24-vuotias kirkuva nainen raahattiin lentokoneeseen, maa nieli tunnetun stand-up-koomikon... Saudi-Arabiasta löytyy liuta synkkiä syytöksiä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

24-vuotias kirkuva nainen raahattiin lentokoneeseen, maa nieli tunnetun stand-up-koomikon... Saudi-Arabiasta löytyy liuta synkkiä syytöksiä

18-vuotiaan saudinaisen pako perheeltään on nostanut jälleen esille Saudi-Arabiaa kohtaan esitetyt väitteet ihmisoikeusloukkauksista.

9.1.2019 13:15

Perhettään paenneen 18-vuotiaan saudiarabialaisen Rahaf al-Qununin ahdinko Thaimaassa on jälleen yksi lisäsyytös Saudi-Arabian viranomaisia vastaan maan väitetyissä ihmisoikeusloukkauksissa ja -rikoksissa.

Tunnetuin viime aikojen tapauksista on toimittaja Jamal Khashoggin epäilty murhauttaminen Istanbulissa viime lokakuussa. Khashoggin tapaus kasvoi maailmanlaajuiseksi kriisiksi, kun sen toimeenpanijaksi syytettiin kruununprinssi Mohammed bin Salmania. Saudi-Arabia on kiistänyt, ja murhasta käydään maassa parhaillaan oikeutta turvallisuuspalvelun agentteja vastaan.

Tunnetuin viimeaikaisista tapauksista on toimittaja Jamal Khashoggin epäilty murha.­

Seuraavassa joitakin vähemmän tunnettuja tuoreita tapauksia.

Avioliittoa paennut siepattiin

Läheisesti Thaimaan tapausta muistuttaa 24-vuotiaan Dina Ali Lasloomin katoaminen Filippiineillä toissa vuonna. Tässäkin tapauksessa vahvistettuja tietoja on vähän.

Lasloom saapui Manilan lentoasemalle huhtikuussa 2017 matkallaan Kuwaitista Australiaan, josta hän oli aikeissa hakea turvapaikkaa. Nainen kertoi, että hänen passinsa ja jatkolentonsa lippu oli viety ja hänet oli pidätetty 13 tunniksi. Kun hänet päästettiin lentokentän transit-alueelle, hän saneli tarinansa ventovieraan kanadalaisturistin matkapuhelimeen.

Naisen mukaan hän pakeni järjestettyä avioliittoa ja väitti saudiviranomaisten ja setänsä olevan perässään ja häntä uhkaa kuolema, jos hänet palautetaan. Useiden todistajien mukaan kaksi miestä otti hänet kiinni lentoasemalla ja raahasi kirkuvan naisen Riadiin lähtevään koneeseen.

Filippiinit on kiistänyt osuutensa naisen matkan keskeytymiseen. Saudi-Arabian mukaan kyseessä on perheasia ja nainen on palannut kotiinsa. Hänestä ei ole sen koommin kuultu. Tapaus on ihmisoikeusjärjestöjen seurannassa ja siitä on kertonut aiemmin esimerkiksi BBC.

Naisten ajo-oikeuden vaatija vankilassa

Yksi tunnetuimmista saudiaktivisteista on naisille oikeutta ajaa autoa vaatinut Loujain al-Hathloul, 29, joka pidätettiin viime toukokuussa. Hän on yhä vankilassa huolimatta kruununprinssi Mohammed bin Salmanin lupauksista uudistaa oikeuksia.

Al-Hathloulia on väitetty kidutetun vankilassa. Hän on ajanut myös Saudi-Arabian patriarkaalisen valvontajärjestelmän purkamista, jotta suvun miehet eivät voisi enää kontrolloida naisten liikkumista.

Hän oli miehensä, standup-koomikko Fahad Albutairin ohella yksi Saudi-Arabian seuratuimpia henkilöitä sosiaalisessa mediassa. Albutairi, 33, pidätettiin samoihin aikoihin kuin vaimonsa, hänen olinpaikkaansa ei tiedetä ja hänen aiemmin yli miljoona seuraajaa kerännyt Twitter-tilinsä on poistettu. Parin tarina nousi esille viime viikolla, kun heidät tuntenut amerikkalaiskäsikirjoittaja Kirk Rudell kirjoitti siitä Twitterissä ja Washington Postissa.

