Ruotsissa epäillään ebolatartuntaa

Expressenin tietojen mukaan Enköpingissä hoitoon hakeutunut potilas oli vieraillut Burundissa. Ebolaan viittaavat oireet olivat alkaneet kolme viikkoa sen jälkeen, kun hän oli palannut Ruotsiin.

4.1.2019 15:06

Ruotsin Uppsalan alueen terveysviranomaiset tiedottivat perjantaina, että Enköpingissä sijaitsevassa sairaalassa on havaittu epäilty ebolatapaus. Potilas on viranomaisten mukaan siirretty hoidettavaksi Uppsalan yliopistolliseen sairaalaan ja hän on eristettynä.

Enköpingin sairaalan akuuttivastaanotto on ebolaepäilyn takia eristetty ja henkilökunnalle tehdään tarkastuksia tartuntojen varalta. Potilaita puolestaan suositellaan hakeutumaan suoraan Uppsalan yliopistolliseen sairaalaan akuuteissa tapauksissa.

Viranomaiset korostavat tiedotteessa, että toistaiseksi kyse on vasta epäilystä. Vahvistuksen sille, onko kyseessä ebola vai joku muu tauti, ennakoidaan tulevan mahdollisesti perjantai-illan aikana.

Ruotsalaislehti Expressenin tietojen mukaan potilas, jolla ebolatartuntaa epäillään, oli vieraillut Burundissa. Ebolan oireilta vaikuttavat oireet olivat alkaneet kolme viikkoa myöhemmin.

– Potilas on ollut alueella, jolla riski infektioon on hyvin pieni, mutta oireet ovat sellaisia, että ne voivat viitata ebolan kaltaiseen infektioon. Asiaan täytyy siksi suhtautua vakavasti, ylilääkäri Mikael Köhler kommentoi lehdelle Enköpingin tapausta.

Ebolaviruksen aiheuttama tauti on sekä erittäin helposti tarttuva että hyvin tappava. Sitä levittävät lepakot, jotka eivät itse sairastu, mutta tartuttavat niitä metsästäviä ihmisiä. Virus leviää myös ihmisestä ihmiseen esimerkiksi kosketuksessa.

Tauti alkaa korkealla kuumeella, heikotuksella, kovalla nivel- ja lihaskivulla sekä päänsäryllä ja kurkkukivulla. Ensioireita seuraavat yleensä oksentelu ja ripuli, iho-oireet, munuais- ja maksavaivat sekä ulkoinen ja sisäinen verenvuoto.

Vuosien 2013–2016 ebolaepidemia Länsi-Afrikassa aiheutti yli 11 000 ihmisen kuoleman. Suurin osa kuolemista tapahtui Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?