Ulkomaat

Yksinhuoltajaisä Antony, 46, ja 800 000 muuta amerikkalaista jää tänään ilman palkkaa – ”Pitää valita mitkä laskut maksaa”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Jo 20 päivää jatkunut hallinnon sulkeminen vaikeuttaa satojen tuhansien hallinnon työntekijöiden elämää Yhdysvalloissa.
Tänään perjantaina miljoonien Yhdysvaltojen liittovaltion hallinnon työntekijöiden oli määrä saada palkkashekkinsä, jotka kolahtavat heille postiluukusta yleensä joka toinen viikko. Mutta tällä kertaa neljännes työntekijöistä, noin 800 000 eri alan virkailijaa, joutuu pärjäämään ilman täyttä palkkaansa tai kokonaan ilman sitä.

– Minun on päätettävä mitä maksan ja mitä jätän maksamatta. Pitää katsoa, mitkä laskuista voivat odottaa pidempään ilman seuraamusmaksuja. Tämä on vaikeaa, huokaa ympäristöhallinto EPA:ssa insinöörinä New Yorkissa työskentelevä Antony Tseng, 46.

Presidentti Donald Trumpin ja kongressin demokraattien välillä Trumpin haluamasta rajamuurista syntynyt kiista on jatkunut jo viikkoja. Koska demokraatit eivät suostuneet myöntämään rahaa muuriin, kieltäytyi Trump hyväksymästä budjettia johon hallinnon määrärahat sisältyvät.


Osa hallinnosta laittoi lapun luukulle 22. joulukuuta. Tsengin mukaan EPA:lla rahat riittivät vielä viikoksi, jonka jälkeen hänet ja useimmat hänen työkavereistaan lomautettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Edellinen työpäiväni oli 29. joulukuuta. Työtehtävääni ei lasketa välttämättömäksi, joten minut käskettiin pysymään kotona ja odottamaan tietoa siitä, koska työt jatkuvat, työssään vuodesta 1998 alkaen toiminut Tseng kertoo.

Tsengin mukaan hän saa tänään puolet normaalista palkastaan. Kahden viikon päästä ei tule sitäkään, jos tilanne jatkuu.

Kuten Suomessa, myös Yhdysvalloissa julkisen alan palkat ovat tavallisesti yksityistä puolta vaatimattomammat. Usein valtaosa palkasta menee suoraan laskuihin ja elämiseen.

– Useimmilla työntekijöillä maksettavana on asunnon vuokra tai asuntolainan lyhennys. Sitten on vielä autolaina ja ruokalasku. Miten meidän kuvitellaan voivan joustaa näistä, kun ihmiset elävät palkkapäivästä toiseen. Maksuihin liittyvää joustovaraa ei paljon ole, Tseng pohtii.


Kahden tyttären yksinhuoltajaisälle jo palkan puolittuminen tietää vaikeuksia talouden kanssa.

– Jos maksut viivästyvät yli 30 päivää, voi maksamatta jättäminen vaikuttaa jo luottotietoihin. Sen jälkeen tulee olemaan vaikeampaa saada esimerkiksi luottoa hyvällä korolla.

Tseng sanoo saattavansa joutua selittämään pankilleen asuntolainan lyhennyksen viivästymistä.

– Jos en selviä lyhennyksestäni, niin pankki tuskin alkaa ulosmittaamaan asuntoani heti. Mutta kuukauden päästä voin joutua maksamaan kaksinkertaisen lyhennyksen.

Pahinta tilanteessa on, että työntekijät eivät edes tiedä varmaksi, saavatko he maksamatta jääneitä palkkojaan koskaan.


– Meille ei ole taattu näiden palkkojen maksua myöhemmin. Kongressin on tehtävä erikseen päätös siitä, maksetaanko palkat joskus takautuvasti työntekijöille. Heidän päätöksestään riippuu, näemmekö rahoja koskaan, Tseng selittää.

Hänen ja muiden rahojaan odottavien kannalta ikävintä on, jos pattitilanne Washingtonissa jatkuu pidempään. Trump on uhkaillut voivansa antaa hallinnon pysyä kiinni jopa kuukausia tai vuosia, jos hän ei saa haluamaansa.

– Pelko tästä on todellinen. Jos hallinto saadaan nopeasti taas auki, niin vaikutus on vähäisempi, mutta tulee olemaan vakavampi jos tilanne jatkuu.

Ei syytä Trumpia tilanteesta

Tseng ei halua lähteä nimeämään poliitikkoja, jotka hänen mielestään ovat syyllisiä nykyiseen tilanteeseen.

– En halua valita puolia tässä asiassa, koska omasta mielestäni siitä ei ole mitään hyötyä. Me julkisen alan työntekijät hoidamme työmme hallinnossa perustuen kongressin säätämiin lakeihin. Poliittinen kanta ei vaikuta siihen, kuinka ihmisiä kohdellaan, hän toteaa.

– Sen verran voin sanoa, että mielestäni poliittinen järjestelmä on rikki, koska budjetin hyväksyminen ja hallinnon pitäminen toiminnassa pitäisi olla kaikille tärkein asia. Kumman tahansa puolen haluamista hankkeista pitäisi keskustella ja päätökset niistä tehdä ilman hallinnon pitämistä panttivangiksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt