Alexandria Ocasio-Cortez, 29, nousi baaritiskin takaa poliittiseksi tähdeksi – sosialistiksi tunnustautunut nainen haastaa Trumpin politiikan

Julkaistu: , Päivitetty:

Uuden kongressin seuratuimpiin henkilöihin kuuluu rakettimaisen nousun tehnyt demokraattisosialisti Alexandria Ocasio-Cortez.
Tänään Yhdysvalloissa aloittaa uusi kongressi, jonka edustajainhuone on demokraattien hallussa ja senaatti republikaanien. Uusien kasvojen joukossa on monia, jotka haastavat presidentti Donald Trumpin ajaman Amerikka ensin -politiikan.

Yksi seuratuimmista on 29-vuotias demokraattisosialisti Alexandria Ocasio-Cortez, joka kapusi marraskuisissa välivaaleissa edustajainhuoneeseen edustamaan New Yorkin 14. vaalipiiriä.

Ocasio-Cortez peittosi demokraattien esivaaleissa kesällä edustajainhuoneessa 10 vuotta istuneen Joe Crowleyn ja välivaaleissa hän haali 78,2 prosenttia demokraatteja perinteisesti äänestäneen alueen äänistä. Hänet valittiin kongressiin historian nuorimpana naisedustajana.


Ocasio-Cortezin poliittinen ura on rakettimaista nousua lukuun ottamatta varsin vaatimaton. Opiskeluvuosinaan hän työskenteli osa-aikaisesti senaattori Edward Kennedyn Bostonin-toimistossa. Vuonna 2008 hän oli vapaaehtoisena presidenttikilvan voittaneen Barack Obaman vaalikampanjassa ja 2016 Bernie Sandersin kampanjassa.

Kansainvälisiä suhteita ja taloutta opiskellut Ocasio-Cortez työskenteli kuitenkin vielä reilu vuosi sitten Bronxissa baaritiskin takana.

Ocasio-Cortez on muun muassa vaatinut jokaisen amerikkalaisen kattavaa terveydenhuoltojärjestelmää, ilmaista koulutusta, työtakuuta ja maahanmuutto- ja tullivirasto ICE:n lopettamista. Lyhyestä urastaan huolimatta nainen on ehtinyt jakaa mielipiteitä.


Kesällä New York Times kutsui Ocasio-Cortezia ”poliittiseksi tähdeksi” ja onpa hänen suosiotaan verrattu jopa rocktähteyteen. Moni on samaistunut Ocasio-Cortezin ryysyistä rikkauksiin -tyyppiseen tarinaan.

Ocasio-Cortez syntyi Bronixissa vaatimattomiin oloihin. Hänen puertoricolaistaustaiset vanhempansa keräsivät sukulaisilta rahaa, jotta tyttö pääsisi parempaan kouluun. Ocasio-Cortezin isä kuoli keuhkosyöpään, kun tytär opiskeli Bostonin yliopistossa.

– Äitini oli loppu. Veljeni oli hukassa, Ocasio-Cortez kuvaili New Yorkerissa tilannetta isän kuoleman jälkeen.

Ocasio-Cortez halusi tehdä isänsä ylpeäksi ja vaihtoi biokemian opiskelun talouden ja kansainvälisten suhteiden opiskeluun.

Isän kuoleman vuoksi perhe ajautui velkakierteeseen ja kotia uhkasi ulosmittaus. Ocasio-Cortez muutti opintojensa jälkeen takaisin Bronxiin ja työskenteli tarjoilijana ja baarimikkona auttaakseen äitiään. Lopulta perhe onnistui myymään kotitalon ja Ocasio-Cortezin äiti muutti rahaa säästääkseen Floridaan.

– Minun kaltaisteni naisten ei ole ollut tarkoitus hakea virkaan. En syntynyt rikkaaseen tai vaikutusvaltaiseen perheeseen... Tässä kisassa ovat vastakkain ihmiset ja raha, Ocasio-Cortez kuvaili kampanjamainoksessaan.


Välivaalien jälkeen Ocasio-Cortez kertoi avoimesti, ettei hänellä ollut varaa hankkia Washingtonista asuntoa ennen ensimmäistä palkkaansa.

– On monia tapoja, jotka osoittavat, ettei vaalijärjestelmää edes suunniteltu (tai valmisteltu) työväenluokkaisten ihmisten johdettavaksi. Tämä on yksi niistä (mutta älkää huolehtiko, me selviämme tästä!) Ocasio-Cortez twiittasi.

Naisen persoona ja sosialistinen agenda eivät ole vedonneet kaikkiin. Esimerkiksi avoimuus rahavaikeuksista poiki myös arvostelua: Fox Newsin paneelikeskustelussa panelistit vaikuttivat kommentoivan huvittuneina Ocasio-Cortezin raha-asioita, vaikka myönsivät asumisen olevan kallista.


Ocasio-Cortez on saanut kritiikkiä myös virheellisten lausuntojen antamisesta kampanjan aikana ja vaatteista, joiden on väitetty olevan liian kalliita tai muuten sopimattomia kongressin ensikertalaiselle.

– (Capitol) Hillillä työskentelevä lähetti minulle tämän kuvan Ocasio-Cortezista, Washington Examinerille kirjoittava Eddie Scarry twiittasi marraskuussa.

Viraalihitiksi muodostuneessa twiitissä on kuva Ocasio-Cortezista käytävällä jakkupuvussa ilmeisen tietämättömänä siitä, että häntä kuvataan.

– Kerron teille jotain: tuo jakku ja takki eivät anna kuvaa tytöstä, joka joutuu kamppailemaan.

Trumpin luottotoimittajan, Fox Newsin Sean Hannityn mukaan Ocasio-Cortezin poliittiset linjaukset ovat ”suorastaan pelottavia” ja oikeistolainen Bret Stephens muistutti myös Venezuelan entisen presidentin Hugo Chávezin olleen sosialisti.