Thaimaahan perhettään paennut saudinainen sai YK:n virallisen pakolaisstatuksen – Australia harkitsee turvapaikan myöntämistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Thaimaahan perhettään paennut saudinainen sai YK:n virallisen pakolaisstatuksen – Australia harkitsee turvapaikan myöntämistä

Rahaf al-Qununin, 18, kerrottiin kieltäytyneen tapaamasta isäänsä veljeään, jotka lensivät Bangkokiin aiemmin hänen perässään.

9.1.2019 9:36

Thaimaahan perhettään paennut saudiarabialainen Rahaf al-Qunun, 18, on saanut YK:lta virallisen pakolaisstatuksen. BBC:n mukaan asiasta kertoi Australian hallitus keskiviikkona julkaisemassaan lyhyessä lausunnossa.

Virallisen pakolaisstatuksen myötä al-Qununilla on mahdollisuus hakea turvapaikkaa kolmannesta maasta.

  • Yllä olevassa videoikkunassa on nähtävissä pätkä videota, jonka al-Qunun kuvasi ollessaan aiemmin telkeytyneenä lentokenttähotellin huoneeseen.

Lausunnon mukaan YK:n pakolaisjärjestö on ohjannut tapauksen käsiteltäväksi Australialle, jotta se harkitsisi nuoren naisen vastaanottamista maahan. Australian sisäministeriö kertoi ”harkitsevansa asiaa tavallisin keinoin”.

– Hallitus ei kommentoi tapausta enempää, lausunnossa sanottiin.

Al-Qunun kuvattiin lentokenttähotellin käytävällä Thaimaan maahantuloviranomaisten sekä YK:n edustajien seurassa maanantaina Bangkokissa.

Kyseessä on merkittävä voitto al-Qununille. Hän lensi Thaimaahan lauantaina Kuwaitista, jossa hän oli ollut perheineen lomamatkalla. Perillä häntä olivat vastassa sekä Kuwaitin että Saudi-Arabian viranomaiset, joiden on kerrottu takavarikoineen hänen passinsa.

Al-Qunun on kertonut olleensa alun perinkin matkalla Australiaan, jonne hänen oli ollut tarkoitus lentää Bangkokista. Nainen onnistui hotellihuoneeseensa telkeytymällä välttämään Thaimaan suunnitteleman käännytyksen.

Tapaus sai runsaasti huomiota maailmalla, kun al-Qunun teki siitä julkisen sosiaalisen median kautta, ja lopulta kansainvälinen paine johti siihen, että Thaimaa perääntyi päätöksestään lähettää nainen takaisin kotimaahansa sekä päästi YK:N edustajat tämän puheille.

Kieltäytyy tapaamasta isäänsä ja veljeään

Al-Qunun on sanonut pelkäävänsä henkensä puolesta, jos hän joutuu palaamaan kotiinsa. Hän on kertonut joutuneensa perheessään psyykkisen ja fyysisen pahoinpitelyn uhriksi.

Lukuisissa Twitter-päivityksissään hän on maininnut myös luopuneensa uskonnostaan. Saudi-Arabiassa kyseessä on rikos, josta rangaistuksena on kuolemantuomio.

Tapauksestaan itse julkisen tehnyt al-Qunun sai nopeasti taakseen laajan tuen sosiaalisessa mediassa.

Saudi-Arabian suurlähetystö on kiistänyt al-Qununin passin takavarikoimisen ja sanonut suhtautuvansa tapaukseen ”perheasiana”. Naisten oikeuksia voimakkaasti rajoittavassa maassa naiset tarvitsevat miespuolisen huoltajan luvan matkustamisen lisäksi moniin muihin asioihin kuten opiskeluun, työskentelyyn sekä naimisiinmenoon.

Al-Qununin isä ja veli ovat niin ikään Bangkokissa, ja heidän kerrottiin olevan halukkaita tapaamaan naisen, joka on nyt YK:n suojeluksen alaisena. Thaimaan viranomaisten mukaan tapaaminen vaatii YK:n hyväksynnän.

Al-Qununin kerrottiin kieltäytyneen perheenjäseniensä tapaamisesta.

Tiistaina saudiarabialainen ihmisoikeusaktivisti julkaisi al-Qununin Twitter-tilillä videon, jolla saudiviranomainen vaikutti keskustelevan Thaimaan viranomaisten kanssa asiasta. Videolla saudimies valitteli arabiaksi sitä, että thaimaalaiset eivät olleet takavarikoineet naisen matkapuhelinta.

– Kun hän saapui maahan, hän avasi uuden Twitter-tilin ja hänen seuraajiensa määrä nousi 45 000:een yhdessä päivässä. Olisi ollut parempi, jos he olisivat takavarikoineet hänen puhelimensa passin sijasta, sanoi mies, jonka henkilöllisyydestä ei ole varmuutta.

Al-Qununin Twitter-tilillä miehen väitetään olevan Saudi-Arabian Thaimaan-suurlähettiläs Abdul-Ilah al-Shuaibi. AFP ei tavoittanut Saudi-Arabian viranomaisia kommentoimaan videota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?