia naisia, jotka ovat kadonneet yritettyään ensin paeta tai jotka eivät ole kyenneet muuttamaan elämänehtojaan, Rahaf sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kertoi taakse jääneestä elämästään Saudi-Arabiassa.

– Perheeni ei kohdellut minua kunnioittavasti enkä saanut olla oma itseni.

Harvinaisena poikkeuksena hän mainitsi ne saudinaiset, joilla on ”onni omata ymmärtävät vanhemmat”.
Rahaf on pudottanut nimestään pois sukunimensä al-Qunun.


Lehdistötilaisuudessa hän kertasi 5. tammikuuta alkaneita tapahtumia Bangkokin Suvarnabhumin lentokentällä, ja sosiaalisessa mediassa aloittamaansa taistelua vapautensa puolesta, joka sai nopeasti osakseen maailmanlaajuisen huomion.

Hän vetosi tuolloin turvapaikan puolesta ”mistä maasta hyvänsä”, koska pelkäsi tulevansa vahingoitetuksi tai tapetuksi, koska halusi jättää uskontonsa ja piinaavan perheensä.

Kanadan tarjottua turvapaikkaan hän saapui Torontoon perjantaina.

– Haluan olla itsenäinen, matkustaa, tehdä omat päätökseni opiskelusta ja urasta tai siitä, kenen kanssa ja milloin haluan mennä naimisiin, Rahaf puhui.


Hän kiitti Kanadaa, Thaimaata ja YK:n pakolaisjärjestöä (UNHCR) avusta ja kertoi aloittavansa ”tavallisen, yksityisen elämän kuin kuka tahansa nuori nainen Kanadassa”.

Lähitavoite on oppia englannin kieli.

Kanadan maahanmuuttoviranomaisten mukaan Rahaf on niin sanottu ”hallituksen avustama pakolainen”, mikä tarkoittaa, että Kanadan hallitus tukee häntä taloudellisesti noin vuoden ajan. Hän saa myös apua käytännön elämän järjestämisessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt