Niinistö kiitti Kiinan sitoutumista ilmastotavoitteisiin – IS seuraa valtiovierailua Pekingissä

Presidentti avasi valtiovierailun tapaamalla Kiinan kehityspankin johtoa ja esitelmöimällä ilmastoseminaarissa.

14.1.2019 9:01

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saapuivat seurueineen maanantaina autereiseen ja kylmään Pekingiin. Presidenttiparin valtiovierailu Kiinassa kestää kaksi päivää.

  • Katso video jutun alusta: Kiinan kansanarmeijan kunniakomppania ottaa vastaan presidentti Niinistön

Aamupäivän ilmastoseminaarissa puhuneen Niinistön sanoma kansainväliselle yleisölle oli selkeä.

– Meidän ei pidä luopua yrityksistä pitää maapallon keskilämpötilan nousu 1,5 asteessa, sanoi presidentti.

Tämä oli tuttua Niinistöä, maaperä sanomalle oli otollinen. Kiina on maailman suurin kasvihuonekaasujen tupruttaja, ja jättiläisvaltion suurkaupunkien asukkaat kärsivät jatkuvasti huonosta ilmanlaadusta.

Presidentin puhe siirtyi pian mustaan hiileen ja arktisen alueen pelastamiseen, josta presidentti on puhunut monelle tapaamalleen maailman johtajalle, muun muassa Donald Trumpille ja Vladimir Putinille.

– Musta hiili kiihdyttää lumen ja jään sulamista, Niinistö sanoi.

– Teknologia mustan hiilen vähentämiseksi on jo olemassa, sitä pitää vain ottaa käyttöön entistä laajemmin.

Presidentti kiitti Kiinaa sitoutumisesta kasvihuonepäästöjen vähentämiseen ja päätti puheensa optimistiseen arvioon ihmisen sopeutumiskyvystä ja kekseliäisyydestä. Niiden avulla ihmiskunta selviää ilmastonmuutoksen haasteista, presidentti uskoi.

Presidentti Sauli Niinistö osallistui ilmastoseminaariin yhdessä Kiinan ympäristöministeri Li Ganjien kanssa Pekingissä maanantaina.

Seminaarissa puhunut Kiinan ympäristöministeri Li Ganjie kertoi, että puhdas ilma ja puhtaat vedet on otettu tärkeäksi osaksi Kiinan perustuslakia. Ministeri luetteli joukon keinoja, joilla Kiina on jo vähentänyt ympäristön saastumista.

– Ilmastonmuutoksen torjuntaa ei aloitettu ulkopuolisesta painostuksesta, vaan se alkoi Kiinan omasta aloitteesta, Li sanoi.

Ministeri käytti tilaisuuden myös Kiinan silkkitiealoitteen mainostamiseen. Tämä laaja yhteistyöohjelma levittää Lin mukaan kestävän kehityksen aatetta ja vihreää teknologiaa Kiinan kumppanimaihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?