WP: Valkoinen talo valmistelee jo hätätilan julistamista – Senaattori: Trumpin on aika käyttää valtaansa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WP: Valkoinen talo valmistelee jo hätätilan julistamista – Senaattori: Trumpin on aika käyttää valtaansa

Julkaistu: 11.1.2019 1:30

Presidentti Donald Trumpin hallinto valmistautuu kansallisen hätätilan julistamiseen Meksikon rajan tilanteen vuoksi.

Amerikkalaislehti Washington Postin mukaan Valkoinen talo on jo ryhtynyt käytännön toimiin, jotka pohjustavat kansallisen hätätilan julistamista. Hätätilan turvin presidentillä olisi valta ohittaa kongressi vaatimuksissaan miljardirahoituksesta Meksikon rajalle suunnitellulle muurille.

Lehden lähteiden mukaan hallinto suunnittelee ottavansa rahaa muuria varten armeijan rakennusosaston budjetista. Yksi vaihtoehto olisi ottaa rahat 13,9 miljardin dollarin suuruisesta katastrofirahastosta, jonka perustamisen kongressi hyväksyi viime vuonna.

Myös kaapelikanava CNN:n mukaan Trumpin hallinto on kiinnostunut erityisesti kyseisestä rahastosta ratkaisuksi muurin rahoittamiseen. Katastrofirahasto perustettiin luonnonkatastrofien, kuten hurrikaanien, uhrien auttamista ja tuhojen korjaamista varten, mutta siihen laitettujen miljardien käyttötarkoitusta ei ole määritelty tarkasti.

Presidentti Donald Trump esitteli torstaina Texasissa rajalla takavarikoituja aseita ja huumeita.

Trumpin näkemyksen mukaan Yhdysvaltojen ja Meksikon välisellä rajalla on meneillään kriisi rajan yli tulevien rikollisten ja huumeiden vuoksi. Torstaina Trump vieraili rajan tuntumassa Texasissa sijaitsevassa McAllenissa, esiintyen yhdessä rajavartijoiden ja rajalta takavarikoitujen huumeiden ja aseiden kanssa.

Sekä kongressin demokraatit että monet asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet näkemyksen kansallisesta kriisistä. Rajan yli saapuu Yhdysvaltoihin laittomasti satojatuhansia ihmisiä vuosittain. Määrä on kuitenkin pudonnut huomattavasti 2000-luvun aikana. Yhdysvaltoihin kuljetettavista huumeista valtaosa salakuljetetaan maahan laillisten rajanylityspaikkojen kautta.

Trump vieraili Meksikon rajalla torstaina.

Trumpin vastustajat ovat varoittaneet haastavansa hallinnon oikeuteen, jos se yrittää hankkia muurirahat hätätilan julistamalla. Trump vastasi torstaina sanomalla, että hänen asianajajiensa mukaan presidentillä on siihen täysi oikeus.

Torstaina myös vaikutusvaltainen republikaanisenaattori Lindsey Graham yllytti presidenttiä hätätilan julistamiseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Graham totesi julkaisemassaan lausunnossa, että demokraattien vastustuksen vuoksi kongressin on käytännössä mahdotonta myöntää rahoja muuria varten.

– Presidentin on aika käyttää hätätilan tuomaa valtaansa muurin tai aidan rakentamisen rahoittamiseksi, Graham totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?