Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä nousi jälleen uutisotsikoihin – aiotaanko Trumpin tulkki kutsua todistamaan kongressissa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä nousi jälleen uutisotsikoihin – aiotaanko Trumpin tulkki kutsua todistamaan kongressissa?

Edustajainhuoneen tiedustelu- ja ulkoasiainvaliokunnissa selvitetään, kutsutaanko Helsingissä presidentti Trumpin tulkkina toiminut nainen todistamaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat heinäkuussa Helsingissä.­

15.1.2019 7:50

The Washington Postin uutinen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin yrityksistä peitellä yksityiskohtia Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa käydyistä keskusteluista on nostanut uudestaan esille kaksikon tapaamisen Helsingissä viime kesänä.

Yhdysvaltalaislehden haastattelemat amerikkalaiset virkamiehet kertovat, etteivät ole saaneet yksityiskohtaisia tietoja siitä, mistä presidentit tapaamisessa keskustelivat. Läsnä olivat presidenttien lisäksi vain heidän tulkkinsa.

– On kulunut useita kuukausia tapaamisesta Helsingissä, emmekä vieläkään tiedä, mitä siellä tapahtui, edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokuntaa johtava demokraattiedustaja Eliot Engel kertoi lauantaina julkaistussa artikkelissa.

The Washington Postin mukaan Trumpin ja Putinin välisistä tapaamisista viidessä eri paikassa ei ole olemassa dokumentteja, ei edes salaisiksi luokiteltuja. Ainakin kerran Trump oli ottanut haltuunsa oman tulkkinsa muistiinpanot ja ohjeistanut olemaan puhumatta Putinin kanssa Hampurissa käydystä keskustelusta muiden virkamiesten kanssa. Muissa tapaamisissa oli kuitenkin läsnä muita virkamiehiä, toisin kuin Helsingissä järjestetyssä tapaamisessa.

Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä puhuttaa jälleen.­

ABC News uutisoi maanantaina, että edustajainhuoneen ulkoasiain- ja tiedusteluvaliokuntien asianajajat tapaavat maanantaina keskustellakseen siitä, voitaisiinko tulkkina Helsingissä toiminut Marina Gross sekä toinen tulkki, joka oli läsnä Trumpin ja Putinin tavatessa Hampurissa, kutsua todistamaan kongressin edessä tapaamisista.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan johtaja Adam Schiff twiittasi sunnuntaina, että hänen valiokuntansa demokraatit olivat ehdottaneet, että tulkilta vaadittaisiin hänen muistiinpanojaan ja todistajanlausuntoa. Valiokunnan republikaanit äänestivät esityksen kuitenkin kumoon.

– Liittyvätkö he joukkoomme nyt? Eikö meidän pitäisi tietää, laittaako presidentti todella Yhdysvallat etusijalle? Schiff kirjoitti.

Demokraatit yrittivät saada Grossin todistamaan, mutta näin ei lopulta tapahtunut.

Myös demokraattien keskuudessa on erimielisyyttä siitä, pitäisikö tulkki ylipäätään kutsua todistamaan. Tempun pelätään vaikeuttavan kahdenkeskistä diplomatiaa tulevaisuudessa. Lisäksi tulkeilla on korkea turvallisuusluokitus, joka rajoittaa sitä, mitä he voivat kertoa.

Viikonloppuna puhutti myös The New York Timesin julkaisema artikkeli, jonka mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI käynnisti vuonna 2017 tutkinnan siitä, työskentelikö Trump salaa Venäjän puolesta. Trumpin mukaan tutkinta avattiin ”ilman syytä tai todisteita” ja on kiistänyt työskennelleensä Venäjälle.

Uutiset ovatkin herättäneet kysymyksen siitä, pitäisikö Trumpin tulkit kutsua todistamaan.

Trump ja Putin Helsingissä.­

Maanantaina Engel sanoi, että tulkkia saatetaan vaatia todistamaan kongressin edessä. Hän ei tarkentanut, oliko kyse Helsingissä mukana olleesta tulkista. Engel piti ratkaisua viimeisenä vaihtoehtona.

– Mielelläni en tekisi niin. Nähtäväksi jää, mitä saamme selville. Meille ei ehkä ole vaihtoehtoa, Engel sanoi CNN:n haastattelussa Reutersin mukaan.

Muun muassa entisen CIA-johtaja John Brennanin mukaan kongressin tulisi kysyä Grossilta tietoja useista asioista.

– Liikkuiko kirjallisia muistiinpanoja Trumpin ja Putinin välillä? Pyysikö Trump Putinilta, että tämä peittelisi jotain asiaa menneisyydessä? Tehtiinkö lupauksia? Pyydettiinkö sinua siirtymään syrjään missään vaiheessa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?