Bangkokissa hotellihuoneeseen telkeytynyt saudinainen vältti ainakin yhden palautuslennon – vetoaa useiden maiden hallituksiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bangkokissa hotellihuoneeseen telkeytynyt saudinainen vältti ainakin yhden palautuslennon – vetoaa useiden maiden hallituksiin

Australiaan Thaimaan kautta pyrkinyt Rahaf al-Qunun, 18, on kertonut pelkäävänsä henkensä puolesta, jos hänet palautetaan kotimaahansa perheensä luokse.

Kuvakaappaus videolta, jonka Rahaf al-Qunun on kuvannut itsestään Bangkokissa sijaitsevassa lentokenttähotellissa.­

7.1.2019 10:04

Perhettään Thaimaahan paennut 18-vuotias saudiarabialainen nainen näyttää välttäneen ainakin yhden palautuslennon, jolla hänet oli määrä palauttaa Kuwaitiin maanantaiaamuna. Rahaf al-Qununin tapaus nousi otsikoihin maailmalla sunnuntaina, kun hän kertoi tilanteestaan itse Twitterissä.

Kuwaitissa perheineen ollut al-Qunun oli matkalla Australiaan, kun hänet otettiin kiinni Bangkokin Suvarnabhumin kansainvälisellä lentokentällä välilaskun yhteydessä. Häntä olivat vastassa Kuwaitin ja Saudi-Arabian Bangkokin-suurlähetystöjen työntekijät, jotka takavarikoivat hänen passinsa.

Al-Qunun on kertonut paenneensa perheeltään välttääkseen avioliiton sekä perheensä häneen kohdistaman psyykkisen ja fyysisen väkivallan. Hän kertoi pelkäävänsä nyt henkensä puolesta, jos hänet palautetaan Kuwaitiin ja sieltä edelleen Saudi-Arabiaan, kuten tarkoitus ilmeisesti on.

Rahaf al-Qunun, 18, on kertonut pelkäävänsä henkensä puolesta.­

Thaimaalaisviranomaiset kertoivat aiemmin AFP:lle, että al-Qununin oli määrä nousta kello 6.15 Suomen aikaa lähteneelle Kuwait Airwaysin lennolle. Lennon kerrottiin kuitenkin lähteneen ilman häntä.

– Kuwait Airwaysin lento on lähtenyt. Rahaf on turvassa ja edelleen Bangkokissa. Mutta Thaimaan hallituksen kerrotaan estävän YK:n pakolaisjärjestön edustajaa tapaamasta häntä. Miksi? twiittasi Australian yleisradioyhtiö ABC:n toimittaja Sophie McNeill, joka seuraa tilannetta läheltä Bangkokissa.

Pian koneen lähtemisen jälkeen al-Qunun julkaisi vetoomuksen, jossa hän pyysi ”Bangkokissa transit-alueella olevia ihmisiä protestoimaan” palauttamistaan vastaan. Verkossa on levinnyt kuva, joissa al-Qunun vaikutti olevan telkeytyneenä huoneeseensa lentokenttähotellissa, jonne Thaimaan viranomaiset siirsivät hänet aiemmin.

Thaimaalaisten mukaan kyseessä ”perheongelma”

Al-Qunun on vedonnut myös suoraan Thaimaan hallitukseen, jotta häntä ei palautettaisi Kuwaitiin. Thaimaan viranomaisten mukaan nainen käännytetään, koska hänellä ei ollut lippua paluulennolle eikä rahaa. Naisen itsensä mukaan hänen oli kuitenkin tarkoitus jatkaa matkaansa Australiaan, josta hän olisi hakenut turvapaikkaa.

AFP:n mukaan Thaimaan maahantuloviraston päällikkö, poliisikomentaja Surachate Hakparn sanoi aiemmin al-Qununin ostaneen itse lentolipun Kuwaitiin. Häneltä kysyttiin, oliko nainen hakenut turvapaikkaa jostakin.

– Emme tiedä. Mutta jos joku haluaa hakea turvapaikkaa, hänen on odotettava niiden maiden vastausta, Hakparnin kerrottiin sanoneen.

Al-Qununia säilytetään lentokenttähotellissa Bangkokin Suvarnabhumin lentoasemalla.­

Saudi-Arabian Thaimaan-lähetystön julkaiseman lausunnon mukaan viranomaiset ovat olleet yhteydessä al-Qununin isään. Lausunnon mukaan saudiviranomaisilla ei ole valtuuksia rajoittaa naisen liikkumista lentokentällä tai muualla.

Hakparn sanoi, ettei ollut tietoinen al-Qununin passin takavarikoinnista. Hänen mukaansa kyse on ”perheongelmasta”.

Jo sunnuntaina al-Qunun sai tuekseen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Aasian apulaisjohtajan Phil Robertsonin, ja lisäksi hänelle on ilmaantunut joukko tukijoita, jotka kääntävät hänen arabiankielisiä twiittejään englanniksi ja julkaisevat niitä edelleen.

– Vaikuttaa siltä, että Thaimaan hallitus on kehitellyt tarinan, jonka mukaan hän yritti hakea viisumia maahan ja hän sai kieltävän päätöksen. Itse asiassa hänellä oli jatkolippu Australiaan, eikä hän halunnut mennä Thaimaahan ensinkään, Robertson kertoi BBC:lle.

Maanantaiaamuna al-Qununin Twitter-tilille oli ilmestynyt muun muassa useita ruotsinkielisiä vetoomuksia, joista osa oli osoitettu Ruotsin Thaimaan-suurlähettiläälle.

Lisäksi hän on vedonnut julkisesti muun muassa Kanadan, Yhdysvaltain, Australian ja Britannian hallituksiin ja pyytänyt näiden edustajia ottamaan häneen yhteyttä.

Toinen kotimaastaan paennut saudinainen palautettiin viime vuonna Filippiineiltä

Al-Qunun on kertonut olevansa 100-prosenttisen varma siitä, että jos hänet palautetaan, hänet vangitaan ja hänen perheensä surmaa hänet.

– Jaoin tarinani ja kuvani sosiaalisessa mediassa ja isäni on niin vihainen, koska tein tämän... En voi opiskella tai työskennellä kotimaassani, joten haluan olla vapaa ja opiskella ja työskennellä kuten haluan, al-Qunun kertoi BBC:lle hotellista käsin.

Myös Robertsonin mukaan al-Qununia odottavat lähes varmasti vakavat seuraukset kotimaassa.

Al-Qununin tapaus on nostanut uudelleen esille toisen saudinaisen tapauksen viime vuodelta. Dina Ali Lasloom, 24, oli niin ikään matkalla Kuwaitista Australiaan, kun hänet pysäytettiin välilaskun yhteydessä Filippiinien Manilassa.

Lasloom sai välitettyä julkisuuteen videon Kanadalaisen turistin lainaamalla puhelimella, mutta hänet palautettiin siitä huolimatta Saudi-Arabiaan. Silminnäkijät kertoivat tuolloin nähneensä, kuinka joukko miehiä oli kantanut lentokentällä rimpuilevaa Lasloomia, jonka suu, kädet ja jalat oli sidottu ilmastointiteipillä.

Lasloomin kohtalosta kotiinpaluun jälkeen ei ole tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?