Sakkoja perheille ja päiväkodeille, ei pääsyä kouluun: Näin maailmalla taistellaan rokottamattomuutta vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sakkoja perheille ja päiväkodeille, ei pääsyä kouluun: Näin maailmalla taistellaan rokottamattomuutta vastaan

Australia sivaltaa sakoilla toistuvasti vanhempia, joiden lasta ei ole rokotettu, ja myös Italiassa voi maksettavaksi tulla 500 euron sakko. Oregonissa rokottamatonta lasta ei tarvitse ottaa kouluun.

Vuonna 2017 Sydneyssa protestoitiin lasten pakkorokottamista vastaan. Vasemmalla helmikuussa 2018 rokotuspakon kiristyksiä vastustavia mielenosoittajia Roomassa.

13.1.2019 9:20

Joissakin maissa viranomaisten kärsivällisyys on lopussa rokotusten vastaisten voimien kanssa. Terveysasiantuntijat ovat huolissaan laumaimmuniteetin rapistumisesta.

Laumaimmuniteetti on tärkeä esimerkiksi hinkuyskän, kurkkumädän, tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon torjunnassa – sen puute havaittiin juuri Pohjanmaallakin tuhkarokkotartunnan yhteydessä.

Rokotustaistelussa tiukan linjan tielle on lähtenyt Australian hallitus. Liittovaltion parlamentti linjasi 2016 ohjelman ”ei pistosta, ei maksua” (No Jab, No Pay).

Heinäkuussa 2018 astui Australiassa voimaan säädös, jonka mukaisesti hallitus sakottaa yhtä rokottamatonta lasta kohti 28 Australian dollaria eli noin 18 euroa kahden viikon välein. Sakko vähennetään automaattisesti lapsista saatavasta veroetuudesta, joka on vuositasolla 737 Australian dollarin eli noin 467 euron arvoinen.

Vuonna 2017 mielenosoittajat protestoivat Sydneyssa pakkorokottamista vastaan.

Australian terveysministeri Dan Tehan ilmoitti, että säädös on ”johdonmukainen muistutus” rokotuksen tärkeydestä.

Eräissä Australian osavaltioissa on säädös, jonka mukaisesti lastenhoitoa järjestävät tahot voivat joutua maksamaan jopa 30 000 Australian dollarin sakot, jos heillä on ollut hoidossaan rokottamaton lapsi. Queenslandissa lastenhoitopalvelujen tarjoajat voivat peruuttaa rokottamatta olevan lapsen ilmoittautumisen palveluihinsa.

Tiukempi rokotuspolitiikka on tuottanut hienoisesti tulosta, sillä rokotteiden kattavuus on osin noussut lähes tavoitteena olevaan 95 prosenttiin ikäluokasta.

– Vastustuskyvyn laiminlyöminen tietyissä yhteisöissä on riittävä huolenaihe, jonka vuoksi meidän on korostettava sitä, mitä vanhemmilta vaadimme, totesi Etelä-Australian opetus- ja lapsiasiainministeri Susan Close New York Times -lehdessä.

– On olemassa ihmisiä, joilla on ilman mitään tieteellistä todistusaineistoa vakaumuksellisia huolia immunisaatiosta (vastustuskyvyn parantamisesta). En ole erityisen kiinnostunut kuulemaan argumentteja, jotka eivät perustu tieteeseen.

Australian lääketieteellisen liiton johtaja Michael Gannon tunnustaa rokotusten vähäiset riskit, mutta havainnollistaa miten hyödyt syrjäyttävät riskit.

– Otetaan esimerkiksi tuhkarokko. Ilman rokotusta saat 10 000 kertaa todennäköisemmin tuhkarokon aiheuttaman aivovaurion verrattuna tilanteeseen, jossa rokotus on otettu, hän kertoo New York Timesille.

Gannon kuvailee, että lasten rokottamatta jättäminen on ”lasten pahoinpitelyä”.

Kehoni on loukkaamaton, julistivat rokotuspakon kiristyksiä vastustavat mielenosoittajat Roomassa helmikuussa.

Australiassa rokotusten vastaista sanomaa julistaa Natural Immunity Community -järjestö. Sitä johtava Allona Lahn toteaa uutiskanava ABC:lle, että heidän verkostonsa on vahvistunut uusien asetusten voimaantulon jälkeen.

Se on luonut omia palvelupisteitä rokotuksia vastustavien perheiden tukemiseksi.

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa omat sosiaalipalvelut, Lahn sanoi.

– Verkko on viime kädessä yhteisön jäsenten suojelemista varten, koska monet ovat niin peloissaan, yksin ja eristyneitä.

Lahnin mukaan vanhempien täytyy siirtyä työpaikoiltaan kotikouluihin, koska heidän lapsiaan kiusataan kouluissa. Osalla vanhemmista ei ole varaa lastenhoitoon ilman lapsista saatavia sosiaalietuuksia.

Lahn kertoo myös, että monet parisuhteet ovat hajonneet, koska rokotteista on ollut vakavaa erimielisyyttä.

Australia ei ole ainoa maa, joka on päätynyt ankaraan rokotuspolitiikkaan. Esimerkiksi Italiassa vanhemmille rapsahtaa 500 euron sakko, jos lapsia ei ole rokotettu lasten aloittaessa koulun 6-vuotiaina.

Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului 12 pakollista rokotusta ja tuhansien eurojen sakkorangaistus. Pakkokeinot kuitenkin kirvoittivat kiivasta julkista keskustelua ja laajoja mielenosoituksia, minkä seurauksena lainsäätäjät höllensivät säädöksiä.

Saksa tiukensi kesällä 2017 lakia, joka velvoittaa vanhemmat ottamaan vastaan ohjausta lastentarhaikäisen jälkikasvunsa rokoteasioissa. Jos tätä lakia rikkoo, vanhempia uhkaavat 2 500 euron sakot.

Oregonissa osoitettiin mieltä huhtikuussa 2018.

Yhdysvaltojen Oregonissa rokottamatta jääneiltä lapsilta lapsilta voidaan estää pääsy kouluun.

Suomessa rokotukset ovat yleisesti vapaaehtoisia ja kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvat rokotteet ilmaisia. Koko Suomen rokotuskattavuus on hyvä (94,5 prosenttia), mutta alueellisia eroja löytyy runsaasti.

Neljä suomalaista sairastui toukokuussa 2018 tuhkarokkoon, joka oli alkujaan saatu Thaimaassa. Kaksi sairastunutta oli maassa matkailleita, kaksi muuta toisen matkailijan perheenjäseniä. Ketään sairastuneista ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Alkuvuonna 2018 tuhkarokko levisi uhkaavasti etenkin Etelä-Euroopan maissa, joissa rokotuskattavuus on liian matala. Italiassa todettiin satoja sairastumisia toukokuussa, samoin Kreikassa ja Ranskassa.

Vain 3 prosenttia sairastuneista oli saanut kaksi MPR-rokoteannosta. Sairastuneista yli kolmasosa oli alle viisivuotiaita lapsia, ja heistä suurin osa alle vuoden ikäisiä.

Rokotevastaisuus on ollut nousussa joissakin maissa. Euroopassa tämä näkyy erityisen vahvasti Ranskassa. Lääketieteellisen EBioMedicine-julkaisun lokakuussa 2016 julkaiseman selvityksen mukaan 41 prosenttia ranskalaisista ei luota rokotusten turvallisuuteen. Suomessa sama lukema oli 4,8 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?