Brittiparlamentin on määrä äänestää EU-erosopimuksesta tänään – sopimuksen läpimeno näyttää epävarmalta

Julkaistu:

Britanniassa parlamentin on määrä äänestää EU-erosopimuksesta tänään.
Alun perin äänestyksen piti olla jo joulukuun alkupuolella, mutta pääministeri Theresa May siirsi sitä, koska ei uskonut sopimuksen läpimenoon.

Sopimuksen läpimeno näyttää nytkin epävarmalta.

Jos erosopimus hyväksytään, eroa seuraisi vajaan kahden vuoden siirtymäaika. Se päättyisi vuoden 2020 lopussa, minkä jälkeen sitä voitaisiin vielä pidentää.

May vetosi vielä eilen parlamentaarikkoihin, jotta nämä äänestäisivät brexit-sopimuksen puolesta. Pääministeri varoitti, että luottamus poliittiseen järjestelmään kärsii katastrofaaliset vahingot, jos brexit-kansanäänestyksen tulosta ei kunnioiteta.

EU-eron kannattajia May vakuutteli varoittamalla brexitin peruuntumisella. EU:ssa pysymisen kannattajia hän taas varoitteli seurauksista, jos maa lähtee ilman sopimusta.

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta.

Ainoa varma keino välttää EU-ero ilman sopimusta olisi koko brexitin peruminen. EU-tuomioistuimen mukaan Britannia voi tehdä sen yksipuolisella ilmoituksella. Sen sijaan brexitin lykkäämiseen tarvitaan kaikkien muiden EU-jäsenmaiden hyväksyntä.

EU on ollut ehdoton siinä, että erosopimusta ei enää avata, koska se on paras mahdollinen. EU-johtajat hyväksyivät sen huippukokouksessaan viime vuoden lopulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt