Jaymen, 13, katoamisen pelättiin jo jääneen täydeksi mysteeriksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jaymen, 13, katoamisen pelättiin jo jääneen täydeksi mysteeriksi

Jayme Closs, 13, löytyi elossa torstai-iltana Wisconsinissa.

Julkaistu: 11.1.2019 17:05

Paikallinen poliisi on luvannut tiedottaa asiasta tarkemmin lehdistötilaisuudessa.

Yhdysvaltain Wisconsinissa poliisi on luvannut kertoa kello 18 Suomen aikaa lisää Jayme Clossin, 13, tapauksesta. Kolme kuukautta kateissa ollut tyttö löytyi yllättäen torstai-iltana noin tunnin ajomatkan päästä kotitalostaan, josta hänen vanhempansa löytyivät murhattuna lokakuun puolivälissä.

Barronin piirikunnan sheriffi Chris Fitzgerald vahvisti Jaymen löytymisen. Vielä torstaina alkuillasta sheriffi oli kiistänyt tytön löytymisestä kertovat huhut Facebookissa.

Tapaukseen liittyen on pidätetty tiettävästi 21-vuotias mies.

Jo pidemmän aikaa oli näyttänyt siltä, että tapaus olisi jäämässä pimeäksi. Alussa poliisi tiedotti Jaymen katoamisesta lähes päivittäin, mutta nopeasti kävi ilmi, ettei viranomaisilla ollut käytännössä minkäänlaisia johtolankoja tytön kohtalosta.

Jaymen kerrottiin löytyneen kuvassa näkyvän tien varrelta.

1 500 vapaaehtoista etsi Jaymea ympäri metsiä, ja myös metsästäjiä kehotettiin kauden alkaessa pitämään silmänsä auki mahdollisen ruumislöydön varalta. Esille nousi spekulaatioita tapauksen kytkeytymisestä aiempiin samankaltaisiin katoamisiin, ja jopa selvänäkijät tarjosivat poliisille apuaan Jaymen löytöpaikan selvittämiseen.

Tytön omaiset esittivät julkisuudessa toistuvia vetoomuksia ja hänen turvalliseen kotiinpaluuseensa johtavasta vihjeestä luvattiin 25 000 dollarin palkkio. Poliisin, FBI:n ja muiden etsintöihin osallistuneiden tahojen oli määrä järjestää ensi viikolla tiedotustilaisuus, kun Jaymen katoamisesta olisi tullut kuluneeksi kolme kuukautta, mutta tilaisuuden ei odotettu tuovan juurikaan lisätietoa asiasta.

Löytymistä kuvaillaan ihmeeksi

Jaymen löytyminen on herättänyt runsaasti iloisia reaktioita muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Jayme on esimerkki siitä, miksi me emme koskaan menetä toivoamme ja lakkaa etsimästä, kertoi muun muassa kadonneiden ja hyväksikäytettyjen lasten asiaa ajava kansallinen NCMEC-järjestö.

Moni on kuvaillut Jaymen löytymistä suoranaiseksi ihmeeksi. Näin teki myös aktivisti Elizabeth Smart, joka siepattiin itse omasta sängystään 14-vuotiaana vuonna 2002 ja löydettiin yhdeksän kuukautta myöhemmin. Hänen tapauksestaan voit lukea lisää muun muassa täältä.

Nyt yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet odottavat jo kuumeisesti lisää yksityiskohtia Jaymen löytymisestä ja sitä edeltäneistä tapahtumista. Toimittajat ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kuvia kollegoistaan, joita oli jo kaksi tuntia etuajassa alkanut kerääntyä paikkaan, jossa poliisi pitää tiedotustilaisuutensa kello 18 Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?