NYT: Trump on useasti ilmoittanut haluavansa lähteä Natosta –Washingtonin huippukokous peruttiin

Julkaistu:

Presidentti Donald Trump mainitsi viime vuonna useaan otteeseen haluavansa Yhdysvaltain eroavan Natosta, kertoo New York Times.
Trump on kautensa aikana useasti arvostellut Naton muita jäsenmaita siitä, etteivät ne ole nostaneet puolustusbudjettiaan Naton vaatimalle tasolle. Trumpin mielestä Yhdysvallat kantaa liian ison taakan sotilasliitossa.

Trumpin hallinnon korkeat virkailijat ovatkin kertoneet New York Timesille, että Trump puhui vuoden 2018 aikana useaan otteeseen yksityisesti halustaan vetäytyä Natosta.

Viime kesän myrskyisän Nato-kokouksen alla Trump oli NYT:n lähteiden mukaan kertonut korkean tason turvallisuusavustajilleen, ettei hän näe mitään mieltä sotilasliitossa, joka köyhdyttää Yhdysvaltoja.

Kun Trump ensimmäistä kertaa nosti esiin mahdollisuuden jättää sotilasliitto, oltiin hänen hallinnossaan epävarmoja siitä, kuinka tosissaan presidentti oli. Kun Trump palasi silti aiheeseen useasti, kasvoi hallinnon huoli.

Nato oli kaavaillut järjestävänsä sotilasliiton 70-vuotispäiväksi huippukokouksen Washingtonissa huhtikuussa, mutta se muutettiin ulkoministeritapaamiseksi siinä pelossa, että Trump käyttäisi huippukokousta jälleen hyökätäkseen järjestöä vastaan.

Nyt 70-vuotisjuhlia suunnitellaan tämän vuoden lopulle, mutta ei enää Washingtoniin.

Vaikka kongressi voisi estää eroaikeet, niin Trumpin lausunto Naton jättämisestä heikentäisi merkittävästi sotilasliittoa. Etenkin Itä-Euroopan jäsenvaltiossa pelätään, että Yhdysvallat ei olisi enää sitoutunut suojelemaan liittolaisia hyökkäyksiltä.