BBC: Skotlannin pääministeri vaatii uutta kansanäänestystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

BBC: Skotlannin pääministeri vaatii uutta kansanäänestystä

Skotlannin alueparlamentin pääministeri Nicola Sturgeon vaatii uutta kansanäänestystä Britannian EU-erosta brexitistä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon.­

16.1.2019 0:52

Sturgeonin mukaan uusi kansanäänestys on ainoa uskottava vaihtoehto estää se, että Britannia eroaa EU:sta maaliskuun lopulla ilman sopimusta.

Britannian parlamentin alahuone hylkäsi illalla pääministeri Theresa Mayn EU-erosopimuksen murskaluvuin.

Sturgeonin mukaan on aika pysäyttää prosessi ja antaa asia takaisin äänestäjille. Sturgeonin johtama Skotlannin kansallispuolue äänesti parlamentissa erosopimusta vastaan.

Skotlannin pääministeri ilmoitti myös, että hänen puolueensa tukee työväenpuolueen esittämää epäluottamusta Mayn hallitukselle. Aloite on parlamentin käsittelyssä heti keskiviikkona.

Irlanti valmistautuu hallitsemattomaan eroon

Britannian ulkopuolisissa reaktioissa äänestystulokseen näkyi huoli siitä, että parlamentin päätös lisää sekasortoisen EU-eron riskiä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan paine on nyt pääosin "heillä" eli Britannialla. Presidentti sanoi, että Britannian kansa olisi suurin häviäjä, jos ero toteutuu ilman sopimusta.

– Meidän täytyy neuvotella siirtymäaika heidän kanssaan.

Naapurimaa Irlannin hallituksen mukaan illan äänestystulos lisää hallitsemattoman brexitin mahdollisuutta.

– Tämän vuoksi hallitus jatkaa intensiivisiä valmisteluja sellaisen lopputuloksen varalta, Irlannin hallitus sanoi lausunnossaan.

Eroneuvotteluita EU:n puolelta käynyt Michel Barnier sanoi, että nyt on Britannian hallituksen aika kertoa, mikä on seuraava askel.

– EU pysyy yhtenäisenä ja hakee päättäväisesti sopimusta, Barnier vakuutti.

Saksan kristillisdemokraattien puoluejohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer oli sitä mieltä, että kova brexit eli lähtö ilman sopimusta olisi kaikista vaihtoehdoista huonoin. Samansuuntaisesti äänestystulosta kommentoi Espanjan pääministeri Pedro Sanchez.

– Hallitsematon ero olisi kielteinen EU:lle ja katastrofaalinen Britannialle, Sanchez sanoi.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz tviittasi, että erosopimuksen tiimoilta ei olla joka tapauksessa palaamassa neuvottelupöytään.

Britanniassa parlamentin äänestys sai yrittäjät huolestuneiksi: "Uusi sopimus tarvitaan välittömästi"

Brexit-äänestyksen tulos huolestuttaa lisäksi yrittäjiä. Yritysten puolesta puhuvat tahot sanovat, että tulos lisää epävarmuutta ja on haitaksi kuluttajille. Britannian kaupanalan yhteenliittymän British Retail Consortiumin toimitusjohtaja Helen Dickinson sanoo, että tapahtumat parlamentissa aiheuttavat todellista huolta. Hänen mukaansa sopimukseton brexit tarkoittaisi korkeampia hintoja ja vähemmän valinnanmahdollisuuksia kauppojen hyllyillä.

Britannian elinkeinoelämän keskusliiton CBI:n johtaja Carolyn Fairbairn sanoo, jokainen yritys tuntee, että sopimukseton vaihtoehto kiitää lähemmäksi.

– Uusi sopimus tarvitaan välittömästi. Politiikkojen on nyt aika tehdä historiaa johtajina, hän sanoo.

Finanssialaa edustavan TheCityUK:n johtajan Miles Celic sanoo, että äänestystulos jatkaa epävarmuutta ja heikentää yritysten luottamusta. Hänen mukaansa epäselvyys brexitistä kasvattaa sekasorron ja taloudellisen epävarmuuden riskiä kanavan molemmin puolin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?