Yhdysvaltain demokraatti­tähti löysi itselleen esikuvan Suomesta – ”Kuinka maksamme nämä avaruus­joukot”

Julkaistu: , Päivitetty:

Demokraattien kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez perusteli näkemyksiään CBS-kanavan 60 Minutes -ohjelman haastattelussa.
Viime viikolla Yhdysvaltain kongressissa virkavalansa vannonut demokraatti Alexandria Ocasio-Cortez, 29, on saanut runsaasti huomiota paitsi nuoren ikänsä, myös sosiaalidemokraattisten näkemystensä vuoksi. Hän on kertonut uskovansa kaikille avoimeen julkiseen terveydenhuoltoon, maksuttomaan korkeakoulutukseen sekä haluavansa hallinnon panostavan voimakkaasti ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Yhdysvalloissa sosialistiksi kutsuttua Ocasio-Cortezia on kuvailtu sekä inspiroivaksi ja idealistiseksi kapinalliseksi että naiiviksi ja huonosti asioista tietäväksi aloittelijaksi. Ensimmäistä kertaa vaaleissa ehdokkaana ollut nainen syrjäytti kongressiin noustessaan yhden edustajainhuoneen vaikutusvaltaisimmista demokraateista.

Nyt hän on kertonut CBS-kanavan 60 Minutes-ohjelmassa haastattelussa Suomen olevan yksi hänen politiikkansa mallimaista. Ocasio-Cortezia haastatellut toimittaja Anderson Cooper muistutti, että presidentti Donald Trump oli väittänyt kaikkien demokraattien olevan sosialisteja, jotka ajavat Yhdysvallat hunningolle Venezuelan tavoin.

– Kun ihmiset kuulevat sanan sosialismi, he ajattelevat Neuvostoliittoa, Kuubaa ja Venezuelaa. Onko mielessäsi jotakin vastaavaa? Cooper kysyi.

– En tietenkään, Ocasio-Cortez vastasi naurahtaen.

– Se, mitä meillä on mielessä – ja mitä minun politiikkani muistuttaa eniten – on se, mitä me näemme Britanniassa, Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa, kongressiedustaja jatkoi.

”Kukaan ei kysynyt, kuinka maksoimme kahden biljoonan veroleikkaukset”

Cooper jatkoi kysymällä, kuinka tällaisen politiikan kustannukset hoidettaisiin. Ocasio-Cortez nosti vertailukohdaksi avaruusjoukot, joiden perustamista Trump on ajanut.

– Kukaan ei kysy, kuinka maksamme nämä avaruusjoukot. Kukaan ei kysynyt, kuinka maksoimme kahden biljoonan veroleikkaukset. Kysymme maksamisesta vain sellaisten aiheiden kuten asuntojen, terveydenhuollon ja koulutuksen kohdalla. Kuinka me maksamme ne? Täsmälleen samoilla mekanismeilla, kuin me maksamme sotilaallisten määrärahojen kasvattamisesta näitä avaruusjoukkoja varten, Ocasio-Cortez sanoi.
Cooper muistutti, että myös demokraattien piireissä Ocasio-Cortezin näkemyksiä on pidetty epärealistisina nimenomaan rahoituksen vuoksi.

– Maksamme enemmän henkeä kohden terveydenhuollosta ja koulutuksesta kuin monet muut maat, ja heikommin tuloksin. Joten minun näkökulmastani epärealistista on se, kuinka elämme juuri nyt, kongressiedustaja vastasi.

Ocasio-Cortezin haastattelu ja etenkin Suomea ja muita hänen mallimaitaan koskevat kommenttinsa ovat herättäneet vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan sosiaalisessa mediassa.

Pitää Trumpia ongelman oireena

Cooper ihmetteli haastattelussa myös sitä, miksi Ocasio-Cortez ei juurikaan kommentoi julkisuudessa presidentti Trumpia, kuten monet hänen demokraattikollegoistaan ovat tehneet, toisinaan hyvinkin voimakkain sanoin.
Ocasio-Cortez perusteli hiljaisuuttaan sillä, että hän pitää Trumpia ongelman oireena, eikä ongelmana itsessään.

– Presidentti ei todellakaan keksinyt rasismia. Mutta hän on varmasti antanut sille äänen sekä luonut niille asioille alustaa ja laajentanut sitä.

Kun Cooper kysyi Ocasio-Cortezilta, pitääkö hän Trumpia rasistina, tämä vastasi epäröimättä ”kyllä”. Cooper vaati naiselta perusteluja.

– Kun katsoo hänen käyttämiään sanoja, ne ovat historiallisia valkoisen ylivallan piiloviestejä. Kun katsoo, kuinka hän reagoi Charlottesvillen välikohtaukseen, jossa uusnatsit murhasivat naisen, ja vertaa sitä siihen, kuinka hän luo kriisejä esimerkiksi laillista turvapaikkaa rajoiltamme hakevista siirtolaisista, eroa on kuin yöllä ja päivällä.

Ocasio-Cortezin yhtenä ”kärkihankkeena” on ollut suuryritysten rahan vaikutuksen eliminointi politiikasta. Tällä hän on suututtanut myös puoluetovereitaan, joista monet ovat saaneet vaalirahoitusta suuryrityksiltä.

Nainen myönsi, että kyse on poliittisesti riskialttiista taktiikasta.

– Jonkin uuden kokeileminen vaatii riskinottoa. Mutta tiedämme myös niin hyvin sen, että se, mitä olemme yrittäneet menneisyydessä, ei ole toiminut yhtään sen paremmin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt