Kuvat: Presidenttipari sai kiinalaisen vastaanottoshow’n kaikin herkuin – mukana oli yllätys Niinistölle ja Haukiolle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuvat: Presidenttipari sai kiinalaisen vastaanottoshow’n kaikin herkuin – mukana oli yllätys Niinistölle ja Haukiolle

Valtiovierailun viralliset vastaanottoseremoniat olivat sotilaallinen näytös – ja perinteiseen tapaan mukana oli myös lapsia.


14.1.2019 11:45

Kiinan mahtimies, kommunistisen puolueen pääsihteeri ja presidentti Xi Jinping otti pienen pohjoismaan Suomen presidentin Sauli Niinistön puolisoineen vastaan sotilaallisin kunnianosoituksin maanantaina Pekingin suuressa kansankongressin palatsissa.

Niinistö saapui palatsiin isäntämaan panssaroidulla Hong qi -edustusautolla. Nimi tarkoittaa suomeksi punalippua. Matkan varrella Taivaallisen rauhan aukiolla eli Tiananmenilla liehuivat Suomen ja Kiinan liput vieretysten: punakeltaiset ja sinivalkoiset.

Kiinankieliset komentosanat kajahtelivat, kun kansan vapautusarmeijan kunniakomppania marssi valtavaan saliin. Edustettuina olivat kaikki puolustushaarat ja molemmat sukupuolet. Eikä ole yhtään liioiteltua sanoa, että komppanian järjestyminen tarkastusta varten kuusiriviin sujui klik-klak-tyyliin.

Kun kansallislaulut olivat soineet, tarkastivat presidentit komppanian rinnatusten, Xi hiukan kookkaampana, ystävällisin kasvoin. Presidentit eivät pysähtyneet tervehtimään sotilaita, eikä komppania mylväissyt Suomesta niin tuttua ”hyvää päivää” –huutoa.

Kansallislaulujen jälkeen suuri joukko pekingiläisiä koululaisia tervehti presidenttejä. Sen jälkeen sotilassoittokunta alkoi soittaa Sibeliuksen Karelia-sarjaa – pikku yllätyksenä Niinistölle ja rouva Haukiolle.

Siinä se – nykyisen suurvallan ja maailman johtavaksi globaaliksi supervallaksi pyrkivän Kiinan tervehdys Suomelle.

Seremonian jälkeen alkoivat valtuuskuntien neuvottelut. Niinistön puolella suurta pöytää istuivat muun muassa ministerit Anne-Mari Virolainen ja Sampo Terho ja innovaatiobisneksen yhteistyökuvioita vetävä Risto Siilasmaa.

Tervehdyssanoissaan johtajat toivottivat toisilleen hyvää uutta vuotta. Kiinalainen uusi vuosi alkaa kevätfestivaalin jälkeen 5. helmikuuta.

Tilaisuus oli ystävällinen ja lämmin – eikä sen hengestä jäänyt epäilystä. Suomi ja Kiina syventävät yhteistyötään, eikä se ole pelkkää korupuhetta. Vierailun aikana presidentit vahvistavat kahdenvälisen Joint Action Planin, jonka voisi kai suomentaa yhteistyön toimintasuunnitelmaksi.

– Suomi arvostaa suuresti tätä ystävyyttä ja yhteistyötä, ja Suomi on sitä valmis jatkamaan, presidentti Niinistö sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?