Nancy Pelosi on nainen, jota Trumpkin pelkää – ”Hän leikkaa pääsi irti etkä edes huomaa vuotavasi verta”, sanoo oma tytär

Edustajainhuoneen puheenjohtajaksi palannut demokraattien Nancy Pelosi on tottunut saamaan tahtonsa läpi.

– Me emme tee muuria.

– Odotamme (erikoissyyttäjä Robert) Muellerin raporttia. Emme nosta virkasyytettä poliittisista syistä ... meidän täytyy odottaa ja katsoa mitä tapahtuu.

– Kunnioittakaamme toisiamme ja kunnioittakaamme totuutta silloinkin kun olemme eri mieltä.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen uusi puheenjohtaja Nancy Pelosi aloitti torstaina valtakautensa lausunnoilla, jotka olivat suoria piikkejä presidentti Donald Trumpin suuntaan.

Pelosista tuli korkea-arvoisimpana demokraattina Trumpin ykkösvastustaja – ja samaan aikaan myös vastentahtoinen neuvottelukumppani, sillä kaksikon pitäisi seuraavien kahden vuoden aikana löytää edes jonkinlainen yhteinen sävel tärkeissä valtakunnan asioissa.

Pelosi on edustajainhuoneen puheenjohtajana muodollisesti korkea-arvoisin nainen Yhdysvaltain historiassa, mutta hän teki historiaa myös palaamalla nuijan heiluttajaksi aiemman puhemieskautensa 2007–2011 jatkoksi. Vastaavaan paluuseen on kyetty viimeksi 1950-luvulla.

Pelosista tuli vuonna 2007 ensimmäinen nainen edustajainhuoneen puheenjohtajana.

Liberaalista Kaliforniasta tuleva Pelosi on pitkään ollut Yhdysvaltain konservatiivien sylkykuppi numero yksi heti Hillary Clintonin jälkeen, mutta Trump on ainakin toistaiseksi julkisesti pidättynyt solvaamasta Pelosia tai keksimästä tälle pilkkanimiä.

– Minähän pidän hänestä, voitteko uskoa? Hän on kova ja fiksu, hän ansaitsee puhemiehen paikan, Trump lateli pian sen jälkeen kun Pelosin johtamat demokraatit olivat napanneet voiton edustajainhuoneessa marraskuun välivaaleissa.

On arvioitu, että vaikka Trump ei ole tunnettu naisten oikeuksien puolustaja, hän saattaa aidosti arvostaa vahvaa, itseään iäkkäämpää Pelosia ja tämän kiistattomia kykyjä luovia politiikan viidakossa.

Kaksikon välit ovat heti kovalla koetuksella: Trump vaatii yli viittä miljardia dollaria Meksikon rajamuurilleen, mutta rahakirstun vartijaksi noussut Pelosi pitää muuria turhana hökötyksenä. Edustajainhuone hyväksyi heti torstaina lain, joka takaisi taas rahaa osittain suljettuna olevalle liittovaltiolle, mutta Trump ei aio lakia vahvistaa, koska muurirahat puuttuvat. Kyseessä on henkien kamppailu.

– En usko, että Trump kunnioittaa Pelosia, vaan pelkää häntä. Jos Trump aistii vähänkin, että Pelosi on haavoittuva tai puolustuskannalla, hän käynnistää Twitter-myrskynsä, arvioi uutistoimisto AFP:n haastattelema Princetonin yliopiston historian professori Julian Zelizer.

Pelosi tuskin tekee suuria myönnytyksiä, koska muurin vastustus on demokraattipuolueessa ja uudessa edustajainhuoneessa niin kovaa. Pelosi ei myöskään tunnetusti kaihda taisteluja.

– Hän leikkaa pääsi irti etkä edes huomaa vuotavasi verta, Pelosin tytär, dokumenttiohjaaja Alexandra Pelosi täräytti CNN:n haastattelussa.

– Kukaan ei ole koskaan voittanut vetoa häntä vastaan. Hän on sitkeä, ja siitä pitää antaa tunnustusta hänelle.

Kun Pelosi torstaina punaiseen pukeutuneena ja maireasti hymyillen nappasi puhemiehen nuijan haltuunsa, kyseessä oli paluu, joka vielä jokin aika sitten näytti olevan vaarassa omienkin puolesta. Demokraattipuolueessa kyti kapina Pelosia vastaan, sillä jotkut ovat pitkään halunneet nuorentaa ja uudistaa johtoa.

Vallan käytävillä yli kolme vuosikymmentä vaikuttanut 78-vuotias Pelosi kuitenkin musersi vastarinnan eleettömästi, ja lopulta vain 15 demokraattia pidättyi äänestämästä häntä puhemieheksi torstaina. Myös Pelosin lapsenlapset olivat onnittelemassa mummoaan, joka johtaa 116. kongressin alahuonetta seuraavat kaksi vuotta.

Pelosi oli itseoikeutettu valinta, sillä hän on johtanut demokraattien vähemmistöryhmää myös aiemmat kahdeksan vuotta ja nähnyt läheltä, kuinka republikaanit ovat vieneet maata oikeistolaisempaan suuntaan.

Nancy Pelosi ja Trump kävivät kameroiden edessä kiivaan keskustelun muurista joulukuun puolivälissä.

Republikaanivastustajat ovat vuosia kampanjoineet Pelosia vastaan, joskus rumastikin. Hänen heikkoutenaan pidetään epäinnostavaa puhetaitoa eikä häntä ole koskaan tosissaan spekuloitu esimerkiksi presidenttiehdokkaaksi. Puoluejyränä ja neuvottelijana hän on kuitenkin vastustamaton.

– En itse asiassa tunne itseäni vihatuksi, vaan kunnioitetuksi. Eivät he olisi kimpussani, jos en olisi tehokas. Pidän itseäni etevänä lainsäädäntötyössä. Republikaanit pelkäävät myös sen vuoksi, että olen menestynyt kampanjarahan kerääjä ja hankin ehdokkaillemme resurssit, joilla he voittavat vaaleja, Pelosi sanoi Elle-lehden keskiviikkona julkaistussa haastattelussa.

Pelosi ajaa demokraateille tärkeitä asioita, kuten lapsena maahan tuotujen laittomien siirtolaisten armahdusta, terveydenhoidon ulottamista vähävaraisille ja ilmastonmuutoksen vastaista työtä. Jakautuneessa kongressissa nämä uudistukset ovat kiven takana, mutta Trumpin kanssa voi löytyä yhteinen sävel ainakin maan infrastruktuurin korjauksessa ja reseptilääkkeiden hintojen laskemisessa.

Pelosi joutuu tasapainoilemaan oman puolueensa vasemman laidan kanssa, sillä radikaaleimmille demokraateille ei kelpaa muu kuin Trumpin virkasyyte.

Pelosi on varonut lietsomasta vastakkainasettelua kysymyksessä, mutta vihjaisi torstaina, että mikäli Trumpin todettaisiin syyllistyneen rikoksiin, presidentin syyttäminen normaalissa rikosoikeudessa jo virkakauden aikana ei olisi poissuljettua, toisin kuin on aiemmin linjattu.

– Mielestäni asia on avoin laillisessa mielessä, Pelosi totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?