Ulkomaat

Unelmaloman traaginen loppu: Henriikka sai puhelun tärisevältä ruotsalaiselta – alkoi tuskainen taistelu aikaa vastaan

Julkaistu:

Kolme suomalaismiestä ja ruotsalaisnainen kuolivat, kun lumivyöry yllätti laskettelijat Pohjois-Norjassa.
Suomalaiset Mikael Sten, 29, Niklas Nyman, 36, ja André Stenfors, 32, ja ruotsalainen Disa Bäckström, 29, olivat jääneet lumivyöryn alle Blåbærfjelletin tunturilla. Se sijaitsee vain 60 kilometrin päässä Lyngenistä, jossa jääkiipeilykursseja Pohjois-Norjassa vetävä Henrik Aspö oli vain päiviä aiemmin kurssittanut nelikkoa.


Sten, Nyman, Stenfors ja Bäckström olivat osallistunut nelipäiväiselle kiipeilykurssille, joka päättyi uudenvuodenaattona. Vuodenvaihteen kurssilaiset viettivät yhdessä paikallisessa ravintolassa. Tiistaina osallistujat jakaantuivat pienempiin ryhmiin ja keskiviikkona 2. tammikuuta osa lähti jo kotiin.

Suomalaiset, ruotsalainen Bäckström ja lisäksi kurssilla ollut parikymppinen ruotsalaismies halusivat vielä keskiviikkona ajaa Tamok-laaksoon laskettelemaan.

– Heidän tarkoituksenaan oli palata siihen samaan paikkaan, jossa olivat yöpyneet Lyngenissä, Aspö kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aspön mukaan kaikki Tamok-laaksoon lähteneet laskettelijat olivat kokeneita ja kaikilla olivat varusteet kunnossa. Laskettelijat myös tiedostivat lajiin liittyvän vaaran.


Wärtsilän voimalaitospuolen insinöörinä työskennellyt Sten opiskeli parhaillaan eräoppaaksi. Aineenopettajana yläkouluikäisille toiminut Nyman oli käynyt samaa koulua 10 vuotta aiemmin. Wärtsilän insinöörinä Stenin tavoin työskenteli Stenfors, joka oli osaomistajana myös crossfit-kuntosalissa Vaasassa. Stenin ystävä Fazel Zarei kertoo suomalaismiehen rakastaneen luonnossa liikkumista. Norjan-matkaa Sten oli odottanut innolla.

Myös Disa Bäckström tunnettiin ahkerana liikkujana. Hän työskenteli kiipeilykeskuksessa Uppsalassa, norjalaislehti VG on kertonut. Hänen tehtäviinsä kuului muun muassa reittien luominen kiipeilyseinille.

Tamok-laaksoa reunustavat lumipeitteiset tunturit, joista korkeimmat ovat 1 600 metriä merenpinnan yläpuolella. Laskettelijat valitsivat kohteekseen 1442 metrin korkeuteen kurkottavan Blåbærfjelletin tunturin.

– Silloin oli selkeä ja hyvä sää, Aspö kertoo laskukelistä.


Viisikko lähti kapuamaan vuoren rinnettä ylös. Ruotsalaismies jäi puurajaan, joka on noin 600–700 metrin korkeudella.

– Hänen mielestään metsässä oli hyvää lunta. Hän pitää metsälaskuista. Hän päätti jäädä metsään laskemaan, kun muut halusivat käydä ylempänä ja huipulla, Aspö on kertonut miehen sanoneen myöhemmin.

Suomalaiset ja Bäckström jatkoivat kohti huippua. Porukan on kerrottu seuranneen huipulle laadittua reittiä ja liikkuneen suositusten mukaisesti alle 30 asteen jyrkkyyskulmassa olevaa rinnettä vyöryalueen ulkoreunalla. Lumivyöryriski oli asteikolla 1–5 tasolla 3.

Viimeisin havainto nelikosta on 2. tammikuuta kello 14:n maissa paikallista aikaa.

Alemmas jäänyt ruotsalaismies laski metsässä monta kierrosta. Hän huolestui, kun muuhun seurueeseen ei saanut yhteyttä. Otsalampun valossa mies seurasi hiihtojälkiä ja teki pelottavan löydön: jäljet olivat peittyneet tuoreen lumivyöryn alle.

Mies soitti rinteestä kännykällä hätäkeskukseen, josta häntä ohjattiin palaamaan alas. Tromssan poliisi on kertonut saaneensa ilmoituksen lumivyörystä kello 16 paikallista aikaa.


Samoihin aikoihin Blåbærfjelletin alarinteellä asuva Aadne Olskrud tuli töistä kotiin. Mies kiinnitti huomiota rinteellä näkyviin valoihin. Muuten oli pilkkopimeää.

Pian Olsrudille soitti Lyngenissä majapaikan omistava Henriikka, joka kertoi saaneensa puhelun asiakkaaltaan, joka ei saanut yhteyttä ystäviinsä. Olsrud lähti ulos ja näki laskijoiden käyttämällä parkkipaikalla kaksi autoa, joista toisessa oli suomalaiset rekisterit.

Olsrudia vastaan tuli vuorelta laskeutunut ruotsalaismies, joka tärisi.

Hieman ennen iltakahdeksaa Tromssan poliisi tiedotti pelastusoperaatiosta. Poliisia avusti operaatiossa ambulanssihelikopteri, jonka kyytiin Olsrud nousi.


Alkoi taistelu aikaa vastaan: lumivyöryn uhrit menehtyvät ilman happea noin 10–15 minuutissa. Kahden tunnin jälkeen vain harva on selvinnyt.

– Yritimme määrittää vyöryalueen ja aloittaa pelastamisen, koska heillä oli siihen valmius. Mutta silloin alkoi sataa lunta. On hyvin hankala kohdentaa valonheitintä liikkuvasta helikopterista lumisateen läpi.

Päivän mittaan sää heikkeni rajusti ja iltapäivällä pelastusoperaatio jouduttiin keskeyttämään.

Onnettomuuden jälkeisenä päivänä Tromssan poliisi piti tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin neljän ihmisen olevan kadoksissa. Ambulanssihelikopteri saatiin ilmaan, mutta se joutui kääntymään takaisin huonon ilman takia. Myös Puolustusvoimien helikopteri joutui keskeyttämään etsintäoperaation sään takia. Rinteelle ei voinut lähettää pelastusjoukkoja lumivyöryvaaran takia.


Kaksi päivää onnettomuuden jälkeen poliisi ilmoitti pelastusoperaation muuttuneen vainajien etsintäoperaatioksi.

Vyöryalueelta on saatu neljä signaalia laskettelijoiden mukana olleista vyörypaikantamista. Signaaleista kaksi on jo sammunut, mutta etsijät saivat merkattua kohdat, joista ne on saatu.

Sateinen ja tuulinen sää on kuitenkin piinannut etsijöitä. Kymmenen päivää onnettomuuden jälkeen kolme suomalaismiestä ja ruotsalaisnainen ovat yhä kateissa.