Australian ulkoministeri vierailee Thaimaassa – perhettään paenneen saudinaisen tapaus nosti esille myös bahrainilaisen jalkapalloilijan ahdingon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Australian ulkoministeri vierailee Thaimaassa – perhettään paenneen saudinaisen tapaus nosti esille myös bahrainilaisen jalkapalloilijan ahdingon

Australian ulkoministeri Marise Payne ei antanut aikatauluja saudiarabialaisen turvapaikkahakemuksen käsittelylle. Thaimaan vierailullaan Payne puhuu maassa pidätetyn bahrainilaisen ex-jalkapalloilijan puolesta.

Australian ulkoministeri vastaili toimittajien kysymyksiin maan suurlähetystössä Bangkokissa torstaina.

10.1.2019 14:46

Australian ulkoministeri Marise Payne on matkustanut viralliselle vierailulle Thaimaahan. Aiemmin sovittuun vierailuun kohdistuu poikkeuksellista kiinnostusta, sillä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on pyytänyt Australiaa ottamaan vastaan keskiviikkona virallisen pakolaisstatuksen saaneen saudiarabialaisen Rahaf al-Qununin, 18, jonka tapaus on herättänyt suurta huomiota ympäri maailmaa.

Kuwaitissa lomamatkalla ollutta perhettään paennut Al-Qunun on kertonut pyrkineensä alun perinkin Australiaan. Naisen matka katkesi kuitenkin Bangkokiin Saudi-Arabian suurlähetystön ilmoitettua hänen paostaan Thaimaan maahantuloviranomaisille.

Rahaf al-Qunun kuvattiin maanantaina YK:n edustajien ja Thaimaan maahantuloviranomaisten seurassa.

Payne ei antanut torstaina minkäänlaista aikataulua al-Qununin tapauksen käsittelylle. Australian viranomaiset ovat aiemmin kertoneet käsittelevänsä naisen turvapaikkahakemuksen normaalin prosessin mukaisesti.

– UNHCR:n vetoomuksen seurauksena Australia käy nyt läpi vaiheita, jota arviointiprosessilta vaaditaan. Kun tämä on saatu päätökseen, asiasta annetaan ilmoitus, Payne sanoi asiasta kysyneille toimittajille Reutersin mukaan.

Al-Qunun on sanonut paenneensa perhettään, koska on omien sanojensa mukaan joutunut kotonaan fyysisen ja psyykkisen pahoinpitelyn kohteeksi. Lisäksi henkensä puolesta pelkäävä nainen on maininnut luopuneensa uskonnostaan, mikä on Saudi-Arabiassa kuolemantuomiolla rangaistava teko.

Al-Qunun on kieltäytynyt tapaamasta isäänsä ja veljeään, jotka matkustivat muutama päivä sitten hänen perässään Bangkokiin. Thaimaan johtavan maahantuloviranomaisen Surachate Hakparnin mukaan tyttärensä kaltoinkohtelua koskevat syytökset kiistävä isä aikoo pysyä maassa ”siihen asti, kunnes hän tietää, mihin maahan tyttärensä menee”.

Saudinaisen tapaus nosti esille myös bahrainilaisen jalkapalloilijan ahdingon

Payne ei maininnut al-Qununin tapausta vierailun alla julkaisemassaan tiedotteessa, mutta hänen odotetaan keskustelevan asiasta thaimaalaisten kollegoidensa kanssa. Sen sijaan ulkoministeri kertoi ennakkoon aikovansa lobata vierailullaan Thaimaassa pidätettynä olevan bahrainilaisen entisen jalkapalloilija Hakeem Alaraibin puolesta, kertoi AFP.

Alaraibi sai turvapaikan Australiasta paettuaan Bahrainista maan hallituksen puututtua kovalla kädellä vuoden 2011 arabikevään mellakointiin. Mies on etsintäkuulutettu kotimaassaan mellakointiin liittyvien syytteiden vuoksi, mutta hän on itse kiistänyt syyllisyytensä.

Australialainen mielensosoittaja vetosi torstaina Sydneyssä bahrainilaisen ex-jalkapalloilijan Hakeem Alaraibin vapauttamisen puolesta.

Ex-jalkapalloilija pidätettiin viime marraskuussa Bangkokissa, jonne hän oli matkustanut vaimonsa kanssa lomalle. Mies on ollut pidätettynä Thaimaassa siitä lähtien.

Al-Qununin tapaus on lisännyt myös Alaraibin tapaukseen kohdistuvaa huomiota. Al-Qunun teki itse asiastaan julkisen raportoimalla sen käänteistä Twitterissä, ja hän sai taakseen nopeasti suuren joukon tukijoita.

Valtavan huomion kasvattama kansainvälinen paine sai Thaimaan viranomaiset perääntymään päätöksestään käännyttää nainen takaisin kotimaahansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?