Italian sisäministeri Salvini toivoo Italiasta ja Puolasta uutta valta-akselia Eurooppaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Italian sisäministeri Salvini toivoo Italiasta ja Puolasta uutta valta-akselia Eurooppaan

Varsovassa vieraillut Salvini kaavailee oikeistopuolueiden yhteistyötä uuteen EU-parlamenttiin.

Matteo Salvini lehdistötilaisuudessa.­

10.1.2019 4:35

Italian sisäministeri Matteo Salvini kertoo pyrkivänsä siihen, että Italia ja Puola muodostavat Eurooppaan uuden valta-akselin, joka luo vastapainoa Saksan ja Ranskan vaikutusvallalle. Asiasta kertovat muun muassa Guardian ja Politico.

Salvini vieraili keskiviikkona Varsovassa ja tapasi Puolaa hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen johtajan Jaroslaw Kaczynskin sekä maan sisäministerin Joachim Brudzinskin ja pääministerin Mateusz Morawieckin. Salvinin mukaan hän keskusteli Kaczynskin kanssa yhteistyöstä EU-parlamentissa toukokuun EU-vaalien jälkeen.

– Keskustelumme olivat erittäin hyviä ja tyydyttäviä. Olimme samaa mieltä rajaturvallisuudesta ja saimme paljon kiitosta puolalaisilta siitä, miten olemme saaneet rajoitettua laitonta maahanmuuttoa, Salvini kertoi.

– Edessä on suuri historiallinen haaste. Meidän täytyy vastata ranskalais-saksalaiseen akseliin italialais-puolalaisella akselilla.

Italian populistihallituksen todellisena voimahahmona pidetyn Salvinin mukaan Italia ja Puola työstävät yhteistä suunnitelmaa EU-vaalien jälkeiselle ajalle.

– Puola ja Italia ovat tämän uuden Euroopan kevään sankareita. Se on eurooppalaisten arvojen uudelleensyntymä, jossa on vähemmän finanssipolitiikkaa, vähemmän byrokratiaa, enemmän työtä ja enemmän perhettä, ja ennen kaikkea enemmän turvallisuutta.

EU-parlamentissa eri ryhmissä

Sekä Salvinin Lega-puolue että Puolan Laki ja oikeus kaipaavat liittolaisia EU-vaalien lähestyessä. Laki ja oikeus kuuluu EU-parlamentissa Euroopan konservatiivit ja reformistit -ryhmään, joka kuitenkin menettää paljon jäseniä kun Britannian konservatiivipuolueen edustajat putoavat pois brexitin myötä. Lega puolestaan kuuluu pienempään Kansakuntien ja vapauden Eurooppa- ryhmään. Salvini on pyrkinytkin luomaan uutta oikeistopopulistien liittoumaa.

Vaikka Italian ja Puolan hallituksia yhdistää euroskeptisyys ja tiukka maahanmuuttopolitiikka, on niillä myös erimielisyyttä.

Salvini esimerkiksi kannattaa Italiaan saapuneiden siirtolaisten jakamista eri EU-maiden kesken, kun taas Puolan hallitus ei suostu ottamaan turvapaikanhakijoita vastaan. Salvinin Venäjä-myönteinen linja ei myöskään saa kannatusta Puolassa, jossa Venäjään suhtaudutaan varsin nihkeästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?