Ulkomaat

”Tämä voi jatkua kuukausia” – Raivostuneet hallinnon työntekijät marssivat USA:ssa, sadattuhannet ilman palkkaa

Julkaistu:

Yhdysvallat
Yhdysvalloissa liittovaltion hallinto on ollut osittain kiinni jo 20 vuorokautta.
Sadat lomautetut liittovaltion työntekijät osoittivat torstaina mieltään Valkoisen talon edustalla Washingtonissa.

– Me haluamme rahamme! Lopettakaa hallinnon sulkeminen! mielensoittajat huusivat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tällä hetkellä noin 800 000 liittovaltion työntekijää on joko lomautettuna tai tekee työtään ilman palkkaa. Perjantaina useilla työntekijöillä olisi palkkapäivä, mutta rahaa ei näillä näkymin ole luvassa.

Taustalla on presidentti Donald Trumpin ja kongressin demokraattien välille syntynyt kiista Trumpin vaatiman Meksikon rajalle pystytettävän muurin rahoituksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump on vaatinut kongressilta 5,7 miljardin dollarin eli lähes viiden miljardin euron rahoitusta muurin rakentamisen aloittamista varten. Koska kongressi ei ole tähän suostunut, on Trump kieltäytynyt allekirjoittamasta lakipakettia, joka jatkaisin hallinnon rahoitusta.


Pattitilanteen vuoksi noin neljännes valtion työntekijöistä on ilman palkkaa. Tilanne on jatkunut jo 20 päivää, eikä ratkaisua ole näköpiirissä.

– On selvää että tämä hallinto ei ymmärrä tavallisia ihmisiä ja tavallista elämää, koska muuten he eivät toimisi näin, sanoi lomautetuksi joutunut ympäristövirasto EPA:n tutkija Elaine Suriano, 62.

Monet pienipalkkaisissa valtion tehtävissä työskentelevät ovat joutuneet ottamaan rahaa eläkesäästöistään tai keräämään varoja esimerkiksi verkon GoFundMe-sivuston kautta. Trump on uhannut tilanteen voivan jatkua jopa kuukausia tai vuosia, joka on saanut työntekijät pelkäämään tulevaisuutensa puolesta.

– Tämä voi jatkua päiviä, viikkoja tai kuukausia, valitteli vapaaehtoisohjelma Peace Corpsin työntekijä Mathew Crichton, 32.

Pienempiä mielenosoituksia tilanteen ratkaisemisen puolesta järjestettiin torstaina ympäri maata. Samana päivänä Meksikon rajalle matkustanut presidentti Trump toisti uhkauksensa julistaa maahan kansallinen hätätila, jos hän ei saa kongressilta rahoja muurilleen.

Juttua muokattu 11.1. klo 4:15: Korjattu miljoonat miljardeiksi.