IS Norjassa: Vainajat ovat lumen alla yli 1 000 metrin korkeudessa, helikopteri joutui kääntymään 700 metrin jälkeen takaisin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS Norjassa: Vainajat ovat lumen alla yli 1 000 metrin korkeudessa, helikopteri joutui kääntymään 700 metrin jälkeen takaisin

Etsintäoperaatiota pidättelevät huono sää ja valon puute. Armeijan helikopteri joutui kääntymään 700 metrin jälkeen takaisin.

6.1.2019 13:55

Sataa vettä, maa on kirkkaassa peilijäässä, lämpöä on muutama aste, pian tulee pimeä.

Näin kuvailee Ilta-Sanomien toimittaja Timo Myllyniemi sääolosuhteita Tamokdalenin laaksossa Blåbærfjelletin juurella Norjassa.

Sää on tällä hetkellä tärkein yksittäinen asia siinä, että lumivyöryssä kadonneiden kolmen suomalaisen ja yhden ruotsalaisen ruumiit saadaan tunturista.

Jos sää suosii, operaatio voi onnistua. Sunnuntaina se ei suosinut, vaikka vähän aikaa näyttikin siltä.

– Sää muuttuu täällä nopeasti. Viranomaiset päättivät sunnuntaina vasta aamuyhdeksän maissa, että yrittäisivät paikantaa ruumiit tänään, kertoo Myllyniemi.

Paikalle tuotiin armeijan helikopteri Bardufossin tukikohdasta noin 60 kilometrin päästä.

Piipparit ovat vaikenemassa

Helikopteri lähti nousemaan kohti tunturin lakea puolenpäivän maissa.

Koska kadonneilla oli mukanaan lumivyöryn varalta radiolähetin-vastaanottimet, niin sanotut lumivyörypiipparit, vainajat on onnistuttu paikallistamaan suurin piirtein tuhannen metrin korkeuteen. Blåbærfjellet on 1 440 metriä korkea.

Piipparit lähettävät lumen alta signaalia, ne eivät tee sitä loputtomiin. Mallista ja olosuhteista riippuen ne kestävät noin 150 tunnista 300 tuntiin.

Sunnuntaina ne piippasivat jo neljättä vuorokautta.

Etsintäpartio pyrkii lentämään tunturille helikopterilla vielä sunnuntain aikana, jos sääolosuhteet sallivat.­

Myllyniemi kertoo armeijan helikopterin päässeen sunnuntaina noin 700 metriin asti. Siinä korkeudessa sääolosuhteet huononivat radikaalisti, ja helikopterin olisi pitänyt nousta vielä 300 metriä siitä korkeammalle.

– Etsinnät keskeytettiin. Tämän päivän operaation tarkoituksena olisi ollut vainajien tarkempi paikantaminen, sillä tällä hetkellä sijainti tiedetään vain vähän sinne päin.

Viranomaisten mukaan se, milloin vainajat löydetään ja saadaan lumen alta pois, riippuu säästä. Sään lisäksi vaikuttaa myös valo, jota on niukalti.

– Valoa riittää vuorokaudessa vain kolmeksi tai neljäksi tunniksi, kahden aikaan iltapäivällä on jo umpipimeää, Myllyniemi kuvailee.

Etsintäoperaatio etenee päivä kerrallaan. Maanantaiaamuna viranomaiset kokoontuvat ja päättävät päivän sään mukaan, kannattaako etsintään lähteä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?