Keltaliivit riehuivat ja sytyttivät paloja Pariisissa – Ruotsin lähettiläs hätääntyi: ”Missä poliisi on???” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Keltaliivit riehuivat ja sytyttivät paloja Pariisissa – Ruotsin lähettiläs hätääntyi: ”Missä poliisi on???”

Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa vastustavat mielenosoitukset jatkuivat lauantaina.

6.1.2019 2:51

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner arvioi, että mielenosoituksiin osallistui noin 50 000 ihmistä.

Protesteja järjestettiin Pariisin lisäksi muun muassa Bordeauxissa, Toulousessa ja Marseillessa. Osallistujien määrä oli suurempi kuin edellisviikolla, mutta huomattavasi pienempi kuin ensimmäisinä viikkoina protestien alkamisen jälkeen.

Pariisissa niin sanottujen keltaliivien rähinöinti jatkui mielenosoittajien sytyttäessä moottoripyöriä ja kulkuesteitä palamaan hienostokatu Boulevard Saint Germainilla.

Rauhallisesti alkaneen mutta iltapäivällä väkivaltaiseksi muuttuneen mielenosoituksen aikana protestoijat heittivät raketteja kohti mellakkapoliiseja, jotka sulkivat Seine-joen yli kulkevat sillat, kertoo uutistoimisto Reuters.

Poliisit estivät pääsyn joen yli kohti parlamenttirakennusta ampumalla kyynelkaasua kohti mielenosoittajia. Joen rannassa ollut ravintolalaiva sytytettiin tuleen ja yksi poliisi loukkaantui mielenosoittajien heitettyä polkupyörän hänen päälleen.

Ruotsin Ranskan-suurlähettiläs Veronika Wand-Danielsson julkaisi lauantaina Twitter-tilillään päivityksen, jossa kertoi Pariisin lähetystörakennuksen ulkopuolella syttyneestä pienistä tulipaloista.

– Missä poliisi on?? Ystävällisten naapureiden ansioista onnistuimme sammuttamaan palot, Wand-Danielsson kirjoitti Reutersin mukaan päivityksessä, jonka hän näytti poistaneen myöhemmin.

Keltaisia huomioliivejä käyttävät mielenosoittajat ovat protestoineet eri puolilla Ranskaa jo kahden kuukauden ajan. Protestien kohteena ovat olleet presidentti Emmanuel Macronin hallinnon päätökset, jotka kurittavat pienituloisia työntekijöitä, kuten dieselin hinnan nostaminen. Macronia on syytetty ylimieliseksi ja vaadittu eroamaan.

Poliisit vartioivat tuleen sytytettyjen katuesteiden luona Caenissa Normandiassa.­

Mielenosoittajia Caenissa lauantaina.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?