Sieppaaja majaili lapsuudenkodissaan – Jaymen, 13, löytäjät kertovat hetkestä, kun tyttö ilmestyi ovelle: ”Tuntui kuin olisin nähnyt aaveen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sieppaaja majaili lapsuudenkodissaan – Jaymen, 13, löytäjät kertovat hetkestä, kun tyttö ilmestyi ovelle: ”Tuntui kuin olisin nähnyt aaveen”

Julkaistu: 11.1.2019 21:20

Jayme Clossin, 13, sekä hänen etsijöidensä 88 päivää kestänyt piina päättyi torstaina, kun tyttö pääsi pakenemaan poliisin pidättämän Jake Pattersonin, 21, talosta.

Yhdysvaltain Wisconsinissa lokakuussa siepatun ja torstai-iltana elossa löytyneen Jayme Clossin, 13, tapauksesta on toistaiseksi tiedossa vähäisesti yksityiskohtia. Tiedotusvälineissä on kuitenkin jo ehditty valottaa tytön sieppauksesta ja tämän vanhempien Denise ja James Clossin murhista epäiltynä pidätetyn Jake Thomas Pattersonin, 21, taustoja.

Jayme pääsi pakenemaan sieppaajaltaan tämän talosta, joka sijaitsee Gordonin kaupungissa, noin tunnin ajomatkan päässä Clossin perheen kotitalolta. Patterson pidätettiin liki välittömästi läheltä kotiaan Jaymen tämän autosta antamien tuntomerkkien perusteella.

Ilo ja kiitollisuus olivat päällimmäisinä tunteina lehdistötilaisuudessa, jossa viranomaiset kertoivat Jaymen löytymisestä. Kuvassa Barronin piirikunnan sheriffi Chris Fitzgerald.

Barronin piirikunnan sheriffi Chris Fitzgerald kertoi, ettei syytteitä vankilassa odottavalla Pattersonilla ole minkäänlaista rikoshistoriaa ainakaan Wisconsinin osavaltion alueella. Miehen kerrottiin suunnitelleen tekonsa tarkoin, eikä hänellä ainakaan toistaiseksi tiedetä olleen minkäänlaisessa kontaktissa perheeseen ennen lokakuun tapahtumia.

Milwaukee Journal Sentinel -lehden mukaan Pattersonin naapurusto oli perjantaiaamuna poliisin eristämänä. Lehden haastattelema naapuri Daphne Ronning kertoi, että Pattersonin vanhemmat muuttivat Jaken ja tämän veljen kanssa alueelle 15 vuotta sitten, ja pojat kävivät tämän jälkeen paikallista koulua.

Jake Thomas Patterson, 21, odottaa nyt syytteitä piirikunnan vankilassa.

Aikuisiksi varttuneet pojat jäivät Ronningin mukaan asumaan taloon, kun vanhemmat muuttivat pois myöhemmin.

– Meillä oli joitakin ongelmia heidän kanssaan, kun he olivat teini-ikäisiä. Saimme heidät kiinni bensan varastamisesta letkulla. Aviomieheni puhui heidän kanssaan, eikä sen jälkeen tapahtunut muuta vastaavaa, Ronning kertoi lehdelle.

Nainen ei ollut nähnyt Jaymea alueella, eikä hän ollut edes tiennyt varmasti, asuiko Patterson talossa enää.

”Tämä on Jayme Closs! Soittakaa 911!”

Jaymen löysi torstaina Gordonissa koiraansa ulkoiluttanut nainen, joka tunnisti tytön ja toimitti tämän lähimpään taloon. Talossa lapsineen asuvat Kristin ja Peter Kasinkas ovat kertoneet dramaattisista tapahtumista Minnesotassa ilmestyvälle Star Tribune -lehdelle.

88 päivää kateissa ollut Jayme Closs, 13, löytyi torstaina hengissä.

Kasinkasin perhe havahtui torstaina ovellaan olleen naapurin raivokkaaseen koputukseen. Oven takana naisen ja koiran kanssa seisoi laiha ja likainen tyttö, jonka tukka oli takussa ja jonka jaloissa oli liian suuret kengät.

– Tämä on Jayme Closs! Soittakaa 911!, naapuri kehotti Kristin Kasinkasia tämän mukaan soittamaan hätänumeroon.

Kasinkasien naapuri ei halunnut puhua tapahtumista omalla nimellään, sillä hän kertoi olevansa edelleen järkyttynyt. Hän kertoi kuitenkin lehdelle olleensa heti melko varma tytön henkilöllisyydestä, sillä tämän kuvaa oli levitetty runsaasti alueella ja tiedotusvälineissä.

Jaymen tapaus on herättänyt runsaasti huomiota ympäri maata. Kuva tytön kotiseudulta Wisconsinin Barronista marraskuulta.

Henkilöllisyys varmistui, kun Jayme itse kertoi naiselle nimensä. Jayme oli Kasinkasien talossa noin 20 minuutin ajan ennen kuin poliisit tulivat hakemaan häntä.

– Rehellisesti sanottuna minusta tuntuu tällä hetkellä siltä, että näen unta. Tuntui siltä, kuin olisin nähnyt aaveen. Se oli samaan aikaan pelottavaa ja mahtavaa. Leukani putosi lattialle, Peter Kasinkas kuvaili tuntemuksiaan.

”Hän oli ainoastaan hyvin tyyni”

Asukkaat yrittivät tehdä Jaymen olon mukavammaksi tarjoamalla hänelle vettä ja ruokaa, joista tämä kuitenkin kieltäytyi. Kristin Kasinkasin mukaan tyttö ei tiennyt, missä oli, mutta kertoi uskovansa olleensa koko kadoksissa olemisensa ajan samassa paikassa.

– Hän vaikutti voivan hyvin, oli vain kylmissään, joten annoimme hänelle huovan, Kristin Kasinkas kertoi NBC-kanavan Today-ohjelmalle antamassaan puhelinhaastattelussa.

Poliisiauto tukki perjantaina tien, jonka varrelta Jayme Closs oli löytynyt edellisenä iltana.

Hän sanoi Jaymen leikkineen myös perheen koiranpennun kanssa poliisia odottaessaan.

– Hän näytti olevan ikään kuin shokissa ja arka, mutta hän puhui meille hieman. Hän ei pelännyt meitä, ei itkenyt tai ollut järkyttynyt. Hän oli ainoastaan hyvin tyyni.

Kasinkasin mukaan tyttö kertoi heille sieppaajansa nimen, jonka nainen tunnisti, vaikkakaan ei tunne miestä kunnolla. Jayme ei kuitenkaan kertonut parille yksityiskohtia siitä, miten hän pääsi pakenemaan.

Tällä ilmoituksella liittovaltion poliisi FBI etsi Jaymea.

Jaymen löytöpaikka ja Pattersonin talo sijaitsevat harvaan asutulla ja metsäisellä alueella noin 10 kilometrin päässä Gordonin keskustasta. Star Tribunelle puhuneen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Denny Klinen mukaan suurin osa alueen taloista on tyhjillään talvisin.

Jaymen paosta sekä hänen kokemuksistaan viimeisten kuukausien aikana on toistaiseksi tarjolla vain niukasti tietoa. Viranomaisten mukaan tämä johtuu siitä, että tutkinta on edelleen pahasti kesken.

Jaymen kerrottiin kuitenkin päässeen yön jälkeen sairaalasta sukulaistensa hoiviin ja olevan niin hyvässä kunnossa, että hän kykenee puhumaan tapauksen tutkijoille. Poliisi on luvannut tiedottaa tapauksesta lisää lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?