Trumpin muuripuhe nosti myrskyn jo ennen alkamistaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin muuripuhe nosti myrskyn jo ennen alkamistaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti aamuyöllä Suomen aikaa puheen liittyen Meksikon rajamuurikiistaan.

Presidentti Donald Trump vieraili maaliskuussa 2018 Meksikon rajalla San Diegossa, jossa oli esillä rajamuurin prototyyppejä.­

8.1.2019 18:54 | Päivitetty 9.1.2019 4:29

Maanantaina Trump ilmoitti Twitter-tilillään aikovansa pitää suoran televisiopuheen, joka käsittelee maahanmuuttoa ja Meksikon rajalle kaavaillun muurin kohtaloa.

– Minulla on ilo ilmoittaa, että aion pitää kansalle puheen liittyen humanitääriseen ja kansallisen turvallisuuden kriisiin etelärajallamme. Tiistai-ilta kello 21 itäiseen normaaliaikaan, Trump twiittasi.

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Kiista muurin rahoituksesta on johtanut Yhdysvaltain hallinnon osittaiseen sulkemiseen. Trump on vaatinut 5,7 miljardia dollaria muurin rakentamiseen, mutta kongressi ei ole tähän taipunut.

Sekä kongressin demokraatit että monet asiantuntijat pitävät kokonaisuudessaan yli 20 miljardia dollaria maksavaksi arvioitua muuria paitsi kalliina ja tehottomana, myös epäinhimillisenä ratkaisuna laittoman maahanmuuton kitkemiseen. Demokraatit ovat sanoneet kannattavansa rajavalvonnan kiristämistä esimerkiksi rajavartioiden määrän kasvattamisella ja teknologiaan perustuvalla valvonnalla.

Presidentti Donald Trump puhui vieraillessaan San Diegossa Meksikon rajalla tarkastamassa rajamuurin prototyyppejä 13. maaliskuuta 2018.­

Muuri kuuluu Trumpin tärkeimpiin vaalilupauksiin vuoden 2016 presidentinvaalissa. Presidenttikampanjassaan Trump lupasi useasti, että Meksiko maksaisi muurin rakentamisen. Viime viikkoina Trump ja republikaanit ovat riidelleet määrärahoista demokraattien kanssa, pääsemättä toistaiseksi sopuun asiasta.

Trump on väläytellyt jopa kansallisen hätätilan julistamista, jos ei saa rahoitusta muurilleen. Tämä antaisi presidentille enemmän valtuuksia toimia ilman kongressin suostumusta. Aiemmat presidentit ovat käyttäneet hätätilaa hyväkseen esimerkiksi määrätessään sotilaita ulkomailla tapahtuviin operaatioihin.

Demokraatit ovat tyrmänneet Trumpin väitteen, jonka mukaan laiton maahanmuutto aiheuttaisi Yhdysvalloille kansallista hätätilaa vaativan uhkan. Vuonna 2018 Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalta tavattiin lähes 400 000 rajanylittäjää. Määrä on suuri, mutta selvästi alempi kuin 2000-luvun alussa, jolloin laittomia ylittäjiä oli vuosittain yli miljoona. Suurin osa laittomasti Yhdysvalloissa oleskelevista saapuu maahan laillisesti mutta jää sinne viisumin umpeutumisen jälkeen.

Ennakkoon Trumpin epäiltiin jopa saattavan voida julistaa hätätila puheessaan. Tiistaina amerikkalaislehti Wall Street Journal kuitenkin uutisoi hätätilan julistamisen olevan epätodennäköistä.

Lehti perusti arvionsa lähteeseen, joka oli nähnyt presidentin puheen luonnoksen. Hätätilan julistamisen arvioitiin voivan johtaa oikeudellisiin toimiin Trumpin hallintoa vastaan, joka saattaa hillitä presidenttiä.

Demokraatit vaativat ruutuaikaa

Valkoisessa talossa pidetty puhe esitettiin useilla kanavilla, kuten CNN:llä, Fox Newsillä, NBC:lla ja MSNBC:llä. Päätös esittää puhe oli kiistanalainen, sillä vuonna 2014 kanavat eivät suostuneet esittämään Obaman puhetta maahanmuuttoon liittyen, koska pitivät aihetta liian poliittisena.

Demokraattijohtajat vetosivat kanaviin, että nämä antaisivat heille saman verran ruutuaikaa vastatakseen Trumpin väitteisiin.

– Nyt kun televisiokanavat ovat päättäneet esittää Trumpin puheen, joka aikaisempien puheiden perusteella tulee olemaan täynnä väärä tietoa ja kaunaa, niin demokraateille täytyy antaa yhtä paljon ruutuaikaa, edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi ja senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer sanoivat tiedotteessaan.

Schumer piti puheensa heti Trumpin puheen jälkeen.

Demokraattien Chuck Schumer ja Nancy Pelosi vaativat puoleensa näkemyksille näkyvyyttä presidentin puheen vastapainoksi.­

Trumpin hallinto on toistuvasti esittänyt tilastoja etelärajaan liittyen vääristelevillä tavoilla. Esimerkiksi sunnuntaina Fox Newsin kanavan haastattelussa Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders väitti, että 4 000 terroristia tai terroristiksi epäiltyä oli tullut laittomasti etelärajan yli.

Fox Newsin toimittaja Chris Wallace huomautti, että nämä henkilöt olivat tulleet maahan useimmiten lentokenttien kautta.

– Sisäministeriön mukaan Meksikon rajan yli ei ole havaittu tulevan yhtään terroristia. He eivät tule etelärajan yli. He tulevat lentokenttien kautta, missä heidät pysäytetään, Wallace sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?