Saudiaktivisti Loujain al-Hathloul, 29, pidätettiin viime toukokuussa. Hän on yhä vankilassa.­

Naisaktivistin kidutusväitteet

Väitteet naisten oikeuksien puolustajien kohtelusta Saudi-Arabiassa ovat puhuttaneet sosiaalisessa mediassa viime päivinä.

Joulukuussa Saudi-Arabiasta Hollantiin paennut naisaktivisti ja toimittaja Reem Suleiman kertoi Twitterissä, kuinka hänet pidätettiin, vietiin kuulusteluihin ja häntä peloteltiin vangitsemisella ja kidutuksella, jos hän ei lopeta kirjoitteluaan. Nainen päätti paeta heti kun hänet päästettiin vapaaksi.

– Pidätykseni aikana minulle näytettiin kuvia vangituista naisaktivisteista, joita oli käytetty seksuaalisesti hyväksi, ruoskittu, annettu sähköshokkeja ja kidutettu, jotta he tunnustaisivat tekaistuja syytteitä, Suleiman kertoi.

Esimerkiksi brittiparlamentaarikot ovat vaatineet pääsyä Riadin ulkopuolella sijaitsevaan vankilaan, jossa useita naisaktivisteja väitetään pidettävän tällä hetkellä.

Palkittu aktivisti vankilassa vailla syytteitä

Palkittu naisaktivisti Samar Badawi, 37, pidätettiin viime elokuussa, muun muassa The Guardian uutisoi tuolloin ja tiettävästi hän on yhä vankilassa. Amnesty Internationalin mukaan naista pidetään yhä pahamaineisessa Dhahbanin vankilassa eikä häntä vastaan ole nostettu syytteitä. Järjestön raportin mukaan vankilassa olleet naiset ovat kohdanneet muun maussa seksuaalista häirintää ja kidutusta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö palkitsi Samar Badawin tämän naisten oikeuksien puolesta tekemästä työstä vuonna 2012. Kuvassa Badawi Yhdysvaltain silloisen ensimmäisen naisen Michelle Obaman (vas.) ja silloisen ulkoministerin Hillary Clintonin kanssa.­

Badawi kampanjoi naisia koskeneen ajokiellon päättämisen puolesta. Hän on myös vastustanut Saudi-Arabian holhousjärjestelmää, jossa nainen on miespuolisen sukulaisen tai aviomiehen holhouksen alainen.

Badawin veli on bloggaaja ja aktivisti Raif Badawi, 34, joka istuu parhaillaan kymmenen vuoden vankeustuomiota. Rangaistukseen kuuluu myös 1000 raipaniskua, joista hän on on saanut 50. Raif Badawi sai tuomionsa perustettuaan verkkosivuston, jossa julkaistiin muslimijohtajia kritisoineita tekstejä.

Raif Badawin vaimo Ensaf Haidar pitää miehensä kuvaa. Haidar asuu pariskunnan lasten kanssa maanpaossa Kanadassa.­

Ihmisoikeusaktivisti pidätettiin jälleen

Ihmisoikeusaktivisti Mohammed al-Bajadi pidätettiin monien muiden aktivistien tavoin viime toukokuussa. Hän ei tiettävästi ole päässyt vapaaksi.

Al-Bajadi kuuluu sittemmin kielletyn Saudi Civil and Political Rights Association -kansalaisjärjestön perustajiin. Järjestö oli vaatinut laajoja poliittisia uudistuksia ja lopettamaan rauhanomaisten aktivistien pidätykset.

Viranomaiset hajottivat ja kielsivät aktivistien muodostaman järjestön vuonna 2013, Human Rights Watch on kertonut. Useita sen jäseniä on pidätetty vuosien varrella ja syytetty esimerkiksi uskonnollisten johtajien loukkaamisesta ja kyberrikollisuutta koskevan lain rikkomisesta.

Al-Bajadi oli saanut kymmenen vuoden vankeustuomion maaliskuussa 2015. Hänet vapautettiin huhtikuussa 2016, kun hän oli luvannut lopettaa aktivisminsa. Lisäksi hän lupasi, ettei ole yhteydessä mediaan tai ulkomaalaisiin organisaatioihin, Amnesty on kertonut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?