Perhettään paenneen saudiarabialaisen Rahafin, 18, isä saapui Thaimaahan – ”Meillä ei ole aavistustakaan siitä, mitä hän aikoo tehdä”

rac

Julkaistu:

YK:n pakolaisjärjestön mukaan perhettään Kuwaitista Thaimaahan paenneen naisen pakolaisstatusta koskevan hakemuksen käsittely voi viedä useita päiviä. Britanniassa ja Australiassa hallituksia on patistettu tarjoamaan turvapaikkaa valtavan tuen taakseen saaneelle nuorelle naiselle.
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Thaimaan-edustaja Giuseppe de Vicentiis kiitteli tiistaina julkaisemassaan lausunnossa Thaimaan viranomaisia siitä, että he perääntyivät suunnitelmastaan käännyttää saudiarabialainen Rahaf al-Qunun, 18, takaisin kotimaahansa vastoin tämän omaa tahtoa. Perhettään Thaimaahan paenneen al-Qununin puolesta on kampanjoitu voimakkaasti sen jälkeen, kun hänen tapauksensa tuli viikonloppuna julkiseksi naisen oman Twitter-tilin kautta.
  • Yllä olevassa videoikkunassa on nähtävissä pätkä videota, jonka al-Qunun kuvasi ollessaan aiemmin telkeytyneenä lentokenttähotellin huoneeseen.

De Vicentiisin mukaan kestää kuitenkin jonkin aikaa, ennen kuin al-Qununin tapauksen tulevat käänteet selviävät. UNHCR käsittelee parhaillaan al-Qununin hakemusta pakolaisstatuksen saamiseksi, mikä antaisi hänelle mahdollisuuden hakea turvapaikkaa jostakin kolmannesta maasta.

– Tapauksen käsittely ja seuraavien askelten määrittäminen voi viedä useita päiviä, de Vicentiis kertoi lausunnossaan AFP:n mukaan.

Thaimaa ei ole osallisena YK:n pakolaisia koskevassa sopimuksessa, ja maahan saapuvat turvapaikanhakijat joutuvat useimmiten joko käännytetyksi tai odottamaan vuosien ajan siirtoa kolmanteen maahan. Al-Qunun sanoi aiemmin aikoneensa matkustaa Bangkokin kautta Australiaan, josta hän oli aikonut hakea turvapaikkaa.


Thaimaa oli lähettämässä al-Qununia jo maanantaina takaisin Kuwaitiin, jossa perhe oli ollut lomamatkalla tyttären lähtiessä Thaimaan-lennolle ilman isänsä suostumusta. Tapauksen saaman huomion aiheuttama kansainvälinen paine sai kuitenkin Thaimaan viranomaiset muuttamaan mielensä ainakin toistaiseksi.
Omien sanojensa mukaan al-Qunun pakeni perhettään, koska hän oli joutunut kotonaan psyykkisen ja fyysisen pahoinpitelyn kohteeksi. Maanantaina kerrottiin, että hänet oli siirretty Bangkokin lentokentältä toisaalle kaupungissa sijaitsevaan hotelliin.

”Isä ja veli haluavat tavata Rahafin ”

Al-Qunun kertoi Twitterissä saaneensa passinsa takaisin sekä tuntevansa olonsa turvalliseksi UNHCR:n siipien suojassa, vaikkakin häntä huolestutti tieto, jonka mukaan hänen isänsä oli saapunut Thaimaahan. Reutersin mukaan al-Qununin isä ja veli ovat nyt Thaimaassa.

– Isä ja veli haluavat tavata Rahafin ja keskustella hänen kanssaan, mutta YK:n täytyy hyväksyä se ensin, Thaimaan johtava maahantuloviranomainen Surachate Hakpan sanoi tiistaina.


Al-Qununin isän on kerrottu olevan Saudi-Arabian hallituksen vanhempi virkamies.

– Meillä ei ole aavistustakaan siitä, mitä hän aikoo tehdä... aikooko hän selvittää hänen olinpaikkansa ja mennä ahdistelemaan häntä. Emme myöskään tiedä, aikooko hän yrittää, että suurlähetystö tekisi sen, sanoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Aasian-varajohtaja Phil Robertson sanoi.
Britanniassa ja Australiassa poliitikot ja aktivistit vaativat hallituksiaan takaamaan turvapaikan al-Qununille. Britanniassa yksittäisen naisen käynnistämä vetoomus turvapaikan myöntämiseksi keräsi välittömästi tuhansia allekirjoituksia.


Australian hallitus kertoi tarkkailevansa tilannetta tiiviisti.

– Neiti al-Qununin esittämät väitteet, joiden mukaan häntä saatetaan vahingoittaa hänen palatessaan Saudi-Arabiaan, ovat syvästi huolestuttavia, Australian ulkoministeriön tiedottaja sanoi Reutersille.

– Neiti al-Qununin mahdollisesti jättämää hakemusta humanitäärisestä viisumista harkitaan huolellisesti, kunhan UNHCR saa prosessinsa päätökseen, kertoi puolestaan Australian sisäministeriön edustaja AFP:lle.

Kanadalaisen Global Newsin mukaan aktiivisena tapauksessa on ollut myös Kanadan suurlähetystö. Human Rights Watchin mukaan juuri kanadalaiset auttoivat merkittävästi Thaimaan viranomaisten pään kääntämisessä.

Herkkä tilanne Saudi-Arabialle

Tapaus on kiinnittänyt jälleen maailman huomion naisten asemaan Saudi-Arabiassa, jossa nainen tarvitsee miespuolisen ”huoltajan” luvan matkustamisen lisäksi myös työntekoon, opiskeluun, naimisiinmenoon ja moneen muuhun asiaan. Al-Qununin mukaan hänellä ei ole ollut päätäntävaltaa edes omiin hiuksiinsa, sillä hän väittää perheensä sulkeneen hänet lukkojen taakse puoleksi vuodeksi sen jälkeen, kun hän oli leikannut hiuksensa.


Saudi-Arabialle tilanne on herkkä, sillä maa on saanut viime kuukausina maailmalla runsaasti negatiivista huomiota toimittaja lokakuun alussa Turkissa tapahtuneen Jamal Khashoggin murhan sekä Jemenin verisen sodan johdosta. Saudi-Arabian Bangkokin-lähetystö kiisti tiedot, joiden mukaan se olisi pyytänyt thaimaalaisilta al-Qununin käännyttämistä.

Twitterissä lähetystö kertoi käsittelevänsä tapausta ”perheen sisäisenä asiana”. Thaimaan viranomaisten mukaan lähetystö oli tiedottanut heille al-Qununin paosta ja kertonut perheen olevan huolissaan naisesta.


Global Newsin mukaan Saudi-Arabian Thaimaan-suurlähettiläs Abdul-Ilah al-Shuaibi kertoi kotimaansa Sabq-uutissivustolle, että al-Qununin perheessä on kuusi tai seitsemän tytärtä. Hän kertoi olevan vaikeaa uskoa, että vain yhtä olisi pahoinpidelty pahoinpidelty niin, että pakenemiselle olisi tarvetta.

HRW:n Robertsonin mukaan al-Qununin isän asema hallituksen vanhempana virkamiehenä sallii hänen kohdella perhettään mielensä mukaan lähes vailla rangaistuksen pelkoa.