Arizonan seksuaalirikos järkyttää ja herättää kysymyksiä – kuinka vegetatiivisessa tilassa oleva kykenee tulemaan raskaaksi ja synnyttämään? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arizonan seksuaalirikos järkyttää ja herättää kysymyksiä – kuinka vegetatiivisessa tilassa oleva kykenee tulemaan raskaaksi ja synnyttämään?

Julkaistu: 10.1.2019 16:52

Phoenixin poliisi on tiedottanut ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa suurta huomiota herättäneestä tapauksesta, jossa 14 vuotta vegetatiivisessa tilassa ollut nainen sai vauvan.

Yhdysvaltain Arizonassa Phoenixin poliisi on pitänyt ensimmäisen lehdistötilaisuuden tapauksesta, jossa 14 vuotta vegetatiivisessa tilassa ollut nainen synnytti yllättäen hoitokodissa. 29-vuotiaan naisen on epäilty joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

AZ Family -lehden mukaan poliisi käytti tapauksesta sanaa ”seksuaalinen hyökkäys”. Poliisin mukaan tutkinnasta voi tulla pitkä, ja se pyysi yleisöltä apua naisen raiskanneen miehen löytämiseen.

Poliisi hälytettiin Hacienda HealthCare -nimiseen hoitokotiin iltapäivällä 29. joulukuuta. Soittaja kertoi hengitysvaikeuksista kärsivän vauvan tarvitsevan apua.

– Paikalle menneet poliisit löysivät toimintakyvyttömän naisen, joka oli synnyttänyt lapsen. Vauvalla oli hätä. Nainen ja vauva vietiin paikalliseen sairaalaan, ja tällä hetkellä kumpikin on toipumassa, poliisi kertoi.

Erikoisista olosuhteista johtuen Phoenixin poliisin etsivät menivät hoitokotiin vielä samana iltana ja käynnistivät välittömästi seksuaalirikostutkinnan.

– Uhri ei ollut asemassa, jossa hän olisi voinut ilmaista suostumustaan mihinkään, ylikonstaapeli Tommy Thompson kertoi lehdistötilaisuudessa.

Poliisin kerrottiin keränneen tiistaina DNA-näytteitä hoitokodissa työskenteleviltä miehiltä. Thompsonin mukaan kyse on ”suuresta joukosta”.

– DNA tulee olemaan yksi avaimistamme tässä tutkinnassa, ylikonstaapeli totesi.

Vauva on sukulaistensa hoivissa

Hacienda HealthCaren toimitusjohtaja Bill Timmons ilmoitti maanantaina eroavansa tehtävästään. Thompsonin mukaan hoitokodin turvatoimia on jouduttu vahvistamaan, sillä suurta pöyristystä aiheuttaneen tapauksen paljastuminen on poikinut laitokseen kohdistuneita uhkauksia.

AZ Central -lehden mukaan terve poikavauva on nyt sukulaistensa hoivissa San Carlosin apassi-intiaanien yhteisössä, jonka jäsen hänen äitinsä on. Lehden mukaan nainen päätyi vegetatiiviseen tilaan 14 vuotta sitten, kun hän oli lähellä hukkua.

Vegetatiivisessa tilassa oleva henkilö on tiedottomassa tilassa, eikä pysty ilmaisemaan itseään tai käsittämään ulkoista maailmaa. Aivokuolemasta tilanne poikkeaa siltä osin, että henkilön aivorunko toimii ja hän pystyy esimerkiksi hengittämään itsenäisesti ja hänen sydämensä sekä nielemis-, imemis- ja yskimisrefleksinsä toimivat.

Koomasta vegetatiivinen tila eroaa niin, että kyse on pysyvästä tiedottomuudesta, josta ei voi toipua. Koomassa pitkään ollut ihminen voi toipua täysin ennalleen, mutta syvän tajuttomuuden pitkittyessä hän saattaa vaipua myös vegetatiiviseen tilaan.

Tapaus on herättänyt monenlaisia kysymyksiä. Hoitokodin henkilökunta huomasi naisen raskauden vasta synnytyksen alkaessa, ja moni on ihmetellyt, kuinka tämä on mahdollista.

Myös sitä on kysytty, kuinka kukaan ei huomannut naiseen kohdistuvaa hyväksikäyttöä, vaikka on hyvinkin mahdollista, että se ei ole jäänyt yhteen kertaan.

”Luonto hoitaa hommansa”

Lisäksi kysymyksiä herättää se, kuinka 14 vuotta vuodepotilaana ilman tietoisuutta ollut ihminen kykenee ylipäätään synnyttämään.

– Faktat viittaavat siihen, että potilaan sisäelimet ovat toimineet pitkälti normaalisti. Biologisesti hänen kehonsa toimii hyvin kyetäkseen kasvattamaan täysiaikaisen vauvan, kertoi synnytyslääketieteen tohtori Deborah Feldman CNN:lle.

Hänen mukaansa tapaus on hyvin harvinainen, ja hän kertoi aiemmin kuulleensa ”ehkä kahdesta tai kolmesta tapauksesta” viimeisten kahden vuosikymmenen aikana. Raskauden aikaisen seurannan puuttuminen ei välttämättä ole ongelma, sillä moni terve nainen on synnyttänyt terveitä lapsia ilman seurantaa.

– Luonto hoitaa hommansa. Pysyvässä vegetatiivisessa tilassa elimet toimivat ja hedelmällisyys on edelleen tallella, Feldman sanoi.

Hän uskoo, että Arizonan tapauksessa naista on ruokittu vatsaan suun kautta johdetulla ravintoliuoksella, ja hänen mukaansa tämä riittää ravinnoksi myös kohdussa kehittyvälle vauvalle.

Synnytystä kuitenkin vaikeuttaa se, jos äiti ei kykene ponnistamaan. Näissä tapauksessa turvaudutaan useimmiten joko keisarileikkaukseen tai supistuksia voimistavaan, suonensisäisesti annettuun oksitosiinihormoniin.

Vauvoja kuitenkin syntyy toisinaan myös ilman synnyttäjän aktiivista ponnistamista, vaikka suurin osa synnyttäjistä tuntee synnytyksen aikana luonnollista ponnistamisen tarvetta.

Feldman ei halunnut arvioida sitä, miten suurta kipua nainen tunsi synnyttäessään, sillä hänellä ei ole tarkkaa tietoa tämän aivovamman laadusta.

– Sen voin sanoa, että synnytys ilman mitään kipulääkitystä on vaikea. Mutta en voi spekuloida sitä, mitä tämä potilas tunsi tai tunsiko hän ylipäätään mitään tai tiesikö hän, mitä tapahtui. On niin surullista, että hänen täytyi kestää se. Se on kamalaa, Feldman sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?