Ulkomaat

Kommentti: Viikon kovin Trump-uutinen jäi muuritaistelun varjoon – ”Kaikesta näkemästämme lähimpänä salaliittoa”

Julkaistu:

Donald Trumpin kampanjapäällikkönä toimineeseen Paul Manafortiin liittyvä paljastus on iso, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.
Yhdysvalloissa on taas kriisi päällä. Ja tällä en tarkoita Meksikon vastaisen rajan yli vyöryvien rikollisten aiheuttamaa kaaosta, jolla presidentti Donald Trump perustelee muurinsa rakentamista.

Torstaina Trump puhui asiasta Texasissa McAllenin rajakaupungissa, joka on yksi maan turvallisimmista kaupungeista, ja jossa rikollisuus on alimmalla tasollaan lähes 30 vuoteen. 2000-luvun alun jälkeen laittomien ylittäjien määrä Meksikon rajalla on pudonnut alle viidesosaan.

Vuonna 2014 ylittäjien määrä kasvoi Keski-Amerikan väkivaltaisuuksien seurauksena, mutta on sittemmin tasaantunut. Jos tilannetta Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla haluaa kutsua humanitaariseksi kriisiksi, on sellainen ollut käynnissä jo vuosia tai vuosikymmeniä.

Vierailin itse viime vuonna Meksikon rajalla Arizonassa ja jututin siellä Tim Foleyta, jonka perustama järjestö jahtaa rajan yli laittomasti tulleita siirtolaisia. Asuntovaunussaan Foley näytti minulle riistakameralla kuvaamiaan videoita, joissa sileäpohjaisilla kengillä varustautuneet ryhmät kuljettivat huumepaketteja rajan yli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtaosa rajan yli tuotavista huumeista kuitenkin tuodaan Yhdysvaltoihin autoissa virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Jopa Foley kertoi olevansa sitä mieltä, että muurin rakentaminen rajalle olisi rahojen tuhlaamista, ja että hanke on lähinnä poliittinen työkalu.

Poliittisen pelin välikappaleiksi ovat nyt joutuneet sadattuhannet liittovaltion työntekijät, jotka eivät tänä perjantaina saa palkkashekkiään. Osa liittovaltion hallinnosta on jouduttu pitämään jo viikkojen ajan kiinni muurista syntyneen kiistan vuoksi.

Lähipäivinä Trump saattaa julistaa kansallisen hätätilan ja yrittää sen turvin kaivaa muurirahat armeijan valmiusrahastosta. Seurauksena olisi vielä pahempi poliittinen umpikuja ja melko varmasti myös oikeusjuttuja. Pattitilanne voi joka tapauksessa jatkua vielä viikkoja.

Muurista syntyneen sirkuksen varjoon on tällä viikolla jäänyt isoja Trumpiin liittyviä uutisia. Keskiviikkona selvisi, että Trumpin kampanjapäällikkönä vuonna 2016 toiminut Paul Manafort oli jakanut kampanjan keräämiä galluptietoja venäläiselle Konstantin Kilimnikille, jolla on yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluihin.

Venäjän ja Trumpin kampanjan välisiä vehkeilysyytöksiä selvittävä erikoissyyttäjä Robert Mueller tiettävästi julkaisee loppuraporttinsa lähikuukausina. Tutkintaan liittyvistä paljastuksista Manafortiin liittyvä tieto on toistaiseksi yksi suurimmista. Kampanjapäällikön luovuttamien tietojen avulla venäläiset olisivat voineet kohdentaa verkkokampanjaansa oikeisiin amerikkalaisryhmiin auttaakseen Trumpia.

– Kaikesta näkemästämme tämä on lähimpänä salaliittoa, kommentoi amerikkalaisen Foreign Policy Research Instituten asiantuntija Clint Watts New York Timesille.

Torstaina Trump vastasi Valkosessa talossa päivystäneille toimittajille, ettei tiennyt mitään tietojen jakamisesta venäläismiehelle. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Trumpin kampanjan ja venäläisten kesken vaihdettiin tietoja hyvin korkealla tasolla.

Ja jotta tapahtumia ei olisi liian vähän yhdelle viikolle, astui esiin myös Trumpin entinen fikseri/lakimies Michael Cohen. Joulukuussa vankilaan tuomitun asianajajan on määrä todistaa nyt demokraattien hallitseman edustajainhuoneen valvontavaliokunnan edessä helmikuussa.

Aiheena ovat Cohenin Trumpin puolesta suorittamat maksut, joiden tarkoituksena oli vaientaa kahden naisen kiusalliset suhdeväitteet vaalien alla. Cohenin odotetaan todistavan myöhemmin kongressille myös Venäjä-yhteyksistä.

Torstaina Cohen jakoi Twitter-tilillään toimittaja David Cornin paljonpuhuvan arvion siitä, mitä voi olla luvassa.

– Cohen voi puhua Trumpin toimista liittyen Venäjään & yhteydenpitoon Putinin toimisto kanssa. Ja monesta muusta asiasta. Kiinnittäkää turvavyönne.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt