Pelottava havainto Antarktikselta: jään sulamisen nopeus kuusinkertaistunut – ”Sulamassa tyystin, ei vain joiltakin osin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pelottava havainto Antarktikselta: jään sulamisen nopeus kuusinkertaistunut – ”Sulamassa tyystin, ei vain joiltakin osin”

Etelämantereella ja sitä ympäröivillä alueilla jää sulaa nyt nopeammin kuin koskaan aikaisemmin, varoittavat tutkijat.

15.1.2019 3:41 | Päivitetty 15.1.2019 7:03

Jäätä suli Antarktiksella toissa vuonna 252 miljardia tonnia, mikä on kuusi kertaa enemmän kuin 40 vuotta sitten, käy ilmi yhdysvaltalaisen Kalifornian yliopiston tutkimuksesta

Lisäksi tutkijat ovat huomanneet, että jäätä häviää Antarktiksella myös sellaisilta alueilta, joita on aikaisemmin pidetty vähemmän alttiina ilmastonmuutokselle.

Tutkijat varoittavat, että nykyinen sulamisvauhti nostaa merenpintaa metrikaupalla tulevien vuosisatojen kuluessa.

Aiemmin julkaistujen tutkimusten mukaan jo 1,8 metrin merenpinnan nousu vuoteen 2100 mennessä jättäisi vedenpinnan alle lukuisia rannikkokaupunkeja, joissa asuu miljoonia ihmisiä.

Vuodesta 1979 vuoteen 1990 Antarktis menetti jäämassastaan keskimäärin 40 miljardia tonnia vuosittain. Sen jälkeen vauhti on kiihtynyt hurjasti. Vuosina 2009–2017 Etelämanner ja sen ympäristö menettivät vuosittain 252 miljardia tonnia jääpeitteestään.

Lisäksi tutkijat ovat huomanneet, että jäätä häviää Antarktiksella myös sellaisilta alueilta, joita on aikaisemmin pidetty vähemmän alttiina ilmastonmuutokselle. Tähän saakka tutkimus on osoittanut, että valtaosa sulamisesta tapahtuu lännessä.

– Antarktis on sulamassa tyystin, ei vain joiltakin osin, sanoi tutkimusta johtanut jäätikkötutkija Eric Rignot uutiskanava CNN:lle.

Aiemmin on ajateltu, että Antarktiksen itäosa ei ole yhtä suuressa vaarassa kuin länsiosa.

– Tämä alue (itäosa) on mahdollisesti herkempi muutokselle kuin on aiemmin ajateltu. Se on tärkeä tieto, sillä alueella on enemmän jäätä kuin länsiosassa ja Antarktiksen niemimaalla yhteensä, Rignot sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Itäosan tilanteesta tarvitaan lisätietoa

Tutkimusjohtaja Rignot varoittaa, että nykyinen sulamisvauhti nostaa merenpintaa metrikaupalla tulevien vuosisatojen kuluessa.

Jäävuori kellui Etelämantereen tuntumassa 15. helmikuuta 2018.­

Jos kaikki Antarktiksen jää sulaa, merenpinta nousee 57 metriä. Valtaosa jäästä on mantereen itäosassa, ja pelkästään sen sulaminen kokonaan nostaisi merenpintaa 51 metriä.

Tutkimusryhmän mukaan Antarktiksen itäosan tilanteesta tarvitaan lisää tutkimustietoa.

Merivesien lämpeneminen kiihdyttää jään sulamista tulevaisuudessa, ja asiantuntijoiden mukaan merenpinnan nousu jatkuu vuosisatoja huolimatta siitä, mitä ihmiskunta tekee ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan valtameret lämpenevät nopeammin kuin on aikaisemmin luultu.

Viime joulukuussa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan tutkijat kertoivat ensimmäisistä havainnoista jään sulamisesta Itä-Antarktiksella. Myös Nasan mukaan merten pinta voisi kohota jopa useilla metreillä, jos suuret jäätiköt päästetään sulamaan.

Jäätiköiden sulamisen pääsyynä pidetään ihmisten hiilidioksidipäästöillään aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä. Valtaosan maailman maista allekirjoittaman Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on rajoittaa lämpeneminen 1,5 asteeseen, jota pidetään kriittisenä rajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?